Locale 2016: Votul emotional si influenta anului 2012

Autor: Radu Delicote - Strateg de comunicare, consultant si analist
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 11:52
3896 citiri

Exista o puternica legatura de cauzalitate intre cele doua luni iunie din 2012 si 2016, din punct de vedere al tendintei candidaturilor pentru alegerile locale: votul emotional, cu precadere votul emotional negativ.

Context: Iunie 2012 vs. Iunie 2016

Luna iunie a anului 2012 a ramas in istorie, si la fel se va intampla si cu luna iunie 2016, din doua puncte de vedere: desfasurarea alegerilor locale (tot amalgamul cu pre-campanie, campanie propriu-zisa, strategie, tactici, ziua votului, predictii, exit-poll-uri etc.) si stabilirea unui trend, destul de fidel, pentru alegerile parlamentare din toamna. Reteta a fost aceeasi: rezultatele din vara dadeau, in proportie de 90%, desfasuratorul din toamna.

Detalii tehnice

Sa le luam pe rand: In 2012 s-a votat pe 10 iunie, in 2016 se va vota pe 5 iunie. In ambele situatii s-a votat (se va vota) intr-un singur tur de scrutin, contand in alegerea finala voturile valabil exprimate (VVE), nu pragul de 50 de procente.

In ambele situatii Consiliul Local si primarul s-au ales (se vor alege) pe buletine de vot separate. In 2016, fata de 2012, presedintele Consiliului Judetean nu va mai fi ales in mod direct.

Diferenta majora a anului 2016 consta in modificarea legii electorale, obligand partidele, in campanie si pre-campanie, sa fie mult mai creative in lansarea mesajelor si motivarea publicului tinta (un simplu banner cu Votati nu mai este acceptat).

2016 este mult mai transparent din punct de vedere al evidentei cheltuielilor in campanie, existand plafoane puternice vis-a-vis de acest aspect.

Detalii de nuanta

Fundamentul alegerilor locale din 2012 este foarte diferit de cel al acestui an. In 2012, Uniunea Social Liberala (USL, alcatuita majoritar din PSD si PNL) reusea aproape 46% din totalul VVE pentru presedintii de Consilii Judetene, la nivel national, 34% din totalul VVE pentru primari, la nivel national, 32,74% din totalul locurilor de Consilii Locale si aproape 50% din totalul de locuri pentru Consiliile Judetene.

Este un rezultat fabulos, in fata unui PDL deznadajduit, in deriva si cu o strategie de campanie prin care, cu aliante locale, cu denumiri specifice fiecarui judet sau localitate in parte, a incercat sa mascheze deficitul de imagine.

Ce a determinat, de fapt, acest rezultat istoric?

Separat de strategia de campanie, dincolo de mesajele specifice si de mobilizarea puternica, USL-ul acelor vremuri a excelat in VVE-uri datorita votului emotional, cu precadere a votului emotional negativ.

Cu alte cuvinte, electoratul nehotarat (care este marea masa de electori, de obicei ultimul strat al unui cerc in centrul caruia se afla candidatul sau organizatia de partid, inconjurat de "membrana" electoratului dur - cei care te voteaza in orice conditii si sub orice forma/de obicei pana in 10%) s-a mobilizat, a sanctionat politicile fostelor guvernari PDL, in cabina de vot, si a dat un mesaj clar tuturor candidatilor politici.

Votul emotional

Este componenta vitala pentru orice campanie electorala, fiind in 99% din cazuri diferenta dintre un castigator si locul doi. Indiferent de nuante, votul emotional a marcat majoritatea scrutinurilor electorale romanesti.

Exemple elocvente din alegerile prezidentiale: Iliescu vs. Ratiu vs. Campeanu din mai 1990, Iliescu vs. Constantinescu din noiembrie 1996, Vadim vs. Iliescu (turul doi) din noiembrie 2000, Basescu vs. Nastase (turul doi) din 2004, Iohannis vs. Ponta (turul doi) din noiembrie 2014.

Exemple elocvente din alegerile locale: iunie 1996 si iunie 2012; exemplu graitor pentru alegerile generale: Oprescu vs. Blaga din 2008.

Iunie 2016

Luna iunie 2016 se anunta cel putin colorata, din alt punct de vedere: majoritatea candidatilor inscrisi in cursa electorala au probleme de integritate legala. Cu alte cuvinte, sunt cercetati sau acuzati in diverse dosare cu iz mai mult sau mai putin penal.

Firul de argint in aceasta chestiune este faptul ca cea mai mare parte din acesti candidati a fost prezenta pe listele electorale din 2012. Explicatia, din punct de vedere al marketingului politic, este una singura: componenta votului emotional, prezent sub o forma sau alta in campania electorala, mascat prin mesaje sau actiuni.

Listele electorale pentru alegerile locale din iunie 2016 sunt datorate rezultantei anului 2012 (indiferent de partid, platforma electorala, alianta sau confesiune ideologica).

Concluzie

Singura persoana care poate decide atributul lunii iunie 2016 va fi alegatorul. Deoarece, in cabina de vot, cu stampila in mana nimeni si nimic nu mai are cum sa il influenteze intr-o directie sau alta.

Cu atat mai mult cu cat legea electorala pentru acest scrutin este foarte restrictiva si interzice multe aspecte din punct de vedere comunicational-clasic.

Emotional sau rational, votul valabil exprimat al alegatorului trebuie sa respecte un singur deziderat: gandirea pe termen mediu si lung vis-a-vis de comunitatea din care face parte remix cu necesarul specific de proiecte, dincolo de mesaje si pozitionari.

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#alegeri locale 2016, #alegeri un tur 2016, #alegeri primari 2016, #primari penali alegeri 2016 , #alegeri locale 2016