Primele alegeri informatizate din Romania: E nevoie de mii de operatori de calculator

Joi, 10 Martie 2016, ora 08:25
10918 citiri
Primele alegeri informatizate din Romania: E nevoie de mii de operatori de calculator

Alegerile locale din iunie vor fi organizate, in premiera, cu ajutorul unui sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot, care se doreste a fi o metoda de prevenire a votului ilegal.

Ce presupune informatizarea

Autoritatile au nevoie de zeci de mii de operatori de calculator, care sa fie prezenti in ziua votului in sectiile de votare.

Campania de recrutare a operatorilor de calculator a fost demarata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) inca din luna noiembrie, dar ea continua si in prezent, pentru ca in cele aproape 20.000 de sectii de votare este nevoie de peste 25.000 de operatori, la care se adauga si rezervele.

Conform Hotararii de Guvern nr.53/2016, "operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de votare primeste o indemnizatie de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile".

E nevoie de mii de experti electorali - Ce trebuie sa faci

De ce avem nevoie de alegeri informatizate

Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) este important pentru asigurarea integritatii procesului electoral si are urmatoarele functionalitati:

a) faciliteaza verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot;

b) semnaleaza tentativele de vot ilegal;

c) faciliteaza exercitarea dreptului de vot;

d) asigura unicitatea inscrierii in listele electorale;

e) agrega date statistice privind prezenta alegatorilor la vot.

AEP precizeaza ca aplicatia informatica pentru verificarea dreptului de vot (ADV) este programul informatic realizat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care asigura prelucrarea datelor de identificare ale alegatorilor culese de catre operatorii de calculator si compararea acestora cu datele deja inregistrate.

Conditii ca sa devii operator

Poate avea calitatea de operator de calculator al sectiei de votare orice persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are cetatenia romana si domiciliul in Romania;

b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;

c) are varsta de minimum 18 ani impliniti;

d) are capacitate deplina de exercitiu;

e) a absolvit invatamantul general obligatoriu;

f) are cunostinte de baza in tehnologia informatiei.

Pentru a ajunge operator de calculator in sectiile de votare, pasii sunt urmatorii:

1. depunerea unei cereri

2. examinarea

3. semnarea acordului si a angajamentului de confidentialitate

1. Modelul de cerere este publicat pe site-ul AEP.

Cererea trebuie scrisa, datata si semnata, apoi depusa direct sau transmisa prin posta, in original, la sediul Filialei sau Biroului judetean al Autoritatii Electorale Permanente.

Lista completa si coordonatele de contact

De asemenea, cererea poate fi depusa la primaria din localitate, caz in care ea va fi redirectionata.

2. Selectarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare se realizeaza pe baza examinarii practice a urmatoarelor competente:

a) utilizarea notiunilor de baza ale tehnologiei informatiei;

b) introducerea si validarea datelor;

c) prelucrarea datelor;

d) utilizarea internetului si a postei electronice;

e) utilizarea echipamentelor periferice;

f) asigurarea confidentialitatii si securitatii datelor.

Sesiunile de examinare practica sunt organizate in centre de evaluare si in sistem online de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, cu sprijinul Autoritatii Electorale Permanente si al Institutului National de Statistica.

Persoanele care participa la sesiunile de examinare practica, organizate in centre de evaluare, vor fi notificate telefonic sau prin e-mail de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la locul si data sesiunii de examinare.

3. Sunt desemnate ca operatori de calculator ai sectiilor de votare doar persoanele care sunt declarate admise ca urmare a examinarii practice a competentelor mentionate mai sus.

Acestea semneaza un acord privind desemnarea ca operatori ai sectiilor de votare si un angajament privind confidentialitatea datelor.

AEP a lansat brosurile de informare

Atributiile operatorilor de calculator din sectiile de votare

  • preiau si predau, pe baza de proces-verbal, terminalele informatice din sectiile de votare si echipamentele conexe, de la reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale;
  • sunt prezenti in sectia de votare de la ora 06:00 a zilei votarii pana la momentul incheierii procesului-verbal de consemnare a rezultatelor votarii;
  • inscriu, in SIMPV, codurile numerice personale ale alegatorilor care se prezinta la vot, prin preluarea automata a acestora, prin intermediul mecanismului integrat in terminalul informatic sau prin tastarea cifrelor corespunzatoare in sectiunea destinata acestui scop in interfata SIMPV;
  • controleaza corectitudinea preluarii codurilor numerice personale ale alegatorilor;
  • valideaza preluarea codurilor numerice personale ale alegatorilor in SIMPV;
  • comunica, de indata, presedintelui biroului electoral al sectiei de votare mesajele si semnalarile returnate de SIMPV;
  • asigura introducerea si transmiterea electronica a datelor din procesele-verbale privind consemnarea si centralizarea rezultatelor votarii, conform procedurii stabilite de catre Biroul Electoral Central;
  • asigura indeplinirea dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, in cazurile mentionate de normele metodologice.

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Vreau sa votez!

C.B.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...