Mai sunt 111 zile

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 15 Februarie 2016, ora 07:45
5333 citiri

Profilul ministrilor din Guvernul Ciolos nu a impresionat partidele. Nu exista vreo formatiune care sa fi propus drept candidat la locale un tehnocrat. Nu neaparat unul deja cooptat de D. Ciolos, ci unul asemanator. De fapt, desi alegerile bat la usa, partidele nu au prea stabilit cine si unde candideaza.

Dat drept castigator in sondaje, PNL nu pare deloc interesat sa traga profit de pe urma credibilitatii Executivului. Dimpotriva. S-a intors impotriva premierului Ciolos, din pricina obsesiei legate de sistemul electoral.

In treacat fie zis, e amuzant sa vezi diatribele peneliste impotriva sistemului majoritar intr-un tur alaturi de stirile despre primarele americane. Greu ii va fi unui cititor care n-a cazut prada manipularii sa inteleaga cum Dumnezeu n-au aflat americanii ceea ce stiu atat de bine Gorghiu & co., si anume ca scrutinul intr-un tur - practicat atat pentru alegerea Congresului, cat si pentru fotoliul de la Casa Alba - e nedemocratic si ilegitim.

Penelistii par sa se intoarca si impotriva presedintelui Iohannis. Candidatul sprijinit de acesta la Capitala, C. Busoi, e contestat de voci din interiorul partidului. Liberalii au lasat sa se inteleaga ca s-ar putea razgandi in privinta lui. La mijloc ar putea fi si un conflict in sanul organizatiei.

Numele lui Busoi a fost rostit cu doua zile inainte ca sefia PNL Bucuresti sa fie preluata de C. Predoiu. Acesta e, ca in multe alte ocazii, caldicel, asa ca nu e clar daca-l sustine pe cel binecuvantat de un presedinte altfel discret.

De fapt, publicul Capitalei stie un singur lucru cert: dreapta a lasat din nou pe mana sociologilor desemnarea candidatilor. E comod sa te ascunzi in spatele cifrelor unui sondaj.

Pesedistii sunt si ei macinati de conflicte interne, iar in privinta candidaturii la Primaria bucuresteana par sa astepte mutarea adversarilor. De fapt, la fel ca PNL, partidul lui L.Dragnea nu poate asuma iesirea din proiectul USL.

Nu-i vorba doar despre Capitala, unde nimeni nu mai asuma sustinerea din 2012 pentru S. Oprescu. Conflictul politic este lipsit de contur peste tot in tara.

Daca acum patru ani, miza confruntarii de la locale era clara - si anume cucerirea teritoriului pentru o noua suspendare a lui T. Basescu - acum nu mai exista vreo tema - spuneti-i, daca vreti, ambitie - fie ea la fel de absurda ca si cea din 2012. Invingatorii de atunci au divortat, ceea ce pare sa fi paralizat imaginatia tuturor actorilor.

Saracia de idei e atat de grozava incat PSD a revenit la un proiect mai vechi, si anume vanarea blasfemiei, in care spiritele libere au vazut imediat o incercare de politizare a tolerantei. Ideea ca un ins condamnat pentru frauda electorala ne invata cum scapam de stigmat e, de fapt, o adevarata insulta.

E de la sine inteles ca, daca n-ai nici candidati, nici teme, nici reguli, esti foarte departe de a capta agenda cetateanului. Incearca sa compenseze asta cateva formatiuni noi. Unele sunt croite dupa modelul revendicativ al unei ONG, iar altele cauta mobilizarea experientei din mediul privat.

Si unele, si altele practica o filosofie radicala, punand drept conditie a afilierii virginitatea politica. Adversarul lor e timpul. Mai sunt 111 zile pana la scrutin...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#candidati alegeri locale 2016 , #alegeri locale 2016