Ziare.com

Primele alegeri informatizate din Romania: E nevoie de mii de operatori de calculator

Joi, 10 Martie 2016, ora 08:25

   

Primele alegeri informatizate din Romania: E nevoie de mii de operatori de calculator
Alegerile locale din iunie vor fi organizate, in premiera, cu ajutorul unui sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot, care se doreste a fi o metoda de prevenire a votului ilegal.

Ce presupune informatizarea

Autoritatile au nevoie de zeci de mii de operatori de calculator, care sa fie prezenti in ziua votului in sectiile de votare.

Campania de recrutare a operatorilor de calculator a fost demarata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) inca din luna noiembrie, dar ea continua si in prezent, pentru ca in cele aproape 20.000 de sectii de votare este nevoie de peste 25.000 de operatori, la care se adauga si rezervele.

Conform Hotararii de Guvern nr.53/2016, "operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de votare primeste o indemnizatie de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile".

E nevoie de mii de experti electorali - Ce trebuie sa faci

De ce avem nevoie de alegeri informatizate

Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) este important pentru asigurarea integritatii procesului electoral si are urmatoarele functionalitati:

a) faciliteaza verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot;

b) semnaleaza tentativele de vot ilegal;

c) faciliteaza exercitarea dreptului de vot;

d) asigura unicitatea inscrierii in listele electorale;

e) agrega date statistice privind prezenta alegatorilor la vot.

AEP precizeaza ca aplicatia informatica pentru verificarea dreptului de vot (ADV) este programul informatic realizat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care asigura prelucrarea datelor de identificare ale alegatorilor culese de catre operatorii de calculator si compararea acestora cu datele deja inregistrate.

Conditii ca sa devii operator

Poate avea calitatea de operator de calculator al sectiei de votare orice persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are cetatenia romana si domiciliul in Romania;

b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;

c) are varsta de minimum 18 ani impliniti;

d) are capacitate deplina de exercitiu;

e) a absolvit invatamantul general obligatoriu;

f) are cunostinte de baza in tehnologia informatiei.

Pentru a ajunge operator de calculator in sectiile de votare, pasii sunt urmatorii:

1. depunerea unei cereri

2. examinarea

3. semnarea acordului si a angajamentului de confidentialitate

1. Modelul de cerere este publicat pe site-ul AEP.

Cererea trebuie scrisa, datata si semnata, apoi depusa direct sau transmisa prin posta, in original, la sediul Filialei sau Biroului judetean al Autoritatii Electorale Permanente.

Lista completa si coordonatele de contact

De asemenea, cererea poate fi depusa la primaria din localitate, caz in care ea va fi redirectionata.

2. Selectarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare se realizeaza pe baza examinarii practice a urmatoarelor competente:

a) utilizarea notiunilor de baza ale tehnologiei informatiei;

b) introducerea si validarea datelor;

c) prelucrarea datelor;

d) utilizarea internetului si a postei electronice;

e) utilizarea echipamentelor periferice;

f) asigurarea confidentialitatii si securitatii datelor.

Sesiunile de examinare practica sunt organizate in centre de evaluare si in sistem online de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, cu sprijinul Autoritatii Electorale Permanente si al Institutului National de Statistica.

Persoanele care participa la sesiunile de examinare practica, organizate in centre de evaluare, vor fi notificate telefonic sau prin e-mail de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la locul si data sesiunii de examinare.

3. Sunt desemnate ca operatori de calculator ai sectiilor de votare doar persoanele care sunt declarate admise ca urmare a examinarii practice a competentelor mentionate mai sus.

Acestea semneaza un acord privind desemnarea ca operatori ai sectiilor de votare si un angajament privind confidentialitatea datelor.

AEP a lansat brosurile de informare

Atributiile operatorilor de calculator din sectiile de votare

  • preiau si predau, pe baza de proces-verbal, terminalele informatice din sectiile de votare si echipamentele conexe, de la reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale;
  • sunt prezenti in sectia de votare de la ora 06:00 a zilei votarii pana la momentul incheierii procesului-verbal de consemnare a rezultatelor votarii;
  • inscriu, in SIMPV, codurile numerice personale ale alegatorilor care se prezinta la vot, prin preluarea automata a acestora, prin intermediul mecanismului integrat in terminalul informatic sau prin tastarea cifrelor corespunzatoare in sectiunea destinata acestui scop in interfata SIMPV;
  • controleaza corectitudinea preluarii codurilor numerice personale ale alegatorilor;
  • valideaza preluarea codurilor numerice personale ale alegatorilor in SIMPV;
  • comunica, de indata, presedintelui biroului electoral al sectiei de votare mesajele si semnalarile returnate de SIMPV;
  • asigura introducerea si transmiterea electronica a datelor din procesele-verbale privind consemnarea si centralizarea rezultatelor votarii, conform procedurii stabilite de catre Biroul Electoral Central;
  • asigura indeplinirea dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, in cazurile mentionate de normele metodologice.

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Vreau sa votez!


C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10517 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Generatia Siveco ...un soft de kko

Renuntati mai bine la PC in procesul de vot ...:)
...si nu mai aveti nevoie de operatori pc.

Pot vota toti zombies.
...tehnocrati
...

 

"Vreau sa votez!"

Voteaza pe cine vrei.
Softul face sa iasa tot "Ai Nostrii" !!!

 

Roion 10:21, este pacat sa nu participati personal la efortul

de a face votul accesibil vi verificabil pe care il face AEP. Eu as fi facut-o cu toata placerea, dar nu satisfac conditiile de la punctul a). In rest am tote calificarile necesare.

ati putea contribui la alegerea unor persoane de calitate, care sa ii inlocuiasca pe escrocii si penali care legifereaza astazi. Parlamentul este principalul obstacol in calea civilizatiei RO.

Daca va abtineti de la participare, le dati ocazia sa isi refaca cuibul caldut si sa isi continue linistiti opera de imbogatire personala pe spatele a milioane de persoane.

Fii mai atent!

Softul nu e pentru "cine iese", ci pentru a preintampina votul multiplu, votul decedatilor, minorilor, borfasilor si pentru prezenta la vot.
Tot ceea ce se afla in urna "va vorbi" in cele din urma, dar cel putin stim ca alde Dragnea nu-si mai poate plimba consatenii pe la toate urnele si nu mai poate "scula" decedatii din cimitirele patriei in ziua votului. La o adica softul poate sa se "odihneasca", numaratorile se pot relua oricand, de oricate ori si sunt sfinte. Sper ca mai avem inca oameni care stiu sa numere pana la cateva mii, ca n-or fi mai multi de atatia intr-o sectie de votare.

alegeri ???...ce alegeri ???...tocmai mi-au luat dreptul de vot...

intai cu usl...acum cu dodolotz...

am tot votat disciplinat...dupa ce le-a murit patricianu...gheoru lui a devenit ca un caine feral...fara busola...s-a mai dus odata in brate la ilici...iar astia cica ar discuta cu pmp-ul lui ierbishor...thoamne...nu destul au "faurit" strutzo-usl-eul ala monstruos...si nu destul au bagat pe radu tejevel berceanu, stapinul mafiei din craiova, pe aventurierul cezar preda, mina dreapta a intaiului, pe sulfica si mai ales pe blaga, vamesu lui ilici si tatal lui blejnar si nini sapunaru (probabil cel mai simpatic mafiot de vama di romanica...)...?....

ce dreac sa mai fac in tzara asta nenorocita ?...sa-l dau jos pe sceleratu dracnea si sa-i pun pe blaga vamesu lui ilici si pe lesbiana aia lunga, care nici nu poate sa growlaie cand i-a tras-o ponciu cu ... vocatura clientelara ?...

problema nu-i furtu la vot...ala chiar a dat jos pe stasi si pe poncea...

marea problema e ca usd traieste!... si dodolotz , care debia s-a nascut, traieste!...si peste asta parca ne indreptam spre al treilea razboi mondial...

duamne-duamne a lovit cu criza cand ne-a fost mai bine...stai sa vezi daca ne loveste cu...marele cutremur!...ba cu ciuma isil ?...si in final....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor