Campania sub lupa Episodul 3: Ce ne transmit candidatii din Bucuresti

Joi, 19 Mai 2016, ora 09:46
3009 citiri
Campania sub lupa Episodul 3: Ce ne transmit candidatii din Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Numaratoarea inversa pentru alegerile locale a inceput. Daca in alti ani, candidatii se luptau aprig pe afisele de pe stalpi si din intersectii pentru a-si promova numele si sloganurile, acum abia se simte ca a inceput campania.

Campaniile electorale din acest an ar trebui sa se desfasoare fara sufocarea oraselor cu panouri electorale si mashuri din care zambesc candidatii. Singurele afise permise nu pot depasi 500 mm o latura si 350 mm alta, iar candidatii nu mai au voie sa imparta traditionalele pomeni electorale.

Teoretic, pana pe 5 iunie ar trebui sa vedem dezbateri de idei si proiecte, programe pentru orasele pe care candidatii vor sa le conduca. Pana acum, insa, am avut o campanie anosta, fara niciun fel de zvac. Specialistii consultati de Ziare.com au analizat mesajele candidatilor, precum si strategia folosita de ei in cursa pentru un scaun de primar sau de consilier. Astazi, candidatii se afla sub lupa specialistului in comunicare politica Antonio Momoc.

Campania sub lupa Episodul 1: Prima data cand Facebook-ul e luat in serios de toata lumea

Dupa o pre-campanie ostentantiva, prima saptamana de campanie a fost destul de anosta, candidatii sunt mai mult absenti. Explicatia, spune Momoc, este data de Autoritatea Electorala Permanenta si de Ghidul finantarii campaniei electorale la alegerile locale din 2016, care este mult mai restrictiv decat normele de aplicare a legilor electorale anterioare.

"O serie intreaga de actiuni si materiale de propaganda electorala nu mai sunt permise de prevederile legale in vigoare. Nu mai sunt permise prin oras autovehiculele inscriptionate cu sloganuri de campanie, autoturismele care difuzau materiale audio in campaniile precedente. Sunt interzise la aceste locale si spectacolele, serbarile sau focurile de artificii. Asta explica de ce nu vedem orasul impanzit cu bannere electorale, mesh-uri, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, publicitate luminoasa sau publicitate electorala pe autovehicule", puncteaza specialistul consultat de Ziare.com.

Practic, explica acesta, "campania electorala in sensul in care o cunosteam a incetat in ziua in care campania electorala pentru aceste locale a inceput".

"In aceasta campanie electorala pot fi utilizate doar cateva tipuri de materiale de propaganda electorala: Afise A4, clipuri de radio sau TV, publicitate in presa scrisa; brosuri sau pliante. Sunt permise de lege materialele electorale online si din acest motiv campania se deruleazza mai ales la nivel de retele sociale online, pe Facebook sau Twitter. S-a trecut de la o extrema la cealalata: de la bugete de milioane de euro, la unele de doar cateva mii.

Noile norme obliga candidatii sa iasa mai mult in strada, sa mearga din usa in usa, sa comunice direct cu alegatorii, sa stea de vorba cu cetatenii din diverse cartiere. Cine dintre oamenii obisnuiti ar fi dispus sa stea de vorba cu ei si sa plece urechea la cineva care isi aminteste de noi, cetatenii, doar in campanie?", se intreaba retoric Momoc.

Mesaje de denigrare reciproca

In ceea ce priveste mesajele candidatilor, ele sunt politice, dar si de denigrare reciproca. Din pacate, este de parere specialistul in comunicare politica, "proiectele de modernizare a orasului vor lipsi si de data aceasta", iar solutiile administrative la problemele Capitalei intarzie sa apara pe agenda electorala.

"Politicile urbane privind constructiile, spatiul locativ, spatiul verde si poluarea sunt cateva din temele absente. Candidatii se prezinta in shimb cu o galeata de promisiuni politice in aceasta campanie, dar gratie acestor noi norme de aplicare a legii, mesajele politice sunt invizibile in campanie si nu pot ajuge foarte usor la oameni, fapt care avantajeaza partidele mari si candidatii in functie", considera Momoc.

Nicusor Dan, slogan populist si politicianist

Daca luam exemplul lui Nicusor Dan, candidatul USB este astazi ceva mai vizibil printr-o campanie agresiva online pe retelele sociale si a fost destul de prezent in pre-campanie prin celebrele corturi amplasate in intersectii. Dar, mentioneaza Momoc, in pre-campanie nu a fost suficient de mult timp pentru candidatii USB la primariile de sector din Capitala sa isi creasca notorietatea.

"Sistemul actual de promovare electorala nici nu le va permite sa creasca foarte mult ca notorietate intr-un timp atat de scurt. Mesajul lui Nicusor Dan, asa cum apare in online, este unul antisistem si antipoliticieni. 'Salveaza Bucurestiul de politicieni' este un slogan destul de populist, politicianist pentru ca, ne place sau nu, democratia functioneaza prin intermediul politicienilor si al partidelor politice.

