Eu votez Catalin Predoiu

Autor: Radu F. Alexandru - scriitor
Luni, 30 Mai 2016, ora 10:50
6812 citiri

Stiu, nu e greu de anticipat, multi dintre cei care ati citit titlul randurilor ce urmeaza va veti duce imediat cu gandul la faptul ca sunt coleg de partid cu cel pe care declar cu voce tare ca il voi vota si, cum altfel?, ma veti suspecta ca sunt pe cale sa-mi pun semnatura pe un manifest electoral.

Ei bine, fara sa fac nimanui un proces de intentie, imi permit sa spun ca ar fi cheia cea mai simplista in care poate fi receptat demersul meu.

Ratiunea acestor randuri nu este de-a se substitui jenant unui laudatio, ci de-a propune deschis o perspectiva semnificativa si obiectiva asupra careia sunt convins ca trebuie sa cumpanim cu multa atentie: care este criteriul cel mai relevant dupa care putem sa evaluam un candidat?

Nu am mers in virtutea unei inertii aproape irepresibile si nu am dat buzna sa citesc "programele" candidatilor; sau, in orice caz, nu asta a fost primul lucru pe care l-am facut. Stiu prea bine cati "negri" (echipa) isi unesc eforturile ca sa articuleze o compunere cat mai exhaustiva si mai atragatoare si mai stiu, vai!, la fel de bine cum se alege praful din toate promisiunile cu care suntem momiti la fiecare scrutin electoral.

A lua "programul" ca pe un gaj pretios si a ne imagina si o singura clipa ca vorbele mestesugit asternute pe hartie au intotdeauna implicit si valoare de adevar inseamna a ne predestina in continuare lungilor deziluzii traite pana acum.

Valoarea unui angajament nu tine de atractivitatea enuntului - ea este conditionata in totalitate de onoarea celui care si-l asuma.

In aceasta logica, "Cine este cel care imi cere astazi votul si ce motive mi-a dat pana astazi ca sa cred in el?" a devenit pentru mine criteriul de care am avut nevoie, si pe care vi-l propun, ca sa stiu ca nu gresesc asupra celui pe care il voi vota ca primar general al Capitalei.

Nu-l judec dupa numarul copiilor pe care ii are, al caselor pe care le-a ridicat, sau al copacilor pe care i-a plantat. Dar ma preocupa in cel mai inalt grad felul in care si-a croit drumul in viata, crezul pe care l-a slujit si, de loc in ultimul rand, oamenii in slujba carora s-a pus.

Pentru ca in felul acesta voi putea afla daca am motive sa cred in promisiunea care mi-o face ca, odata ales, nu va actiona decat in beneficiul meu, al cetateanului. Am sa ma opresc in modul cel mai concis la cei plasati pe primele trei locuri in optiunile bucurestenilor.

Gabriela Firea a intrat in viata politica, in PSD, dupa o indelunga cariera in media. A fost unul dintre oamenii cei mai activi ai cotidianului "AZI", organul de presa al FSN, intr-o perioada in care toti liderii firavei opozitii democratice care abia se articula: Corneliu Coposu, Ion Ratiu, Radu Campeanu, Sergiu Cunescu etc. au fost supusi sistematic unei campanii de calomnii si injurii.

Sunt sigur ca nu gresesc cand afirm ca "linsajul mediatic" atunci a fost brevetat in Romania post-decembrista, revista "Romania Mare", fondata de C.V.Tudor in 1991, cu acordul si sprijinul Guvernului Petre Roman, devenind din prima clipa partenerul ideal intru haituirea dusmanilor politici.

Cariera si ascensiunea in cadrul Grupului Intact nu a venit decat ca o recompensa pentru felul in care Gabriela Firea a executat exemplar toate cerintele lui Dan Voiculescu. Trista si persistenta amintire a ceea ce a insemnat atunci Antena 3 nu reclama prea multe comentarii; mi se pare suficient sa amintesc ca in toate analizele, interne si internationale, asupra tentativelor de destabilizare ale Romaniei in acei ani, cu momentul de varf 2012, rolul nociv al "Antenelor lui Voiculescu" a fost consemnat cu majuscule.

2012 a fost si anul in care Gabriela Firea a intrat in PSD-ul lui Ponta. A fost, cu siguranta, din prima clipa intr-un deplin acord cu felul de a face politica al fostului presedinte al partidului, fapt care i-a asigurat o ascensiune spectaculoasa, pana la extrem de importanta functie de purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a acestuia, in 2014.

Nu am nicio indoiala ca nimeni nu va putea sa uite prea repede limbajul cu care Gabriela Firea a inteles sa-l trateze pe contracandidatul Klaus Johannis, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a si sanctionat-o pentru asta, ca si modul in care a incercat sa induca in eroare si sa manipuleze opinia publica legat de felul in care Guvernul PSD a asigurat desfasurarea votului in diaspora.

Astazi, Gabriela Firea nu numai ca nu se delimiteaza, dar face repetate declaratii de ferma solidaritate cu liderii PSD condamnati definitiv sau in curs de cercetare/judecata pentru coruptie.

