Primele alegeri informatizate: Mai avem dreptul la urna mobila?

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 09:15
9958 citiri
Primele alegeri informatizate: Mai avem dreptul la urna mobila?
Foto: Arhiva Ziare.com

Duminica mergem sa votam la primele alegeri informatizate organizate in Romania. Ce se intampla cu varstnicii sau cu persoanele care nu se pot deplasa, mai beneficiaza ei de urna mobila?

Intrebarea ne-a fost adresata de Dana Danciu, un cititor Ziare.com, in cadrul campaniei Vreau sa votez!, derulata in colaborare cu AEP, in conditiile in care la aceste alegeri fiecare carte de identitate va fi scanata, iar datele vor ajunge simultan in baza de date a MAI, pentru ca nimeni sa nu poata vota de mai multe ori.

Raspunsul la intrebare este afirmativ. Da, bineinteles ca si persoanele care au probleme de deplasare vor putea vota, votul fiind un drept constitutional al tuturor. Atentie, insa! Trebuie indeplinite anumite conditii.

Ce prevede art. 91 din Legea 115/2015:

Conform legii, alegatorul care nu se poate deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate poate depune o cerere scrisa in acest sens la Biroul electoral al sectiei de votare de care apartine.

Alaturi de cerere, el trebuie sa anexeze copii ale actelor din care rezulta starea de sanatate sau de invaliditate din cauza carora nu se poate deplasa singur la urne.

In ziua votului, o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral din sectie se va deplasa cu buletine de vot si cu stampila "Votat" la domiciliul celor in cauza. Dupa ce acestia isi exprima optiunea electorala, buletinele sunt introduse in urna speciala, care este unica pe raza sectiei de votare respective.

Urna este transportata numai de membrii biroului electoral respectiv, sub paza politistilor.

Cum se verifica faptul ca un alegator nu voteaza si cu urna mobila, si la sectie? Sistemul informativ de monitorizare a alegerilor este cel care impiedica asta. Codurile numerice personale ale alegatorilor care au facut cereri sa voteze la domiciliu sunt preintroduse in acest sistem, dar ele devin definitive dupa ce ei au votat si urna revine la sectie, cand sunt inregistrate definitiv in sistem.

Pentru ca totul sa se desfasoare conform legii, presedintele biroului electoral respectiv extrage o lista numele celor care voteaza la domiciliu pe care o stampileaza, asumandu-si astfel responsabilitatea. Persoanele respective sunt radiate din celelalte liste existente la sectie.

In plus, inainte ca urna mobila sa plece in teritoriu, presedintele poate cere sa se verifice daca persoanele respective au mai votat in ziua respectiva.

Ai mare grija! Anul asta cine va incerca sa voteze de doua ori va fi vizitat de Politie in cateva minute. Vezi ce prevede noua lege..

Duminica, 5 iunie, alegatorii sunt asteptati la urne pentru a-si alege noua garnitura de primari, consilieri locali si consilieri generali.

Citeste cu atentie despre Ce trebuie sa faci in data de 5 iunie, ziua votului (Video).

Vreau sa votez!

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! Stiri

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

C.B.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#urna mobila alegeri locale 2016 , #alegeri locale 2016