Opinie politica: Alegeri in doua tururi: Mai e democratie cand minoritatea decide?

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 16:45
3718 citiri
Opinie politica: Alegeri in doua tururi: Mai e democratie cand minoritatea decide?

Cererea PNL ca Guvernul Ciolos sa modifice legislatia electorala astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin a iscat multe discutii.

In mod ciudat, discutiile au fost mai degraba despre faptul ca PNL nu ar fi vrut (lucru usor de demonstrat ca fiind fals) de la inceput acest mod de alegere a primarilor.

Inainte de a arata cat de mult a vrut PNL aceasta modalitate de vot, trebuie subliniat ca discutia ar trebui sa se concentreze pe esential, si anume ca vorbim despre ceva foarte important pentru democratia din Romania, adica unul dintre cele mai importante lucruri pe care le avem in tara asta.

Asta ar trebui sa fie discutia! In acest moment, vom avea primari alesi cu 15, 20, 25% din voturi, adica primari care au avut impotriva 85, 80 sau 75% dintre votanti. Oricum ai pune problema si oricat ar incerca Liviu Dragnea sa spuna, teatral, ca PSD nu va mai participa la alegeri daca vor fi in doua tururi, vorbim despre un dezastru democratic.

Cum se numeste atunci cand o minoritate (redusa) ajunge sa se impuna in dauna majoritatii? Inainte de a discuta acest aspect, mai trebuie lamurita o chestiune.

A vrut sau nu a vrut PNL alegeri in doua tururi?

Se spune ca PNL a sustinut alegerile intr-un singur tur, dar nu e chiar asa. Ar trebui sa ne reamintim cateva chestiuni.

In primul rand, liberalul Mihai Voicu, seful Comisiei pentru Cod Electoral, si-a dat demisia dupa ce majoritatea constituita in jurul PSD a refuzat varianta alegerilor in doua tururi.

Ludovic Orban, liderul de atunci al grupului PNL din Camera Deputatilor, a spus clar ca liberalii sunt pentru doua tururi, pentru ca "trebuie legiferat in interesul comunitatilor locale si pentru democratie".

Se mai vorbeste si ca mai multi deputati liberali au votat pentru aceasta prevedere. Nu e chiar asa. Unii au votat, intr-adevar, insa pentru intreaga lege, din care votul in doua tururi era doar una dintre prevederi.

De ce primarii trebuie alesi in doua tururi

In 2012, prima data cand primarii (la fel ca sefii de Consilii Judetene) au fost alesi intr-un singur tur de scrutin, acest lucru nu a contat prea mult. Erau doar doua forte care contau la nivelul tarii - USL si PDL.

In cele mai multe locuri, primariile au fost castigate lejer cu peste 50% din voturi.

Situatia e diferita in 2016. PNL si PSD sunt intr-adevar cele mai mari partide, dar scena politica este mai faramitata. Avem Miscarea Populara a lui Basescu, M10 al Monicai Macovei, ALDE si mai avem si diferitele partide locale.

Cum scena politica a fost liberalizata si acum se pot face partide cu trei membri, vom avea o multime de asemenea formatiuni (de exemplu, Uniunea Salvati Bucurestiul in cazul Capitalei) care vor participa la alegeri. Putine dintre ele vor castiga, insa vor fragmenta foarte mult votul. Nu vor mai fi multi invingatori cu peste 50% din voturi.

In locuri in care sunt mai mult de doua sau chiar mai mult de trei forte politice semnificative (mai ales in unele localitati mai mici, unde se pot face foarte usor partide cu sanse), e previzibil ca vor fi castigatori cu sub 30% din voturi.

Daca vom avea 5-6 formatiuni puternice la acest nivel, nu ar fi deloc de mirare sa avem chiar primari alesi cu sub 20% din voturi. Fac o paranteza - chiar si in dictaturi, acolo unde se organizeaza alegeri falsificate, dictatorii (sau candidatii locali sprijiniti de dictatori) iau "pe bune" mai mult de 20-30% din voturi.

In Romania, cu alegerile intr-un tur pentru primari, in unele locuri sistemul nu permite sa avem macar sansa optiunii din dictaturi.

Sa mergem si mai departe cu scenariile. La o participare de 50% la vot, un primar ales cu aproximativ 30% reprezinta vointa a circa 15% din votanti.

Mai este acest lucru democratic? Doar asta conteaza. Nu daca a vrut PNL sau n-a vrut, nu cat de mult ne place momentul in care aducem acest subiect pe agenda publica si nici macar daca ne plac cei care aduc subiectul in discutie.

Daca nu poti castiga peste 50% din voturi, inseamna ca majoritatea populatiei nu te vrea. Asa cum se intampla intr-o democratie.

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...