Orice trimitere la frecventele comentarii aparute in presa referitor la actele de coruptie ce duc la persoana primarului orasului Voluntari, Florentin Pandele, sunt respinse cu vehementa de Gabriela Firea, sotia acestuia, sau reprimate prin actiuni severe pornite in justitie.

In toti anii de prezenta in spatiul public, nu ma pot opri asupra niciunui moment despre care se poate spune ca a probat felul in care Gabriela Firea a actionat in interesul cetatenilor, al Romaniei. Ba din contra.

Catalin Predoiu a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti; a urmat un program de instruire in practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franta; doctor in Drept Comercial, "summa cum laude", Universitatea Bucuresti.

Anii petrecuti in baroul bucurestean l-au impus ca pe unul dintre cei mai apreciati specialisti in domeniul operatiunilor de fuziuni, achizitii si privatizari din Romania. A preluat portofoliul Justitiei intr-un moment in care Romania era la un pas sa fie sanctionata de Bruxelles cu clauza de salvgardare pe justitie si a asigurat interimatul la Externe in plina criza guvernamentala.

In politica, in PDL, a intrat cand partidul era pe bancile Opozitiei si a avut un aport important atat la revitalizarea partidului, cat si la constructia noului PNL. Se bucura de o incontestabila reputatie interna si interna. Niciodata, in activitatea privata sau in serviciul public, nu s-a inregistrat vreodata macar un semn de intrebare asupra profesionalismului, onestitatii si cinstei lui Catalin Predoiu.

Doua sunt argumentele pe care Nicusor Dan le considera referentiale in cursa lui pentru Primaria Capitalei: imacularea politica si anii de cand se dedica Bucurestiului.

Postura de "luptator anti-sistem" a devenit in ultima vreme comuna tuturor celor care vor sa forteze norme si proceduri legitimate prin lege si se hraneste in exclusivitate din nota constant mica acordata clasei si partidelor politice la materia "incredere".

Rolul de "Om al Strazii" pe care il revendica Nicusor Dan este infirmat de partidul pe care l-a infiintat: "Uniti Salvam Bucurestiul", al carui presedinte este, si ofera o proba flagranta de inadvertenta intre declaratii si adevar.

La intrebarea insistenta a membrilor GDS privind pozitionarea lui ideologica: dreapta sau stanga esichierului politic, Nicusor Dan a refuzat sa raspunda, fapt care a fost retinut cu insatisfactie ca dovada a lipsei oricarei viziuni doctrinare asupra sorgintii programelor pe care Primaria le-ar intreprinde in eventualitatea ca ar fi ales.

Trec peste irelevanta invocarii vechimii intr-o activitate fara sa poti sa etalezi si rezultatele cu adevarat notabile pe care le-ai obtinut, ca sa ajung la momentul in care consider ca a cazut o masca si avem in fata ochilor adevaratul chip a lui Nicusor Dan.

Ma refer la refuzul acestuia de a oferi bucurestenilor sansa reala a unei victorii a dreptei si salvarea Primariei Capitalei de bacilul coruptiei cu care ar infesta-o PSD.

Propunerea lui Catalin Predoiu ca dintre el si Nicusor Dan sa ramana in cursa candidatul recomandat de un ultim sondaj ca avand potentialul cel mai mare venea ca raspuns la apelurile insistente venite din spatiul public pentru o unificare a dreptei asigurand astfel victoria impotriva Gabrielei Firea/PSD.

Mintea mea nu identifica nicio ratiune onesta, de buna-credinta pe care Nicusor Dan sa o poata invoca pentru a-si motiva ignobilul refuz. Sa te bati cu pumnii in piept si sa te revendici ca aparator infocat al intereselor bucurestenilor si, in realitate, sa nu-ti pese de ei si sa-i livrezi deliberat PSD-ului reprezinta din punctul meu de vedere o proba de necinste si de duplicitate care il descalifica ireversibil pe Nicusor Dan.

Orice interese are si urmareste, a dovedit-o din plin ca nu are nimic comun cu interesele oamenilor carora le-a cerut sa-i acorde increderea.

Cele mai multe din datele despre cei trei candidati le-am luat din C.V.-urile pe care le-au postat pe Wikipedia. Comentariile pe care vi le-am supus atentiei se refera numai la fapte de notorietate publica, nu am luat in calcul nicio informatie obtinuta "pe surse".

Sunt convins ca pe toti care vom veni la vot, si ar trebui sa fim cat mai multi, ne framanta una si aceeasi intrebare: "Care dintre ei va fi aparatorul interesului meu de a trai intr-o Capitala Europeana?".

Din punctul meu de vedere, raspunsul este "Catalin Predoiu".

P.S. "Concesia" lui Nicusor Dan de a se face un sondaj pentru a se afla optiunea bucurestenilor cu cateva zile inaintea alegerilor nu modifica cu nimic refuzul acestuia de-a accepta propunerea lui Predoiu privind "candidatul unic" al dreptei. L-a repetat raspicat in emisiunea-maraton de duminica seara, de la TVR!

Radu F. Alexandru este un dramaturg, prozator si politician roman, vicepresedinte al PNL si fost senator.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#alegeri locale 2016, #Gabriela Firea Primaria Capitalei, #Nicusor Dan Primaria Capitalei, #Catalain Predoiu Primaria Capitalei , #alegeri locale 2016