Ba mai mult, N. Dan insusi este politician, prin promisiunile sale electorale. El cere voturile oamenilor neafiliati politic, urmareste sa preia administratia, doreste sa acceada la putere si se comporta finalmente ca un politician. Pe deasupra, Nicusor Dan are si un partid in spate, e adevarat, cu origini in societetea civila, dar totusi un partid politic. Poate ca in dezbaterile electorale televizate ar trebui sa intervina mai mult pe probleme administrative, cu solutii tehnice si nu cu atacuri politice, asa cum a inceput", considera Momoc.

Firea, pe urmele lui Oprescu

Inainte de campanie, Gabriela Firea, candidatul PSD la Primaria Capitalei, era cel mai bine plasata in sondaje.

"Prin sloganul electoral 'Rezultate pentru bucuresteni', Firea pare a asuma si prelua mostenirea lui Sorin Oprescu. Desi independent, este cunoscuta apropierea fostului primar Oprescu de conducerea PSD. Totusi, desi are probleme cu Justitita, Oprescu continua sa fie perceput in randurile fanilor sai ca un gospodar care are cateva realizari la activ, Podul Basarab fiind cea mai cunoscuta dintre ele. Rezultatele la care trimite sloganul doamnei Firea sunt si rezultatele lui Oprescu", adauga specialistul in comunicare politica.

Predoiu isi ataca indirect competitorii

In ceea ce-l priveste pe Catalin Predoiu, intrat in cursa destul de tarziu, acesta propune sloganul "Solutia serioasa pentru Bucuresti", iar mesajul secundar este "Capitala are probleme mari. Eu vin cu solutii serioase".

"Aici avem un atac nu la intreaga clasa politica, asa cum este atacul lui Nicusor Dan, ci unul la adresa celorlalti competitori despre care candidatul PNL spune indirect ca sunt neseriosi. Dl Predoiu pare un om serios, dar PNL Bucuresti a dat dovada de o anumita neseriozitate in nominalizarea candidatului la Primaria Capitalei, Catalin Predoiu fiind abia al patrulea pe lista de propuneri", spune Momoc.

Cat de in serios se iau candidatii

Depinde de candidati, continua Momoc, remarcand ca cei mai relaxati par a fi cei de la PMP: "Omul de televiziune Robert Turcescu a preluat simbolic la lansarea candidaturii sale ardeiul de la Traian Basescu, amintind de celebrul slogan si de campania lui Basescu 'Arde-i la vot!'. Tot la PMP in pre-campanie s-a lansat celebrul hit 'Cheama-l pe Cristi', apartinand candidatului PMP la Sectorul 3, un slogan pamflet la adresa unui videoclip viral".

Nu numai afisele uriase lipsesc in aceasta campanie, ci si dezbaterile intre candidati sunt aproape inexistente. Cum afla atunci alegatorii de programele politice ale candidatilor?

Din brosuri sau din programele postate pe Internet, de pe site-urile sau conturile de Facebook de campanie, raspunde Momoc. El apreciaza insa ca "e greu de crezut ca se va produce in Bucuresti intalnirea directa, in strada, in fata casei, a scarii de bloc sau la usa apartamentului cu candidatul. Firesc asa ar fi sa se intample, dar probabil ca riscurile ciocnirii unor candidati cu alegatorii care nu ii simpatizeaza ii va determina pe consilierii politienilor sa ii sfatuiasca sa nu iasa la o campanie door to door".

Rolul retelelor in campanie

Facebook, este de parere specialistul in comunicare politica, va avea un rol semnificativ, mai ales pentru ca legea nu permite prea multa campanie prin afisaj, cu exceptia afiselor de mici dimensiuni amplasate in locuri speciale.

"Adio, brichete, pixuri, sepci si alte mici bucurii pentru unii dintre oamenii simpli. Cei mai vizibili in retele sociale, cu mesaj credibil, cu viziune despre dezvoltarea sanatoasa si durabila a Capitalei, cei cu solutii tehnice la probleme administrative ale orasului, au si cele mai mari sanse sa mobilizeze alegatorii din segmentul 18-34, adica pe cei majoritari pe Facebook.

Restul candidatilor vor convinge alte categorii de varsta din usa in usa prin mobilizarea fidelilor de partid, asa cum e cazul partidelor mari si a candidatilor in functie, adica al celor care pastreaza prima sansa si care au si masinaria de partid de partea lor.

La Bucuresti insa - la fel ca in orasele sau localitatile unde primarii nu mai candideaza pentru ca au probleme cu DNA - batalia e deschisa, deoarce primarii de sectoare in frunte cu primarul general se confrunta cu probleme in justitie si nu mai sunt prezenti in competitie. Din acest motiv, batalia electorala din acest an are totusi un puternic caracter imprevizibil", conchide Momoc.

Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#campanie sub lupa, #campanie electorala alegeri locale , #alegeri locale 2016
Comentarii
Poza iancugheorghe
iancugheorghe
rank 5
'Salveaza Bucurestiul de politicieni” - „Salvați Bucureștiul de