Firea, Dan si Orban lupta pentru un oras fara sperante

Duminica, 27 Martie 2016, ora 08:50
10568 citiri
Firea, Dan si Orban lupta pentru un oras fara sperante

Avem de cateva zile numele favoritilor pentru castigarea Primariei Bucurestiului. Competitia este importanta pentru ca lupta se da pentru un miliard de euro, bugetul primariei generale si un alt miliard, cel al primariilor de sector. Bani, nu gluma.

Si cu toate aceste resurse, orasul este o groapa de gunoi in care se circula haotic, iar transportul in comun e o rusine. Nu sunt locuri de parcare, piste de biciclete, iar spatiile verzi se micsoreaza an de an pentru a face loc constructiilor hidoase.

Orasul nu are suficiente bazine de inot, nu are patinoare, nu are sali polivalente, in afara de una prabusita, construita pe vremea lui Ceausescu. Administratia orasului isi taxeaza cetatenii, dar nu le ofera nici macar sansa de a ajunge in mod civilizat la locul de munca.

Dar, in schimb, Bucurestiul a imbogatit generatii de primari, consilieri si functionari. Comisioanele pentru panselute, licitatii trucate, borduri, arteziene si trafic de terenuri au reprezentat afaceri banoase. Cred ca zece DNA-uri nu ar putea sa faca lumina in tenebrele celui mai mare oras din Romania. Si iata, suntem la startul unei noi curse pentru alegerea celui care va conduce destinele metropolei pentru urmatorii patru ani.

Liberalii, dupa multe confruntari interne, l-au nominalizat pe Ludovic Orban. Dar, fostul viceprimar nu mai are trecere in propriul partid, nu face parte din cercul presedintelui Iohannis, asa ca a fost lasat sa se descurce. Cu alte cuvinte, daca isi va rupe gatul in aceasta campanie, multi liberali vor rasufla usurati. E de asteptat ca presedintele Iohannis sa stea retras si sa "urmareasca cu interes" campania fara a dezvolta o strategie de sustinere a domnului Orban. Presedintele, oricum, are din ce in ce mai putina influenta asupra partidului care l-a propulsat la Cotroceni. Asa ca Ludovic Orban va candida ca un independent cu legitimatie de partid.

Gabriela Firea, pe de alta parte, va fi sustinuta de PSD, dar formatiunea lui Ion Iliescu nu mai e ce-a fost. Dupa ce a pierdut guvernarea, dupa ce a pierdut increderea unei importante parti a publicului urban prin lidershipul populist al lui Victor Ponta, sub domnia lui Dragnea, PSD se transforma pe zi ce trece intr-o formatiune haotica.

Pierde zeci de politicieni in razboiul dus de DNA impotriva coruptiei, iar insusi presedintele partidului este amenintat. Asa ca eu cred ca doamna Firea-Pandele va fi sustinuta la nivel de discurs, dar va trebui sa plateasca toate facturile din campania electorala.

Dar, probabil, ca micuta si bogata comunitate din Voluntari, fieful sotului reprezentantei PSD, va contribui si pentru sustinerea domniei sale. Discursul candidatei social-democrate este unul curat, propune un model de oras respirabil si incearca sa se detaseze de mostenirea toxica lasata de Sorin Oprescu.

Nicusor Dan este al treilea candidat care conteaza, cu toate ca toata lumea din politica traditionala vrea sa-l faca sa dispara, vrea sa-i minimalizeze actiunile si legatura pe care si-a creat-o cu orasul. Daca vreti, dintre toti trei, e singurul care si-a propus sa reformeze orasul si o face efectiv prin actiunile fundatiei pe care o conduce. Are o platforma politica, a lansat un partid, are un program, are experienta in ce priveste treburile orasului, desi a fost in afara sistemului de putere. A candidat in urma cu patru ani si, de unul singur, fara sustinerea niciunui partid a luat aproape zece procente din voturile bucurestenilor.

Daca reuseste sa dubleze cifra din 2012, in conditiile alegerilor dintr-un singur tur de scrutin, are sanse sa ajunga primar, desi nimeni, oficial, nu-i da vreo sansa.

In acest moment, cu doua luni inainte de alegeri, Gabriela Firea e favorita pentru ca are cei mai multi bani si e sprijinita de un partid timorat, dar disciplinat. Nicusor Dan poate invinge daca reuseste o mobilizare exemplara pe Facebook, reteaua sociala care e cea mai influenta forta politica din oras la aceasta ora. Domnul Orban poate castiga cu o singura conditie: sa faca o intelegere cu Nicusor Dan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Firea Orban alegeri locale 2016 Bucuresti, #candidati alegeri locale 2016 Bucuresti , #alegeri locale 2016