Ziare.com

Cine si la ce alegeri poate vota prin corespondenta

de Camelia Badea
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 07:43

   

Cine si la ce alegeri poate vota prin corespondenta
Esti hotarat sa votezi la alegerile locale si, pentru ca in data de 5 iunie esti departe de casa (de exemplu in concediu), crezi ca vei putea folosi votul prin corespondenta, nou introdus? Te inseli.

Votul prin corespondenta poate fi utilizat doar de catre romanii care stau legal in strainatate si doar pentru alegerile parlamentare, asa ca ai grija.

La alegerile locale nu exista sectii speciale, nu poti vota in localitatea unde te afli in tranzit, nu se poate vota in gari sau pe plaja, asa cum s-a intamplat, de exemplu, la referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Legea 288/2015 prin care a fost introdus votul prin corespondenta se refera exclusiv la cetatenii romani cu drept de vot care au domiciliul sau resedinta in strainatate, conform legii, si care doresc sa isi exercite dreptul de vot la alegerile generale, pentru Senat si Camera Deputatilor.

In acest caz, primul pas, extrem de important, este inscrierea in Registrul Electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta. Inscrierile au inceput cu data de 1 aprilie 2016 si urmeaza sa se incheie, cel mai probabil, la sfarsitul lunii august sau in primele zile ale lunii septembrie, in conditiile in care data alegerilor parlamentare nu a fost inca stabilita.

Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta

In schimb, la alegerile locale din 5 iunie, data la care vom alege noii primari si consilieri locali si judeteni, nu vom putea vota decat in sectiile special amenajate.

Foarte important este faptul ca aceasta va fi prima runda de alegeri informatizate, cu alte cuvinte votul multiplu sau celelalte tentative de fraudare sunt excluse, datele personale ale alegatorilor fiind introduse si verificate rapid pe calculator.

Cei care locuiesc in alta localitate decat cea in care au domiciliul trecut in acte au la dispozitie mai multe variante, dupa cum precizeaza AEP in raspunsurile trimise la solicitarea Ziare.com, insa nu acesta este si cazul celor plecati in vacanta sau care locuiesc fara acte legale.

Vrei sa votezi in localitatea unde stai, nu in cea unde ai domiciliul? Iata ce trebuie sa faci

Astfel, art. 85 din Legea 115/2015 prevede, printre altele, urmatoarele:

(1) Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea, potrivit delimitarii facute conform Legii nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, si unde sunt inscrisi in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara.

(2) Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al sectiei de votare, care inscrie codul numeric personal al alegatorului in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

(3) In cazul in care alegatorul nu figureaza in lista electorala permanenta sau copia de pe lista electorala complementara existenta in sectia de votare respectiva, Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal semnaleaza daca:

a) persoana care s-a prezentat la vot a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv;

b) persoana care s-a prezentat la vot si-a pierdut drepturile electorale;

c) persoana care s-a prezentat la vot este arondata la alta sectie de votare;

d) persoana care s-a prezentat la vot este omisa din lista electorala permanenta si are domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare respective nu a formulat o solicitare de a fi inscrisa in Registrul electoral cu adresa de resedinta;

e) persoana care s-a prezentat la vot si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin.

(4) In baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, a comunicarilor efectuate prin intermediul acestuia si a verificarii actului de identitate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare:

a) opreste de la votare persoana care nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii si persoana care si-a pierdut drepturile electorale;

b) indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare la care este arondat, in cazul in care este arondat la alta sectie de votare;

c) indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare unde a fost arondat conform resedintei, in cazul in care acesta face parte dintre persoanele prevazute la art. 18 alin. (1) ;

d) inscrie in lista electorala suplimentara persoana care s-a prezentat la vot, este omisa din lista electorala permanenta, are domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare respective si nu face parte dintre persoanele prevazute la art. 18 alin. (1) ; in cazul in care persoana omisa este inscrisa in lista electorala permanenta existenta la alta sectie de votare, presedintele biroului electoral al acelei sectii de votare va fi notificat de catre sistemul informatic in acest sens si va radia persoana respectiva din lista electorala permanenta; dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala suplimentara ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT"

Vreau sa votez!


In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! Stiri

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10108 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si daca se constata tentativa de frauda,ce se intimpla ?

se pare ca nimic deosebit,in caz contrar,
psd ramine fara membri :)))

 

La locale n-ai ce frauda sa faci...

...pentru ca nu se poate vota in alta localitate....simplu nu?

Mai tov.Camelia Badea!

Ai scris un articol tendentios ca si cum cineva nu-i lasa pe cetateni sa voteze! Ceea ce trebuia scris era f.simplu: la alegeri locale fiecare localitate are tipul ei de formular cu candidatii din acea loccalitate/juset. Nu ai cum sa ai buletinele din toata tara la orice sectie de votare din gari sau strainatate! Deci asta este....nu ca nu vrea cineva sa-i lase pe oameni sa voteze.

 

se pare ca esti unul din organizatorii alegerilor locale

stimabile, daca sunt plecat din localitate in ziua de 5 iunie 2016 doresc sa votez ori prin varianta electronica ori prin corespondenta. Restul , ce ai spus, sunt tampenii. De ce oare nu se vrea asta ?

Daca ar vota doar persoanele cu studii superioare...

Cei din diaspora au alte salarii. De ce ar vota pentru noi? Noi suportam preturi Ue si salarii de 10 ori mai mici pentru ca diaspora sa poata lucra acolo. Si desi castiga atat de mult nu platesc nicio taxa. Taxele le platim tot noi cei din tara.

 

Corect!

Am pus si eu aceasta problema pentru alegerile parlamentare/presedinte. Pentru ei este important nu cine conduce in tara ci cine conduce acolo unde muncesc pentru ca viata lor depinde de cei de acolo, nu de cei din Romanai!

e o idee ....

dacă mă gandesc mai bine, oare de ce majoritatea neinstruită (neștiutoare) să hotărască prin vot ceea ce trebuie să facă minoritatea instruită ? oare de ce in vechime a funcționat votul cenzitar (in functie de avere) ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor