Cum mi-am petrecut alegerile, intre Ferentari si sediul PSD Reportaj Ziare.com

Luni, 06 Iunie 2016, ora 07:39
8225 citiri
Cum mi-am petrecut alegerile, intre Ferentari si sediul PSD Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Nea Marin sta in fata unei sectii din Ferentari, se codeste pe cine sa stampileze in cabina de vot. E sigur ca o sa iasa "Vanghelie Evanghelie", dar nu i-a dat ajutor, cum i-a promis, asa ca o sa voteze pentru schimbare.

De la Valtoarei si mai incolo, spre Zetarilor, cartierul Ferentari e o mahala jerpelita, plina de case intr-o rana, chioscuri schimonosite de rugina, mizerie si saracie. E duminica alegerilor si la umbra copacilor de la Scoala 136, unde-s sapte sectii de vot, e palc de oameni.

Multi au prinse-n piept ecusoane, pesemne ca-s din comisia de votare. "Si-n sectie cine a mai ramas?". "Mai sunt, mai sunt...". Un barbat rotund coboara dintr-o masina, isi trage ochelarii de soare pe nas si sparge gasca. "Votam si noi ceva?".

La iesire, face semne ample spre strazile macinate de gropi: "Ati vazut cu ce ne confruntam in sectorul nostru? E o tara democratica, normal ar fi sa iasa lumea la vot, trebuie sa votam, ca o facem pentru noi. Avem nevoie de un primar gospodar, de un consiliu care sa ne reprezinte, iar cetatenii trebuie sa iasa la vot, indiferent de simpatiile politice".

Foto: Ziare.com

Apoi, un batranel cat o pastaie spune ca, atunci cand a pus stampila pe buletinul de vot, n-a contat culoarea politica a candidatului, iar PDS si PSD is oricum usor de incurcat. Pentru el conteaza cine i-a dat pana acum. Probleme penale? "De astea au toti, ca pe toti ii ia...". Fiica isi duce mainile la cap, ii pare rau ca nu a rupt buletinul de vot, "ca acuma s-ar putea sa vina altii, mai flamanzi".

Foto: Ziare.com

E putina lume la vot spre dupa-amiaza si in fata scolii e cam liniste. Aerul cald, prea cald, e strapuns din vreme in vreme de cate un galop de cal sau de rotile unui carucior urias, plin de fiare vechi.

Foto: Ziare.com

Domnul Misu nici n-aude cand il strig si intra cu pas grabit in curtea scolii. E atat de concentrat, imi zic ca omul voteaza-n cunostinta de cauza si mai bine-l deranjez dupa. La iesire, isi flutura palaria de paie ca sa-si faca vant. "Va spun onest, eu am votat cu cine iese! Si eu-s la pensie, dar in loc de ajutoare sa ne faca scoli, si dupa ce ne face scoli, sa-i convinga pe copiii astia sa mearga la scoala, nu la furtisaguri, sa nu se mai creada toti Al Capone".

Foto: Ziare.com

Putin dupa ora 18, apare si Daniel Florea, candidatul PSD pe care exit-poll-urile il vor da mai tarziu castigator. Merge in fata cu sotia de mana si-s urmati de cativa membri din staff cu look de bussinesmen. Calca cu grija cu pantofii lor scumpi pe praful de Ferentari si intra cu totii-n sectia de vot, chiar daca Florea a votat putin inainte de 9 dimineata. "Am venit cu cineva, ca eu am votat dimineata", explica scurt.

De peste drum, niste cetateni care se instalasera la soare pe scaune de plastic vin sa vada alaiul. "Nu mai vrem mizerie", il apostrofeaza pe Florea. "Rezolvam, le rezolvam pe toate, vom avea un cartier luminos". Ironica promisiune pentru locuitorii unui cartier in care exista zone ingropate-n maldare de gunoaie, fara apa calda si fara curent electric.

Foto: Ziare.com

Doua lumi paralele

Din Ferentari, plec la sediul central al PSD din Kiseleff. Mai sunt doua ore pana la anuntarea exit-poll-urilor si, in afara de un manunchi de jurnalisti, nu mai e nimeni aici. Nici ecranul urias, pe care la alte alegeri rulau imagini triumfatoare cu liderii de partid, nu mai e in curte. Nici astrolog, ca la prezidentiale.

Sunt scosi la inaintare membrii tineretului PSD (TSD), impart pachete cu mancare in sala de presa si rosesc cand se tot aud glume cu "mita, acusi vine DNA!". Isi pastreaza cate-o caserola si se retrag pe holurile reci, pe niste scaune postate langa toaletele de la intrare.

Pe la 19:30 trece poarta de fier forjat si candidata Gabriela Firea, e insotita de Dragnea, dar sunt zgarciti in declaratii. Ea-i toata un zambet, promite conferinta dupa exit-poll-uri, dar Dragnea, nici acum nu stiu de ce, e livid.

