Cristina Pocora, candidatul PNL la Primaria Sectorului 3: Daca vrem sa punem punct coruptiei trebuie sa actionam acum - Interviu video

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 10:10
4803 citiri
Cristina Pocora, candidatul PNL la Primaria Sectorului 3: Daca vrem sa punem punct coruptiei trebuie sa actionam acum - Interviu video

Oamenii trebuie sa vina pe 5 iunie si sa spuna ca nu mai vor politicieni corupti, afirma Cristina Pocora, candidatul PNL la Primaria Sectorului 3.

"Daca fac altfel, daca nu vin sau daca voteaza cu Robert Negoita, atunci nu mai putem sa spunem nimic si ne asumam ceea ce ni se intampla", a declarat Cristina Pocora, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Candidatul PNL a prezentat proiectele sale pentru dezvoltarea sectorului 3, pntre acestea numarandu-se: crearea de noi locuri de munca, anveloparea tuturor blocurilor, prin lucrari de calitate, construirea unui spital generalist, crese, programe de after school. Totodata, Cristina Pocora isi propune sa rezolve si problema traficului si a locurilor de parcare.

Sunteti nascuta in Galati. De cat timp locuiti in Bucuresti?

Sunt bucuresteanca si traiesc zi de zi in Bucuresti din 1997, de cand am venit la facultate. Am facut liceul in Galati si apoi am venit la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti. Din 1997, cu bune si cu rele, traiesc in acest Bucuresti. Mi-am nascut fetita aici, m-am casatorit aici, am o viata de zi cu zi in Bucuresti. Dar, in acelasi timp, sunt si parlamentar de Ialomita si fac naveta.

In ce sector locuiti?

Daca e sa o iei asa, cand traversezi sau cand ai treaba poti sa spui ca locuiesti in oricare dintre sectoare. Pentru ca dimineata te trezesti, cum face fiecare bucurestean, si incepi sa mergi: la serviciu, in alt sector, sa iti duci copilul la gradinita si se intampla sa fie in alt sector. Pe documente locuiesc in sectorul 3, in Sectorul 6 am apartamentul, cum se intampla in multe cazuri pentru bucuresteni.

De ce ati ales sa candidati in Sectorul 3?

Pentru ca eu cred ca trebuie sa punem capat acestei modalitati de a face politica, si anume o modalitate care are pe primul plan interesul personal, nerespectarea legii, ori la sectorul 3 se vede foarte limpede ca actualul primar nu are drept prioritate cetatenii si problemele de zi cu zi ale cetatenilor.

Vedem cum actualul primar trebuie sa isi plateasca datoria de peste 50 de milioane de euro la bugetul statului, vedem cum actualul primar are de platit bani pentru ca i-a risipit din bugetul sectorului 3, lucru pe care i-l imputa Curtea de Conturi. Un raport al Curtii de Conturi privind activitatea Primariei Sectorului 3 sub gospodarirea lui Robert Negoita arata cum se fac plati pentru lucrari neexistente, cum se platesc lucrari care nu s-au facut, sau se platesc de doua ori. Aceasta este guvernarea PSD si guvernarea lui Robert Negoita.

Ori, din punctul meu de vedere, daca vrem sa ne crestem copiii intr-o tara normala, daca vrem sa punem punct coruptiei, daca vrem sa incepem sa fim normali si sa nu mai comentam doar dupa ce se intampla tragedii, trebuie sa actionam acum.

Si eu, ca politician, actiunea mea este sa ma implic, sa ma bag in acele batalii grele, in acele batalii complicate, sa ma lupt cu cei care din punctul meu de vedere nu fac bine natiei noastre, nu fac bine Romaniei, nu fac bine Bucurestiului si cetatenilor din sectorul 3 in momentul de fata.

Robert Negoita este un astfel de personaj, iar eu ca si tanar politician vreau sa schimb lucrurile aici, in sectorul 3, in acest moment, in aceasta campanie, prin aceasta candidatura la Primaria Sectorului 3.

Initial, pentru Primaria Sectorului 3 a fost propusa o alta persoana. De ce ati intrat atat de tarziu in cursa?

Dupa cum stiti, PNL a avut o campanie interna in care au existat mai multe candidaturi, mai multi colegi si-au manifestat aceasta dorinta, pentru ca de la inceput am vrut sa oferim bucurestenilor sansa sa aleaga o persoana care sa ii reprezinte cel mai bine.

Si atunci, la toate sectoarele, dar si la Primaria Capitalei, am avut mai multe propuneri. Doar ca, la un moment dat, s-a tras linie si s-a vazut cine se bucura de increderea cetatenilor, cine poate mai degraba sa ii reprezinte mai bine pe bucuresteni si pe fiecare dintre sectoare. Si la acel moment, e adevarat cu doua saptamani inainte de a incepe campania electorala, am optat pentru candidatura la sectorul 3, celalalt candidat nereusind sa comunice prea multe cetatenilor.

Care sunt principalele probleme cu care se confrunta cetatenii din sectorul 3 si cum vreti sa le rezolvati?

Problemele sunt multiple si sunt structurale. Avem pe de o parte chestiunile care tin de gospodarirea zilnica. Si aici vorbesc toti candidatii: de la trafic, parcari, bancute, spatiu verde, toate aceste lucruri si fiecare sunt importante pentru locuitori.

Cum, de exemplu, si anveloparea blocurilor este un proiect important pentru locuitorii din sectorul 3, un proiect care din punctul meu de vedere trebuie continuat, pentru ca e normal sa fie asa, sunt bani europeni pentru acest lucru, toate blocurile trebuie finalizate. Lucrarile trebuie insa facute de calitate, nu asa cum am vazut in multe situatii din sector, oamenii nu trebuie pacaliti cum face actualul primar, punandu-le schele si stand schelele pe bloc intre 2, 6 sau 9 luni, doar asa de campanie electorala.

Nu, toate blocurile trebuie anvelopate, lucrari de calitate, si aici Primaria trebuie sa se asigure ca lucrarile sunt de calitate. Si din punctul meu de vedere cererile trebuie luate in ordinea in care au fost depuse. Daca va uitati, vedeti bloc anvelopat, bloc anvelopat in partea cealalta si la mijloc un bloc sau mai multe neanvelopate. S-au luat aleatoriu, sau poate dupa alte criterii, pentru ca lipsa de transparenta in Primaria Sectorului 3 este bine cunoscuta. Asta este una dintre problemele pe care eu ma angajez ca o voi finaliza.

Dar, acum, intorcandu-ma la proiectele mari, de dezvoltare, pentru ca dincolo de aceste chestiuni cotidiene sau pe termen scurt trebuie sa privim lucrurile in perspectiva, un lucru foarte important din punctul meu de vedere este crearea de locuri de munca.

Crearea de locuri de munca, pe de o parte, pentru a duce la bunastarea cetatenilor din sector, pe alta parte crearea de locuri de munca, stimularea investitiilor in asa fel incat sa iti creasca contributia la bugetul local si sa ai mai multi bani, practic sa rezolvi alte chestiuni care tin de problemele cetatenilor.

Avem o zona care trebuie valorificata la maximum, un potential extraordinar care ramane in continuare in paragina. Din punctul meu de vedere, in zona Faur Republica, zona industriala din alte timpuri, recunoscuta de toata lumea si care producea foarte mult si avea foarte multi angajati, in momentul de fata mai exista un singur angajat din ceea ce insemna fostele uzine Republica.

Sunt acolo la primarie 14 hectare, sunt la executori tot undeva la 14 hectare, plus ca mai sunt privati care au proprietate acolo, o zona undeva la 45 de hectare, care sta nevalorificata. Ori din punctul meu de vedere, incepand de la terenul pe care il are primaria, trebuie facut un plan in asa fel incat sa se dezvolte zona.

