7 primarii in Bucuresti: Cine sunt candidatii si unde se anunta cele mai acerbe competitii

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 09:41
14116 citiri
7 primarii in Bucuresti: Cine sunt candidatii si unde se anunta cele mai acerbe competitii
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu doua luni inainte de alegerile locale, aproximativ 30 de persoane si-au anuntat intentia de a intra in cursa electorala pentru cele sapte primarii din Capitala.

Dintre acestea, aproape jumatate sunt in prezent parlamentari. Cele mai dorite primarii par a fi Primaria Generala si cea a Sectorului 1, unde se anunta cea mai mare competitie, arata o sinteza News.ro.

Cel mai tanar potential candidat in Capitala are 27 de ani si este o femeie, iar cel mai in varsta are 59 de ani.

Intre potentialii candidati in Bucuresti sunt ingineri, jurnalisti ori juristi.

Dupa valul de anchete ale DNA in care au fost vizati primarii din Capitala, doar unul din cei sapte edili care au castigat in 2012 mai candideaza, acesta fiind Robert Negoita, care vrea al doilea mandat la Sectorul 3.

Candidati si partide

Singurele partide care si-au anuntat pana acum candidatii pentru toate cele sapte primarii sunt PSD si PNL.

ALDE are pana in acest moment validati doi candidati - la Sectorul 1 si 3 -, in timp ce PMP are trei candidati. Atat ALDE, cat si PMP urmeaza sa desemneze candidati si pentru Primaria Generala.

UNPR nu mai are niciun candidat in Bucuresti dupa ce Neculai Ontanu a fost arestat preventiv.

Cu doua luni inainte de alegerile locale, programate la 5 iunie, situatia candidatilor se prezinta astfel:

Primaria Bucuresti

Ludovic Orban, candidatul PNL, are 52 de ani si este de profesie inginer. Orban este prim-vicepresedinte PNL. In prezent, este deputat, a fost ministru al Transporturilor in Guvernul Tariceanu, iar in perioada 2004 - 2007 a fost viceprimar General al Capitalei. El este fratele mai mic al lui Leonard Orban care in prezent este consilier al presedintelui Klaus Iohannis.

PSD a desemnat-o pe Gabriela Firea, in varsta de 43 de ani, care este de profesie jurnalist si realizator TV. Firea e membru al Uniunii Scriitorilor, cu patru volume publicate si a primit doua premii de la Asociatia Scriitorilor. Este casatorita cu primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, cu care are doi baieti. Gabriela Firea este vicepresedinte PSD si liderul Organizatiei Bucuresti.

Nicusor Dan, candidatul Uniunii Salvati Bucurestiul, are 46 de ani si este activist civic si matematician. Nu este pentru prima data cand intra in cursa pentru alegerile locale. In 2012 el a candidat tot pentru Primaria Generala a Capitalei. In timpul liceului, Nicusor Dan a obtinut medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica.

In 1992, el a plecat in Franta pentru a-si continua studiile. Nicusor Dan a urmat cursurile Ecole Normale Superieure, apoi cursurile de master la Universitatea Paris XI si si-a prezentat teza de doctorat in matematica la Universitatea Paris-XIII. Nicusor Dan este cunoscut pentru actiunile sale impotriva distrugerii unor cladiri monument din Bucuresti.

Ciprian Ciucu va candida independent, insa va fi sustinut de M10, partidul condus de Monica Macovei. Ciucu este reprezentat al societatii civile, iar in 2015 a fost ales presedinte al Consiliului National de Integritate.

Remus Cernea vrea sa candideze ca independent la Primaria Generala. El este in prezent deputat. Cernea are 41 de ani si este necasatorit. Este absolvent al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti. A fost consilier de stat in cancelaria premierului timp de sapte luni in anul 2012, in Cabinetul Victor Ponta.

Bogdan Diaconu are 36 de ani si in prezent e deputat. El este de profesie avocat, insa a fost atat consilier local la Primaria Sectorului 6 (2004-2008), cat si la Sectorul 4 (2012). In 2014 a infiintat Partidul Romania Unita, partid al carui lider este in momentul de fata.

