Ziare.com

Primaria Sectorului 6: Asteptam inscrieri pentru operatorii de calculator la alegerile locale

Marti, 15 Martie 2016, ora 16:48

   

Primaria Sectorului 6: Asteptam inscrieri pentru operatorii de calculator la alegerile locale
Primaria Sectorului 6 ii anunta pe toti cei interesati ca au inceput inscrierile pentru posturile de operator de calculator la alegerile locale ce vor fi organizate anul acesta in data de 5 iunie.

Conform prevederilor HG nr. 53/2016, "operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de votare primeste o indemnizatie de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile", se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cererile tip pentru desemnarea ca operator de calculator in cadrul birourilor electorale ale sectiilor de votare pot fi descarcate de pe site-ul Primariei Sectorului 6 si vor fi depuse la sediul institutiei.

Programul de lucru este de luni pana joi, intre orele 09:00 - 16:00, iar vineri, intre orele 09:00 - 13:00. Relatii suplimentare pot fi obtinute la telefon 0376.204.478/479.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat inca de saptamana trecuta ca este nevoie de mii de operatori de calculator pentru locurile ramase neocupate in sectiile de votare organizate pentru alegerile locale din 5 iunie.

Primele alegeri informatizate din Romania: E nevoie de mii de operatori de calculator

Anul acesta, in premiera, alegerile locale vor fi organizate cu ajutorul unui sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot, care se doreste a fi o metoda de prevenire a votului ilegal.

Campania de recrutare a operatorilor de calculator a fost demarata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) inca din luna noiembrie, dar ea continua si in prezent, pentru ca in cele aproape 20.000 de sectii de votare este nevoie de peste 25.000 de operatori, la care se adauga si rezervele.

Conditii ca sa devii operator

Poate avea calitatea de operator de calculator al sectiei de votare orice persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are cetatenia romana si domiciliul in Romania;

b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;

c) are varsta de minimum 18 ani impliniti;

d) are capacitate deplina de exercitiu;

e) a absolvit invatamantul general obligatoriu;

f) are cunostinte de baza in tehnologia informatiei.

Sunt desemnate ca operatori de calculator ai sectiilor de votare doar persoanele care sunt declarate admise ca urmare a examinarii practice a competentelor.

Acestea semneaza un acord privind desemnarea ca operatori ai sectiilor de votare si un angajament privind confidentialitatea datelor.

AEP a lansat brosurile de informare

Atributiile operatorilor de calculator din sectiile de votare

  • preiau si predau, pe baza de proces-verbal, terminalele informatice din sectiile de votare si echipamentele conexe, de la reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale;
  • sunt prezenti in sectia de votare de la ora 06:00 a zilei votarii pana la momentul incheierii procesului-verbal de consemnare a rezultatelor votarii;
  • inscriu, in SIMPV, codurile numerice personale ale alegatorilor care se prezinta la vot, prin preluarea automata a acestora, prin intermediul mecanismului integrat in terminalul informatic sau prin tastarea cifrelor corespunzatoare in sectiunea destinata acestui scop in interfata SIMPV;
  • controleaza corectitudinea preluarii codurilor numerice personale ale alegatorilor;
  • valideaza preluarea codurilor numerice personale ale alegatorilor in SIMPV;
  • comunica, de indata, presedintelui biroului electoral al sectiei de votare mesajele si semnalarile returnate de SIMPV;
  • asigura introducerea si transmiterea electronica a datelor din procesele-verbale privind consemnarea si centralizarea rezultatelor votarii, conform procedurii stabilite de catre Biroul Electoral Central;
  • asigura indeplinirea dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, in cazurile mentionate de normele metodologice.

Pe de alta parte, AEP atrage atentia asupra faptului ca este nevoie si de mii de experti electorali.

In comunicatul postat pe site-ul AEP la data de 11 martie se precizeaza ca in peste 900 de localitati nu era indeplinit necesarul de experti electorali, peste 100 figurand cu zero cereri inregistrate pentru aceasta functie.
La nivelul municipiului Bucuresti, situatia cererilor depuse de catre persoanele care doresc sa fie presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare si loctiitori ai acestora este urmatoarea:

Sectorul 1: Pentru cele 163 de sectii de votare, s-au inscris 117 persoane, cu 209 mai putine decat necesarul de 326 de experti electorali;

Sectorul 2: Pentru cele 202 sectii de votare, s-au inscris 246 de persoane, cu 158 mai putine decat necesarul de 404 experti electorali;

Sectorul 3: Pentru cele 274 de sectii de votare, s-au inscris 492 de persoane, cu 56 mai putine decat necesarul de 548 de experti electorali;

Sectorul 4: Pentru cele 178 de sectii de votare, s-au inscris 201 de persoane, cu 155 mai putine decat necesarul de 356 de experti electorali;

Sectorul 5: Pentru cele 196 de sectii de votare, s-au inscris 197 de persoane, cu 95 mai putine decat necesarul de 392 de experti electorali;

Sectorul 6: Pentru cele 233 de sectii de votare, s-au inscris 310 de persoane, cu 156 mai putine decat necesarul de 466 de experti electorali.

Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!

Vreau sa votez!Ziare.com a demarat o campanie de informare si responsabilizare civica al carei scop este sa aduca la urne cat mai multi alegatori, pentru ca rezultatele finale sa reflecte cat mai fidel vointa romanilor exprimata prin vot.

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4280 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor