Dupa austeritate si anticoruptie, de ce nu si extremism pe paine?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 18:10
3067 citiri
Dupa austeritate si anticoruptie, de ce nu si extremism pe paine?

Marine Le Pen, presedintele Frontului National din Franta, a fost la Sinaia la o conferinta internationala intitulata "Europa noastra - Europa Natiunilor" pentru a oferi o mostra din extremismul care face ravagii prin Europa.

Vizita a trecut aproape neobservata, intrecuta cu mult de reactiile inca vii la candidatura lui Munteanu din partea PNL. Chiar si asa, momentul ramane semnificativ pentru noile spaime si sperante care se agita in spatiul romanesc.

S-ar spune ca tara asta a devenit un mediu ideal unde experimentele sociale si politice se pot tine in siguranta, fara frica de revolte sau miscari sociale care sa destrame puterea care se ridica pe trendurile dictate dinspre vestul Europei.

Au demonstrat-o din plin masurile de austeritate din 2010 si noua lupta anticoruptie, care inca e departe sa-si fi macinat toate rotile pe care le poate inca invarti. Austeritatea s-a dovedit in final ca am implementat-o cam de pomana, mai putin exemplul de docilitate oferit puterilor decizionale din Troica, iar la anticoruptie se lucreaza de zor pentru a intari paradoxul care a initiat-o in prima faza. Si anume ca suntem o tara bogata, dar devalizata si furata din toate partile, de la cel mai jos pana la cel mai inalt nivel, doar ca nu putem sa identificam personajele care o praduiesc.

Falimentul acestei idei fondatoare a luptei anticoruptie sta sa se autoinvalideze din doua motive.

Primul ca personajele principale acuzate si judecate in marile dosare au scapat atat cu pedepse rizibile, daca nu au fost achitate, dar mai ales au ramas cu banii pe care in unele cazuri s-a dovedit ca i-au furat.

Al doilea motiv al posibilului esec al anticoruptiei, dincolo de haosul unor procurori si de devalmaseala creata in anumite momente, este ca saracia nu va putea niciodata sa fie combatuta decat prin politici publice, nicidecum prin radicalizarea justitiei.

Si totusi, masurile de austeritate au fost intampinate cu dansul pinguinului in prima faza, si abia apoi au fost sanctionate la vot. Iar anticoruptia inca ridica in sondaje institutiile direct responsabile de executarea ei. Dar in acest caz intoarcerea primarilor din arest la judecata votului poporului este si primul test vizibil pe care-l da DNA in ultimii ani.

De ce reactioneaza societatea asa in fata unor astfel de politici radicale, unele trecand toate granitele experimentate cel putin pe teritoriul Europei?

Dincolo de unele adevaruri practice, materiale, cum ar fi saracia cu care am fost obisnuiti decenii la rand sau hotia generalizata care devaliza bugete intregi, exista si unele mai putin vizibile. Cum ar fi labilitatea cu care societatea penduleaza intre diverse complexe de inferioritate, mult mai rar spre cele de superioritate.

Modul in care ne-am dezvoltat timp 26 de ani de la caderea comunismului, cand treptat mare parte din capitalul romanesc a fost transferat in proprietate straina, explica inclinatia societatii mai degraba spre complexe de inferioritate in fata infuziei straine de capital vazuta ca singura sursa a unei posibile prosperitati.

Sunt doar cateva dintre explicatiile pentru care, inca, in Romania partidele extremiste nu au avut succes, spre deosebire de Ungaria, Polonia sau Cehia unde ponderea capitalului autohton este considerabil mai mare. Cum o parte din ele tind sa nu mai fie actuale, alegerile din acest an aduc in centrul lor tot mai violent problema nationalismului impins direct in bratele extremismului din care unii cred ca izvorasc mugurii viitoarei puteri politice.

Din acest punct, asumarea de catre PNL a candidaturii lui Marian Munteanu nu este decat pariul celor care sunt convinsi ca si-n Romania a sunat ceasul nationalismului pur cu extensii extremiste spre dreapta, acolo unde traditia mai veche sau mai noua spune ca exista potential de speculat.

Fascinant la cazul Marian Munteanu, candidatul PNL pentru primaria Capitalei, este puterea de iluzionare atat a celor care il sustin si pariaza ca e o carte castigatoare, dar si a celor care il critica si vad in asumarea sa de catre liberali semnul unui timp cerut si asteptat de o larga majoritate a societatii.

Cred ca ambele tabere isi induc starea de halucinatie, ca o reactie instinctiva in fata unei realitati care scapa intelegerii depline pe moment. Unii spera, altii se tem, ambele tabere in mod exagerat si disproportionat fata de realitate.

Rezultatele alegerilor locale sunt cel mai bun sondaj de opinie si doar ele pot sa taie cel putin avantul celor care lucreaza deja la mesajele si mai dure pentru parlamentarele din toamna.

Altfel, abia de atunci vom cunoaste ce inseamna promovarea cu adevarat a discursurilor extremiste in numele ridicarii capului in lume.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Marine LePen extrema dreapta discurs Sinaia, #alegeri 2016 discurs nationalist extremist Munteanu , #alegeri locale 2016