Irinel Columbeanu (Partidul Dreptatii Sociale) este la a doua tentativa de a castiga Primaria Capitalei. El a mai candidat la functia de primar general al Bucurestiului, la alegerile din 2012, fiind verificat de CNSAS, care a constatat ca acesta a colaborat cu Securitatea, sub numele conspirativ "Ivanescu". Omul de afaceri, in varsta de 58 de ani, este fiul lui Ion Columbeanu, sef de protocol al Guvernului pentru 50 de ani, de la Gheorghiu Dej si pana la Victor Ciorbea.

Sectorul 1

Dan Tudorache, candidatul PSD, are 52 de ani si este in prezent deputat, iar de de profesie inginer. In 2000 a intrat in administratia locala, fiind consilier al primarului Sectorului 1 pana in 2002. In perioada 2004-2008 a fost consilier general la Primaria Capitalei, iar din 2008 pana in 2011 a fost viceprimar la Sectorul 1.

Liberalul Alexandru Nazare are 35 de ani si este necasatorit. Si-a finalizat studiile la SNSPA, fiind specializat in stiinte politice si administrative. El este in prezent deputat, iar in 2012, timp de trei luni, a fost ministru al Transporturilor.

Laura Chiriac este de profesie jurnalist si va candida din partea ALDE. Ea a intrat in politica in iulie 2015 si a fost consilier de stat, cu atributii in domeniul politicilor sociale, in Guvernul Ponta, de unde a demisionat in noiembrie 2015.

Eugen Tomac (PMP) are 34 de ani, s-a nascut in Ucraina, este casatorit si are doi copii. El este istoric de profesie si si-a finalizat inclusiv doctoratul la Universitatea din Bucuresti. Tomac a lucrat si in presa ca redactor la Ziua, Confluente, Radio Romania Cultural si Televiziunea Romana.

Clotilde Armand, candidatul USB, este frantuzoaica si de profesie inginer. S-a stabilit in Romania in anul 1999, dupa ce s-a casatorit cu un roman. Din 2015 are si cetatenie romana.

Ioana Staniloiu va candida ca independent. Ea are 27 de ani si a devenit cunoscuta in mass-media dupa ce deputatul Remus Cernea i-a cerut, in fata camerelor de filmat, sa ii fie partener civil. A terminat Conservatorul, iar acum studiaza psihologia.

Sectorul 2

Social-democratul Mihai Toader este de profesie inginer geochimist si a finalizat in 2012 un master la SNSPA pe administratie publica. In prezent, el este viceprimar la Sectorul 2. El este fratele deputatului PSD Rodica Nassar.

Contracandidatul sau liberal, Dan Cristian Popescu, are 40 de ani, este casatorit si are un copil. In prezent este deputat. Acesta a absolvit Facultatea de Matematica, iar in 2000 a obtinut o diploma de studii postuniversitare avansate in stiinte politice, relatii internationale si administratie publica de la George Washington University.

Senatorul Dumitru Pelican, in varsta de 59 de ani, candideaza din partea Partidului Ecologist. El a mai fost membru al PC si ALDE si este la primul mandat de parlamentar. Dumitru Pelican a fost, timp de 23 de ani, publicist comentator la Radio Romania Actualitati. De asemenea, pentru o perioada de 11 ani a fost director executiv la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti.

Sectorul 3

Robert Negoita (PSD) este actualul primar al Sectorului 3 si va candida pentru un nou mandat. El are 44 de ani si a absolvit doua facultati: Facultatea de Drept in 2007 - Universitatea Bioterra - si Facultatea de Economie a Turismului Intern si International - Universitatea Romano-Americana.

Elena Petrescu (ALDE) are 40 de ani si este in prezent consilier local la Primaria Sectorului 3. Ea este licentiata in Jurnalism, iar in perioada mai 2013 - martie 2014 a fost consilier al ministrului Maria Grapini, in cadrul Departamentului pentru IMM-URI, Mediul de Afaceri si Turism.

Florin Stefan Vasile, candidatul PNL, este in prezent consilier al primarului de la Sectorul 4. In 1994 a absolvit Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, profilul Psihosociopedagogie, din cadrul Universitatii Bucuresti, iar in 2002 a finalizat si studiile doctorale la Academia de Studii Economice. In 2015 a inceput un program de master "Studii de securitate si analiza informatiei", pe care il va finaliza cel mai probabil in 2017.

Cristian Petrescu, cadidatul PMP, are 45 de ani si a fost deputat ales din partea PDL in legislatura 2008-2012. Cristian Petrescu si-a inceput campania electorala cu un filmulet distribuit pe retelele de socializare care e devenit viral, "Cheama-l pe Cristi".

