Firea, Dan sau Predoiu, un vot pentru speranta. Care speranta?

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 13:34
4065 citiri
Firea, Dan sau Predoiu, un vot pentru speranta. Care speranta?

Duminica se va vota dupa o campanie electorala tacuta, sufocata de noua lege electorala. Paradoxal, a fost mai multa agitatie inainte de a incepe campania decat a fost in timpul ei.

Candidatii din orasele mari s-au luptat mai mult pe Facebook. Au fost si dezbateri televizate, dar, alegerile fiind intr-un singur tur, multi dintre ei si-au facut o agenda de aparitii publice astfel incat confruntarea directa sa fie cat mai rara cu putinta.

Batalia pentru Bucuresti e importanta, pentru ca reprezinta cel mai mare sondaj de opinie inainte de alegerile parlamentare. Se va vedea care e raportul dintre PSD si PNL.

Din pacate, liberalii nu au pregatit deloc alegerile locale. Nu stiu de ce au crezut multa vreme ca acestea se vor castiga de la sine. S-au inselat, iar o victorie a Gabrielei Firea, reprezentanta PSD, va produce un mare deranj la PNL. Se vorbeste tot mai mult in ultima vreme de anuntarea unui congres extraordinar al partidului si debarcarea actualei conduceri bicefale, care s-a dovedit a fi un dezastru.

Scorul pe care-l va lua Nicusor Dan va reprezenta exact influenta politica pe care o detine in acest moment a treia forta sustinuta de tineri, de ong-isti si de oameni care si-au pierdut definitiv increderea in partidele traditionale.

Va fi interesant ce va face liderul USB (Uniunea Salvati Bucurestiul) cu aceste voturi. In lipsa unei strategii de consolidare a celei de a treia forte, ceea ce se castiga acum se va pierde rapid. E un moment propice pentru formarea unei organizatii politice care sa devina o amenintare la adresa partidelor traditionale. Una care sa fie un arbitru critic atat al PSD, cat si al PNL. Dar lucrurile nu vor fi simple.

Pierderea Bucurestiului de catre liberali cred ca va atrage multe turbulente pe partea dreapta. Klaus Iohannis se departeaza de sansa unui nou mandat, iar influenta sa in societate va fi tot mai scazuta. Pe un astfel de fundal, cu un PNL macinat de frustrari si batalii interne, social-democratii, cu tot balastul penal, dar cu Capitala castigata, au sansa sa realizeze o majoritate dupa alegerile parlamentare cu sprijinul PMP si al UDMR.

De fapt, dupa acest scrutin, pentru ca unul dintre cele doua mari partide sa aiba posibilitatea sa ajunga la guvernare, in ciuda predictiei venite de la Cotroceni, va trebui sa aiba loc un adevarat concurs de reforme ale partidelor si indepartarea liderilor compromisi.

Stiu ca multi dintre alegatorii din Capitala sunt dezamagiti de faptul ca formatiunile antiPSD nu au reusit sa gaseasca o formula prin care sa mearga cu un singur candidat, dar e foarte important sa votam. Iar votul fiecaruia dintre noi trebuie sa reprezinte suma convingerilor noastre si credinta fiecaruia ca acel candidat pe care-l sustinem va face aceeasi treaba pe care am face-o noi, daca am fi in locul lui.

Daca Gabriela Firea e reprezentativa pentru cei mai multi locuitori ai orasului, ar trebui sa nu ne mai plangem de faptul ca stam claie peste gramada in intersectii, ca transportul in comun e o rusine, ca metroul din Drumul Taberei va fi gata la anul si la multi ani, ca nu sunt piste de biciclete, ca asfaltul e plin de gropi si asa mai departe.

Cu toate acestea, trebuie sa votam pentru a tine vie speranta ca, intr-o zi, lucrurile se vor schimba.

Intr-un sondaj de opinie dat publicitatii de candidatul Nicusor Dan, sondaj comandat de USB, se arata ca Gabriela Firea (PSD) conduce detasat cu 34% din voturi, pe locul doi e Nicusor Dan (USB) cu 16%, pe trei, Catalin Predoiu (PNL) cu 11%, iar pe patru, Robert Turcescu (PMP) cu 5%.

Sa nu ne pierdem, totusi, speranta! Care speranta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri locale candidati Bucuresti, #vot duminica Bucuresti , #alegeri locale 2016