Acolo putem face, si asta este proiectul meu, un parc industrial. Cu toata legislatia care sustine dezvoltarea de parcuri industriale, de scutiri de anumite taxe si impozite, de sustinerea investitiilor, in asa fel incat acolo sa inceapa tinerii afaceri, sa poata sa dezvolte investitorii afaceri, sa putem avea si productie dar sa putem avea si zona de birouri, sa putem conserva si elementele de patrimoniu.

Pentru ca, intr-adevar, in aceasta zona avem o hala, hala Laminor, care este monument de patrimoniu de categoria A, si pana in momentul de fata nu s-a facut niciun demers pentru a o declasa partial si pentru a se putea investi in aceasta zona. Practic, faptul ca acea hala este monument blocheaza lucrarile pe o anumita arie. Din pacate a ajuns monument tot pentru ca un primar pesedist a facut-o monument si daca va duceti acum, monumentul este in paragina.

Ii cer ministrului Culturii sa declaseze partial acest monument sa putem valorifica, reconditiona si pastra tot ceea ce tine de fatada, care intr-adevar are valoare de patrimoniu, dar tot terenul de jur imprejur poate sa faca parte dintr-un parc industrial si putem crea acolo locuri de munca. Asta in ceea ce priveste locurile de munca.

Si am sa mai punctez un lucru, la fel de important pentru dezvoltarea pe termen mediu si lung. Si anume, putem construi in sectorul 3 un spital generalist, un spital mare, nou-nout. Cred ca fiecare dintre noi a trait pe propria piele sa te duci la spital cu o afectiune si sa iesi mai bolnav decat ai intrat. Si toti spunem ca nu este normal, ne suparam, comentam pe Facebook dar lucrurile raman asa.

Am avut un spital in sectorul 3, cu multiple functionalitati, spitalul Caritas, pe care grupurile de interese, primarul Oprescu, l-au lichidat. In momentul de fata, de exemplu, nu mai avem nicio maternitate in sectorul 3. Va vorbesc despre acest spital ca este realizabil din mai multe puncte de vedere.

Pe de o parte, exista studii de fezabilitate, exista proiectul, inca din anul 2007. Exista terenul la Primarie, peste 7 hectare, pe care este facut acest proiect de constructie a spitalului. Costurile se ridica undeva la 100 de milioane de euro, pentru un spital multidisciplinar, cu peste 400 de paturi, cu o sectie exterioara pentru chestiuni sociale.

In acest moment ar trebui ca Ministerul Sanatatii sa demareze toate discutiile si procedurile guvernamentale interne, in asa fel incat sa prinda in bugetul pe anul 2017 acest lucru: constructia unui spital nou in Bucuresti, in sectorul 3. E obligatoriu pentru bucuresteni si pentru cetatenii din sectorul 3 sa avem un spital nou, mai ales ca poate sa deserverasca foarte bine si tot ceea ce inseamna cazuri venite de pe Autostrada Soarelui, pentru ca asa cum este pozitionat sectorul 3 este iesirea directa spre Autostrada Soarelui.

Am promisiunea, si garantia in acelasi timp, din partea lui Catalin Predoiu, candidatul PNL la Primaria Capitalei. Impreuna, in echipa, suntem hotarati sa dam sectorului 3 si bucurestenilor un parc industrial, locuri de munca si un spital generalist in sectorul 3.

Si as mai puncta un lucru extrem de important, pentru ca tine si de preocuparea mea de pana acum ca si deputat, si anume grija pentru familie, copil, sustinerea familiei.

Iata, acum, de 1 iunie se face un an de cand presedintele a promulgat Legea privind dublarea alocatiei pentru copii, la 84 de lei, este legea pe care am promovat-o anul trecut, s-a reusit acest lucru in 2015 dupa ce ultima majorare a alocatiei fusese in 2015 si am reusit acest lucru cu toata opozitia vehementa a PSD-ului si a guvernarii PSD de la acea vreme.

In plus, in acest an, am reusit promovarea Legii privind concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia pentru cresterea copilului. Si continuand aceste lucruri din plan legislativ, aici, la nivelul Primariei Sectorului 3, dezvoltarea sistemului de crese pentru copii este foarte importanta. Si vizez dezvoltarea de crese pe intreaga raza a sectorului in asa fel incat sa existe crese aproape in drumurile parintilor, ori aproape de casa, ori aproape de serviciu, in asa fel incat parintii sa nu mai alerge.

De asemenea, programul de after school pentru toti copiii din scoala. Realitatea este urmatoarea: parintii se straduiesc toata ziua, sunt la munca, ajung acasa seara, cateodata nu au timp de teme cu copiii, sau in timpul zilei sa isi ia copilul la pranz, nu au cu cine sa il lase, nu au cum sa plece de la serviciu. Prin urmare, este mult mai bine si pentru educatia copilului si pentru ajutorul parintilor sa existe un sistem de after school.

O viata mai buna pentru familia ta - este sloganul de pe afisele dumneavoastra electorale. Cum vreti sa imbunatatiti viata familiilor din sectorul 3?

De la lucrurile marunte, pana la lucrurile mari. Si o parte dintre ele vi le-am spus. De exemplu, ai nevoie de spital. Si ai nevoie de un spital in care sa iti vindeci afectiunile, sa nasti, sa iti rezolvi problemele de sanatate.

Dar dincolo de asta, am punctat crese, am punctat after school. Un alt lucru foarte important din punctul meu de vedere si pentru fiecare familie este siguranta. Siguranta copiiilor nostri cand sunt pe strada, cand sunt afara. Este siguranta noastra, cand ne intoarcem seara, tarziu, de la serviciu. In momentul de fata exista camere de luat vederi in anumite puncte din sector. Nu sunt suficiente.

Se are in vedere achizitionarea unui numar mai mare de camere. Nici asta nu este suficient. Si este un punct in programul meu de administratie - un centru de monitorizare. Degeaba ai camere de supraveghere daca nu ai un centru de monitorizare, unde sa fie permanent cineva, sa vada ce se intampla si imediat sa ai capacitatea sa actionezi. Chestiunile care tin de familie pana la urma sunt cele mai importante.

Eu sunt o sustinatoare a ceea ce inseamna familie. Cred ca e locul unde fiecare dintre noi isi gaseste linistea, trebuie sa se simta bine si tocmai de aceea preocuparile mele vizeaza sustinerea familiei.

Cum vreti sa rezolvati doua dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta bucurestenii si, implicit, locuitorii sectorului 3: locurile de parcare si traficul?

Despre locurile de parcare si despre trafic cred ca nu este bucurestean care sa nu aiba o problema, chiar daca este sofer, chiar daca nu este sofer. Chiar vorbeam cu o mamica cu caruciorul in IOR si imi spunea: "Eu am o problema cu locurile de parcare pentru ca sunt parcate masinile pe trotuar".

Dumneaei cu caruciorul nu poate merge pe trotuar, este nevoita sa mearga pe strada, iar pe strada soferii, pe buna dreptate, o intreaba: "Dar de ce sunteti pe strada cu copilul?" Si uite asa avem o problema reala si din perspectiva soferilor si din perspectiva pietonilor. Locurile de parcare sunt importante si trebuie sa fie mai mult decat un discurs in campanie electorala. Chiar trebuie sa le facem.

Nu mai trebuie povestit despre ele, ele trebuie facute. Din punctul meu de vedere, parcari de resedinta acolo unde sunt spatii trebuie create pe verticala, subteran sau suprateran, in asa fel incat sa intre cat mai multe masini, trebuie eliberate trotuarele pentru ca ele sunt pentru pietoni.

De asemenea, parcari mari la intrarea in Bucuresti si in sectorul 3. Putem avea o parcare mare la intrarea de pe Autostrada Soarelui, pentru ca nici pentru cei care vin din afara Bucurestiului nu le este comfortabil sa intre in stilul asta de condus din Bucuresti. Si apoi isi pot parca masina la intrarea in Bucuresti si apoi pot folosi mijloacele de transport in comun. Si de asemenea mi se pare foarte important sa avem parcari in apropierea statiilor de metrou.

Sunt proiecte indraznete si multi ar spune ca sunt doar promisiuni de campanie, promisiuni pe care le fac toti candidatii. Pe ce mizati cand spuneti ca ca le veti realiza?

In primul rand ar trebui sa fie o garantie pentru cetateni proiectele pe care le-am realizat deja. Eu am reusit sa trec aceste proiecte de legi despre care va povesteam - dublarea alocatiei pentru copii, indemnizatia pentru cresterea copilului si concediul pentru cresterea copilului, combaterea violentei domestice, si multe alte legi, in opozitie fiind.

La orice vot, atunci cand e vorba de ridicat mana, PSD ar fi castigat. Si am avut opozitia PSD-ului la toate aceste legi. Doar ca prin perseverenta, incapatanare si momente favorabile. Pentru ca, va amintiti, cand a trecut dublarea alocatiei pesedistii au fost mai putini in sala. Noi am fost mai multi decat ei pentru ca am fost disciplinati si hotarati sa trecem acest proiect.

Prin urmare, pe de o parte incapatanarea mea si hotararea mea, pe de alta parte am un partid mare in spatele meu, si anume PNL, am un candidat, un coleg, Catalin Predoiu, pentru Primaria Capitalei in care am foarte multa incredere, si o echipa de consilieri la Consiliul General. Si am convingerea ca oamenii, la aceste alegeri, vor alege mult, mult mai rational. Se vor uita cine este corupt, cine incalca legea, cine nu a raspuns problemelor si nevoilor in acesti patru ani si vor vota in consecinta.

Principalul dumneavoastra contracandidat este Robert Negoita, actualul primar. Ce va face sa credeti ca locuitorii sectorului 3 va vor vota pe dumneavoastra de aceasta data?

Asa cum va spuneam, am mare incredere in locuitorii sectorului 3 ca vad lucrurile foarte clar. Chiar daca sunt unii dintre ei care se pot lasa pacaliti de schelele de la bloc puse de acum 6 luni, sau de promisiunea ca li se vor pune schele, dar neinsemnand din partea actualului primar obligativitatea ca le vor si anvelopa blocurile, faptul ca sectorul 3 s-a transformat intr-un sector al betoanelor.

Pe unde mergeti gasiti borduri. Dar nu borduri normale. Borduri inalte, borduri rosii, borduri care sunt foarte greu de strabatut de copii sau de persoane in varsta. Vedem spatiile verzi care sunt si ele sub dominatia bordurilor.

In plus, Robert Negoita datoreaza bugetului de stat, adica romanilor, peste 50 de milioane de euro. Cu acesti bani, daca Robert Negoita si-ar plati darile la stat, s-ar putea face de exemplu peste 1.837 de apartamente sociale, sau s-ar putea anvelopa 650 de blocuri, sau s-ar face 280 de parcari pentru masini, 500 de km de piste de biciclete sau s-ar ridica spitalul despre care va vorbeam.

50 de milooane pe care Robert Negoita nu ii plateste la stat desi daca dumneavoastra, sau orice alt cetatean, ar avea o mica datorie la bugetul de stat s-ar trezi cu conturile blocate. Statul si-ar recupera banii.

In cazul domnului Negoita, guvernarea Ponta, prietenii dansului, smecheria dansului au facut sa ajunga la o asemenea datorie greu de imaginat. Mai mult, este si acel raport al Curtii de Conturi despre activitatea la Primarie a actualului primar si risipa banului public in sectorul 3.

