Alegeri locale 2016: De unde vin banii si cum pot fi cheltuiti. Plus cateva amenzi

Vineri, 06 Mai 2016, ora 14:40
4416 citiri
Alegeri locale 2016: De unde vin banii si cum pot fi cheltuiti. Plus cateva amenzi
Foto: Ziare.com

Candidatii nu pot depasi anumite plafoane ale cheltuielilor in campania pentru alegerile locale, stabilite separat pentru functia de primar si cea de consilier si pentru candidatura in comuna, oras, municipiu, resedinta de judet si Capitala.

Dupa alegeri, partidele politice, aliantele si organizatiile minoritatilor nationale care au obtinut cel putin 3% din voturi au dreptul la rambursarea cheltuielilor din campanie, relateaza News.ro.

Ponderea de 3% se calculeaza din totalul voturilor exprimate pentru toate consiliile locale si de sector, consilii judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, precum si toate candidaturile la functiile de primar, respectiv primar general.

Cererea de rambursare a cheltuielilor trebuie depusa de mandatarul financiar pana in data de 6 iulie, orice intarziere ducand la imposibilitatea recuperarii acestor cheltuieli.

Alegeri locale 2016 Prima campanie electorala fara corturi si bannere pe strazi

Limitele cheltuielilor electorale

Noua legislatie electorala stabileste plafoane pentru cheltuielile din campanie, care nu pot depasi contributiile electorale inregistrate.

Astfel, cea mai costisitoare campanie nu poate depasi 525.000 de lei, fiind vorba de campania pentru lista de consilieri generali din Capitala.

Limitele cheltuielilor sunt stabilite in functie de salariul minim pe economie, astfel: 1.050 lei pentru fiecare lista de candidati la consiliul local al comunei, 3.150 lei pentru fiecare lista de candidati la consiliul local al orasului, 5.250 lei pentru lista de candidati la municipiu, 31.500 lei pentru municipiile resedinta de judet, 52.500 lei pentru lista la consiliul de sector din Bucuresti.

Pentru candidatul la functia de primar al comunei, limita este de 5.250 lei, pentru primar de oras - 7.350 lei, pentru primar de municipiu - 10.500 de lei - si pentru primar de resedinta de judet - 52.500 lei.

Cele mai scumpe campanii pot fi cele pentru candidatii la functiile de primar de sector - 105.000 lei si de primar general al Capitalei - 157.500 lei si pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti - 525.000 lei.

Cum se finanteaza campania

Contributiile electorale pot proveni din venituri proprii ale partidelor/candidatilor, donatii de la persoane fizice si imprumuturi de la persoane fizice sau banci.

Donatia primita de la o persoana fizica nu poate depasi valoarea de 210.000 lei. Donatiile trebuie sa fie insotite de declaratii ale donatorilor privind sursa acestora, in cazul in care nu provin din venituri proprii. Toate donatiile trebuie insotite de documente justificative.

Nu se pot primi donatii care au alt obiect decat sume in bani si nu pot fi acceptate servicii prestate, cu titlu gratuit, pentru finantarea campaniei electorale.

Si imprumuturile in campanie pot fi doar in bani si trebuie sa fie contractate prin acte notariale, insotite de documente de predare/primire, si doar prin virament bancar.

Cati romani sunt interesati de alegerile locale si cu ce partid ar vota - sondaj INSCOP

Este interzisa finantarea in orice mod a campaniei electorale de o autoritate publica, institutie publica, regie autonoma, companie nationala ori institutie de credit la care sunt actionari majoritari statul sau unitati administrativ-teritoriale. De asemenea, finantarea in orice mod a campaniei de catre sindicate, culte religioase, asociatii si fundatii de alta nationalitate decat cea romana este interzisa conform legii.

Este interzisa finantarea campaniei de persoane fizice care nu au cetatenia romana sau de catre persoane juridice de alta nationalitate decat cea romana, cu exceptia persoanelor fizice cetateni ai Uniunii Europene care au domiciliul in Romania si detin calitatea de membru al unui partid politic la a carui campanie electorala contribuie financiar.

Amenzile sunt uriase

Nedeschiderea pana la data de 6 mai a contului bancar de catre competitorul electoral pentru campanie se va sanctiona cu amenda de la 15.000 de lei la 50.000 de lei.

Aceeasi amenda vor risca persoanele care vor vira contributii pentru campanie si care nu sunt candidati sau mandatari financiari. In plus, sumele virate vor fi confiscate.

Finantarea campaniei unui partid de catre o autoritate publica se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 25.000 de lei si confiscarea sumelor.

Amenzile pentru depasirea limitelor maxime ale cheltuielilor electorale poate aduce amenda de la 15.000 de lei la 50.000 de lei, si confiscarea sumelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#campanie electorala alegeri locale, #finantare campanie electorala , #alegeri locale 2016