Alegeri locale 2016: Au fost trasi la sorti cei 22.000 de operatori din sectiile de votare

Vineri, 06 Mai 2016, ora 20:05

   

Alegeri locale 2016: Au fost trasi la sorti cei 22.000 de operatori din sectiile de votare
Peste 22.000 de operatori de calculator care vor activa la alegerile locale din 5 iunie, primele alegeri informatizate, au fost repartizati la birourile electorale din toata tara.

"Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a desemnat prin tragere la sorti computerizata un numar de 22.225 de operatori de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare constituite pentru alegerile locale din anul 2016", anunta AEP intr-un comunicat remis Ziare.com.

Activitatea operatorilor este reglementata de art. 71 alin. (7) din Normele metodologice privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, aprobate prin Horararea AEP nr. 9/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, operatorii de rezerva, care nu au fost repartizati pe sectii de votare, vor fi prezenti in preziua si in ziua votarii la sediile birourilor electorale de circumscriptie, avand urmatoarele sarcini:

a) acordarea suportului tehnic pentru remedierea disfunctionalitatilor Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, sub coordonarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale;

b) inlocuirea operatorilor de calculator repartizati pe sectii de votare care nu isi pot indeplini atributiile

"Precizam ca operatorii de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare constituite pentru alegerile locale din anul 2016 au acces in sectiile de votare si in birourile electorale de circumscriptie in baza deciziei AEP, a extrasului care contine datele personale ale acestora si a actului de identitate", se mai arata in comunicatul AEP.

Anul acesta, in premiera, sectiile de votare sunt informatizate cu ajutorul unui soft special introdus de STS la nivelul intregii tari. Prin urmare, duminica, 5 iunie, alegatorul care se va prezenta la urne va fi intampinat de posesorul unei tablete care ii va scana CNP-ul pentru a verifica daca are drept de vot sau daca nu cumva a mai votat in alta parte.

Abia dupa ce se stabileste ca totul este in regula, votantul va primi buletinele de vot si va merge in cabina pentru a-si exprima optiunea politica.

Datorita informatizarii, timpul petrecut de alegatori in sectia de votare se va reduce simtitor, iar prezenta la urne va fi inregistrata in timp real, putand fi raportata fara probleme. In plus, votul multiplu va fi imposibil.

Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la alegerile locale din 5 iunie, care vor avea loc intr-un singur tur.

Incepe campania pentru locale: Cine sunt cei 12 candidati la Primaria Capitalei

Vreau sa votez!


In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! Stiri

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de22396 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Apollo13
rank 3
Pderfect! In sfirsit vor disparea comentariile.....
....privind voturile multiple si tot feluyl de alte inventii cu mor.tii lui Dragnea etc. Onor STS de ce nu a pus acest soft si la referendum sa vedem live cum a picat basul sau in decembrie 2014 sa vedem live masinaria de vot a vestitei diaspora.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor