Reuters: Acuzatiile de coruptie umbresc alegerile locale din Romania

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 18:41
2630 citiri
Reuters: Acuzatiile de coruptie umbresc alegerile locale din Romania
Foto: Ziare.com

Zeci dintre candidatii care s-au inscris la alegerile locale de duminica din Romania fie sunt vizati de anchete pentru fapte de coruptie, fie nu au fost verificati suficient pentru abuzuri de putere comise in trecut.

Potrivit unor date stranse de Reuters intr-un material amplu consacrat scrutinului, in baza listelor cu candidati publicate online si documentele prezentate de procurori intre 2012 si 2016, circa 100 dintre cei aproximativ 350 de oficiali locali anchetati sau trimisi in instanta in ultimii patru ani candideaza duminica, iar multi dintre ei sunt convinsi ca vor castiga, relateaza News.ro.

Iata cine sunt primarii cu probleme penale din marile orase ale Romaniei care candideaza din nou

Multi dintre ei neaga ca ar fi comis vreo infractiune si se bucura de prezumtia de nevinovatie pana cand o instanta decide contrariul. Desi, oficial, au dreptul sa candideze pana la verdictul final, faptul ca aleg sa o faca este o dovada pentru unii a acceptarii coruptiei in societatea romaneasca, afirma Reuters.

"Cetatenii nu au o cultura anticoruptie", a explicat Cristi Danilet, judecator CSM, pentru agentia internationala de presa. "Daca intrebi oamenii de ce ar alege pe cineva care este corupt sa ii conduca in continuare, iti vor raspunde 'Este adevarat ca a furat, dar a facut si unele lucruri bune'", a adaugat el.

Reuters ofera ca exemplu Bucurestiul, unde primarul general si patru dintre cei sase primari de sector sunt anchetati sau au fost trimisi in instanta pentru luare de mita si abuz in serviciu anul trecut. Doi dintre ei candideaza in sectoarele lor duminica.

Vanghelie: Oamenii spun ca am curaj si demnitate si ca nu mi-e frica

In Sectorul 5, cel mai sarac din Bucuresti, Marian Vanghelie a castigat patru mandate consecutive din anul 2000, iar popularitatea sa a fost alimentata de o serie de programe sociale pentru saraci. El este judecat pe luare de mita in valoare de 30 de milioane de euro, acuzatie pe care o neaga.

"Oamenii spun ca, faptul ca eu candidez dovedeste ca am curaj si demnitate si ca nu mi-e frica - ceea ce inseamna ca sunt nevinovat", a declarat Vanghelie pentru Reuters.

Intr-o tara cu o populatie de circa 20 de milioane de oameni, 250.000 de candidati spera sa obtina un post in administratiile locale - de la primari de orase mari, la consilieri locali in orasele, precizeaza Reuters.

Candidatii trebuie doar sa semneze declaratii pe proprie raspundere potrivit carora au dreptul sa candideze, pentru ca au cel putin 23 de ani si nu si-au pierdut dreptul de a ocupa functii publice din cauza unor condamnari sau sanctiuni anterioare.

Cine verifica varsta candidatilor si declaratiile pe propria raspundere?

Observatorii au atras, insa, atentia ca declaratiile nu pot fi verificate atent, pentru ca birourile electorale locale nu au acces, prin lege, la CNP-urile candidatilor. Acest lucru inseamna ca pot candida, teoretic, oameni care au fost condamnati pentru dare de mita sau care si-au pierdut mandatele in trecut in urma conflictelor de interese sau pentru ca nu si-au putut justifica averea, in baza legilor adoptate la cererea UE.

Expert Forum a calculat ca aproximativ 450 de oameni care nu indeplinesc criteriul de varsta s-au inscris in cursa, insa nu are acces la datele care i-ar permite sa stabileasca si cati candidati au avut probleme cu legea.

Informatiile despre activitatile anterioare ale sutelor de mii de candidati sunt tinute intr-o baza de date a Agentiei Nationale de Integritate, o institutie al carei rol este tocmai sa se asigure ca oficialii publici sunt cinstiti, noteaza Reuters.

Insa legea nu precizeaza clar ce institutie a statului trebuie sa verifice baza de date a ANI si sa o confrunte cu miile de nume de pe listele de candidati.

Contactat de Reuters, Ministerul de Interne a transmis prin email ca nu este rolul sau sa monitorizeze declaratiile semnate de candidati si a indemnat jurnalistii sa se adreseze Biroului Electoral Central. BEC nu a raspuns solicitarii.

Organizatia neguvernamentala Transparency International a plasat Romania pe locul trei intre cele mai corupte tari din UE, dupa Bulgaria si Italia.

Mai mult, Fondul Monetar International a evocat luna trecuta "o perceptie sporita ca fondurile publice sunt deturnate si cazuri frecvente de plati ilegale si mita". Iar un raport UE de saptamana aceasta trage un semnal de alarma privind accesarea ilegala de fonduri UE in Romania.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Reuters acuzatii coruptie alegeri locale Romania, #coruptie alegeri locale 2016 , #alegeri locale 2016