Foto: Ziare.com

Se incuie sus, la etajul 1, unde presa n-are acces. TSD-istii vorbesc incet, cat sa para ca-i secret, dar nu suficient de incet incat sa nu fie auziti. "Luam tot la Bucuresti, si 2, si 5". Mai fac cativa pasi si repeta figura si mai apasat. "Siii 2, siii 5".

Inapoi afara, soferul il lasa pe Codrin Stefanescu in spatele sediului, acolo unde se pregatesc doua tribune pentru declaratiile de presa. Undeva in dreapta troneaza un ou (de Paste?) urias si foarte roz.

Foto: Ziare.com

Vine si Victor Ponta, urca treptele ca o furtuna. In varful scarilor se odihneste-o clipa, isi intinde un zambet pe fata si ironizeaza cozile din diaspora la votul pentru prezidentiale. "Sunt suparat ca am stat la coada sa votez. Banuiesc ca o sa ii ia DNA-ul si pe ei, nu?".

Firea si Dragnea fura startul cu un minut, incep la 20:59 declaratiile la pupitrele instalate in spatele cladirii, in parcare, sub un brad. Cineva se impiedica de-un cablu. De nicaieri, scrasneste printre dinti o gluma: "a cazut acolo cineva-n sondaje". N-a fost nimic grav, asa cum s-a intamplat la sectia in care a votat Klaus Iohannis. Atentia e din nou indreptata spre cei doi social-democrati.

Primul recita seful de partid, o lauda pe "ambitioasa" si "curajoasa" candidata care a castigat Primaria Capitalei. Apoi, ii intinde trei trandafiri rosii: unul pentru curaj, unul pentru tenacitate si unul pentru responsabilitate.

Flori au si doi sustinatori ai Gabrielei Firea ajunsi la PSD, dar degeaba o asteapta. Dupa declaratia de presa, Gabriela Firea o intinde-n platou la Antena 3.

Foto: Ziare.com

Rand pe rand, defileaza si candidatii de la sectoare. Discursul e acelasi, "nu deschidem inca sampania, dar ne bucuram". Singurul care intra pe usa din dos e Dan Tudorache, unicul social-democrat care, potrivit estimarilor de la ora 21:00, ar fi pierdut lupta electorala din Capitala.

Robert Negoita cuvanta cu emfaza, a castigat iar un mandat de primar la Sectorul 3, care "va deveni cel mai frumos sector din Bucuresti". La prima intrebare incomoda, despre reabilitari, se fastaceste si pleaca.

Foto: Ziare.com

E iar liniste la PSD, nimeni nu mai vehiculeaza nicio cifra, se anunta conferinta de presa la 23:00, cand ar trebui sa aflam ce spune numaratoarea paralela a partidului despre scorurile din marile orase. Jurnalistii freamata si reusesc sa-l incolteasca pe Dragnea, care-i in continuare pamantiu, desi partidul pe care-l conduce a obtinut o victorie istorica la locale.

Dragnea se declara "un om responsabil", asigura ca va ramane in fruntea partidului si exclude orice manevra impotriva Guvernului Ciolos, argumentand ca orice motiune de cenzura care ar putea trece in Parlament s-ar lovi de refuzul presedintelui Iohannis de a desemna un premier de la PSD.

Pe scarile de la PSD se poarta deja un razboi al declaratiilor. Dupa ce i-a inchis telefonul in direct lui Basescu pentru ca l-a facut "pisic las si mincinos", Ponta coboara din buncarul de la etajul 1 si-i da peste nas lui Dragnea: "Eu sunt intotdeauna pentru motiune".

Foto: Ziare.com

A trecut deja o ora de cand trebuia sa aiba loc conferinta, pesedistii dribleaza microfoanele si se fac nevazuti in noapte, fara sa mai dea declaratii. Noi suntem anuntati ca nu va mai fi nicio conferinta pana luni. In curtea PSD mai ramane doar paznicul, la capatul unei zile lungi. Priveste fara spectatori la ecranul pe care se rostogolesc procente si estimari. Azi, lucrurile se vor limpezi: ori Clotilde Armand a castigat Sectorul 1, ori victoria a fost inca un episod "Mihaela, dragostea mea" si vom avea pentru prima data un Bucuresti complet rosu.

Verifica prezenta la vot in orasul tau

Cine a castigat in Capitala, unde e lupta stransa si cat a castigat PSD la nivelul tarii

Vezi si primele rezultate partiale BEC - cat de mare e diferenta fata de exit poll-uri

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#reportaj alegeri Ferentari, #alegeri locale sediu PSD, #Firea alegeri locale 2016 , #alegeri locale 2016