Sectorul 4

Candidatul PSD la Sectorul 4 este Daniel Baluta, actualul primar interimar. Baluta are 39 de ani si este medic primar in stomatologie generala, dupa ce in 2001 a absolvit Facultatea de Stomatologie, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Din 2012 este consilier local la Primaria Sectorului 4, unde a devenit un an mai tarziu viceprimar, iar dupa demisia lui Cristian Popescu Piedone a fost numit primar interimar.

Razvan Sava, candidatul PNL, este in acest moment primar general interimar al Capitalei. In varsta de 46 de ani, Sava este de profesie inginer energetician, el a absolvit Facultatea de Energetica - Universitatea Politehnica Bucuresti in 1995, dupa care a ocupat diverse functii de conducere la mai multe societati. E membru in Consiliul General al Municipiului Bucuresti din 2012 si presedintele Comisiei pentru Utilitati Publice din cadrul PMB. Din noiembrie 2015, este primar general interimar al Capitalei.

Si fostul primar general interimar al Capitalei Stefanel Dan Marin va candida din partea PMP in acest sector. Stefanel Dan Marin are 39 de ani, iar profesia sa de baza este analist politic, fiind licentiat in Stiinte Administrative.

Tot pentru Primaria Sectorului 4 candideaza din partea unui partid nou infiintat, Miscarea Liberala, si fostul jurnalist Ovidiu Zara, in varsta de 46 de ani. El a fost si consilier local la Sectorul 4, demisionand in noiembrie 2015, odata cu primarul Cristian Popescu Piedone, in urma tragediei din clubul Colectiv. Ovidiu Zara a devenit celebru dupa ce a fost numit "gaozar" de catre fostul presedinte Traian Basescu.

Sectorul 5

Ovidiu Raetchi, candidatul PNL la Primaria Sectorului 5, este deputat, absolvent al Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative. In varsta de 37 de ani, Raetchi, nascut in Bucuresti, este necasatorit si are doua fete. Inainte de a ajunge la PNL, el a fost in Partidul Conservator (2012). Este fost director al Ziarului "Ghimpele", iar inainte de a ajunge parlamentar a mai fost consilier la Camera Deputatilor si la Senat. El a coordonat, de asemenea, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului.

Contracandidatul sau de la PSD, Daniel Florea, este de asemenea deputat. Are 44 de ani, este licentiat in stiinte juridice si specializat in relatii diplomatice internationale. Daniel Florea este doctorand la Universitatea Nicolae Titulescu, tema fiind proprietatea intelectuala. A fost avocat, judecator, vicepresedinte AVAS si consilier personal al Ministrului Transporturilor.

Sectorul 6

Gabriel Mutu, candidatul social-democrat, are 46 de ani si este in prezent senator. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Romano-Americana, dar si Colegiul National de Informatii. Mutu este multiplu campion national in Modelism - ramura Automodelism. De asemenea, este maestru al sporturilor - ramura modelism si este membru in Biroul Federal al Federatiei Romane de Modelism - Vicepresedinte al sectiei de Automodelism.

Contracandidatul lui Mutu este liberalul Razvan Mironescu. In varsta de 48 de ani, el este in prezent deputat. Mironescu este inginer diplomat, dupa ce a absolvit Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Institutului de Construtii din Bucuresti. De asemenea, el a finalizat in 2011 si Colegiul National de Aparare. Pana in 2012, cand a fost ales parlamentar, Mironescu a ocupat mai multe functii de conducere in companii private.

La Sectorul 6 si-a anuntat intentia de a candida si Sebastian Bodu, ca independent. El are 46 de ani, iar meseria lui de baza este jurist. Sebastian Bodu a fost seful ANAF si europarlamentar PDL. La alegerile din 2015 pentru PE, Sebastian Bodu a candidat din partea PNTCD, partid din care a demisionat dupa ce nu a reusit sa obtina mandatul de eurodeputat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#candidati alegeri locale 2016 Bucuresti, #candidati primarie Bucuresti 2016 , #alegeri locale 2016
Comentarii
Poza marin123
marin123
rank 5
Poza iancugheorghe
iancugheorghe
rank 5
Pe când ne prezentați așa de puțini candidați și vreți să credem că