Si citeam un articol care arata aceeasi fata a personajului, cum Robert Negoita dupa ce a terminat liceul la 31 de ani, la 40 de ani si-a luat doctoratul si acela plagiat 100%. Ori, acesta este omul. Chiar as vrea sa stiu ce parere are doamna Firea despre aceste datorii ale lui Robert Negoita neplatite. Oamenii pe 5 iunie trebuie sa vina si sa spuna ca nu mai vor astfel de politicieni. Daca fac altfel, daca nu vin sau daca voteaza cu Robert Negoita atunci nu mai putem sa spunem nimic si ne asum ceea ce ni se intampla.

Si mai este un lucru important. Si anume ca avem un singur tur de scrutin. Si lucrurile sunt clare. Este ca si cum am vota in turul 2. Adica, daca vrei sa il schimbi pe Robert Negoita, il schimbi cu cine are sanse sa il bata. Nu iti irosesti votul pentru candidati de pe locurile 3 sau 4. Batalia este intre PNL si PSD. Intre Robert Negoita si Cristina Pocora.

Cum apreciati aceasta campanie electorala? Mai exact campania contracandidatilor

Am resimtit pe propria piele un atac murdar din partea contracandidatului meu, din partea PSD. Are urmatoarea strategie: sta ascuns, oamenii din sector spun ca nici nu ar fi in tara in timpul saptamanii, si in acelasi timp face tot felul de actiuni pe banii publici si pe banii Primariei.

Brusc, Primaria a devenit foarte prezenta, si primarul foarte prezent, se intereseaza acum in campanie de problemele oamenilor, dupa ce timp de patru ani a fost total lipsita de transparenta. Acum vine si vorbeste cu toata lumea. E o actiune de campanie, din pacate ea este facuta pe banii cetatenilor din sectorul 3 ca si precampania pe care a facut-o Robert Negoita.

E in tiparul PSD-ului sa confunde institutia cu propria persoana si sa acapareze ei totul. A refuzat sa vina in orice dezbatere publica, si il invit inca, sa avem o dezbatere publica despre sectorul 3. Dar nu a acceptat pana acum nicio invitatie, a mers singur in emisiuni, in care nu ii punea nimeni intrebari si probleme si auzind ca discut cu oamenii, vazand ca am proiecte, ca am solutii se pare ca l-a deranjat in asa fel incat prin interpusi am avut saptamana trecuta o situatie sub demnitatea lui. Un articol de presa sub demnitatea lui, dar eu in continuare urmez calea legala, voi actiona in judecata pe cei care au scris acel articol total mincinos.

Un indemn pentru cetateni sa iasa duminica la vot?

Este foarte important ca toata lumea sa afle, pentru ca asa cum este aceasta campanie, noua, atipica, fara foarte multe materiale, fara bannere, ca duminica, 5 iunie, avem alegeri pentru administratia locala. Pentru cel/cea care va gestiona banii publici si proiectele publice si nevoile noastre pentru urmatorii 4 ani este foarte important ca fiecare cetatean sa se uite in primul rand la om.

Pentru ca despre proiecte vorbeste toata lumea. Dar dincolo de asta este omul. Ai incredere sa lasi banii tai, contributia ta, problemele tale, in baza unui candidat asa cum este candidatul PSD, acuzat de evaziune fiscala, de plagiat 100%, de risipa banului public, dator la stat cu peste 50 de milioane de euro? Ai incredere sa stai inca patru ani cu un astfel de om?

Daca nu ai incredere intr-un astfel de om, atunci trebuie sa actionezi. Si se poate face intr-o singura zi, pentru ca avem un singur tur de scrutin, pe 5 iunie. Este o batalie intre PSD si PNL.

Eu sunt candidatul PNL si m-am angrenat in aceasta batalie, convinsa fiind ca putem sa facem lucrurile mult mai bine, cinstit, fara coruptie, ca Primaria trebuie sa fie transparenta. De aceea ii invit pe cetateni la vot pe 5 iunie si daca vor o schimbare sa voteze in asa fel incat votul lor sa conteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Cristina Pocora Primaria Sectorului 3, #alegeri locale sector 3 , #alegeri locale 2016