Reabilitarea termica a caselor si panouri fotovoltaice, prioritatile lui Dan Tudorache (PSD) pentru sectorul 1 - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 08:14
5808 citiri
Reabilitarea termica a caselor si panouri fotovoltaice, prioritatile lui Dan Tudorache (PSD) pentru sectorul 1 - Interviu
Foto: Facebook/Dan Tudorache

"Nu mai vrem sa votam cu voi pentru ca toti furati", spun oamenii pe strada. Noi vrem sa le castigam increderea prin transparentizare, pentru ca tot ce am vazut in ultima vreme la televizor e in detrimentul nostu, al politicienilor, afirma candidatul PSD la Primaria sectorului 1 al Capitalei, Dan Tudorache.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Dan Tudorache si-a detaliat prioritatile, incepand cu reabilitarea termica a caselor si montarea panourilor fotovoltaice pe blocuri, scoli si gradinite, din banii bugetului local. "Primaria sectorului 1 e bogata. Important e sa cheltuiesti banii transparent si eficient", afirma el.

Candidatul PSD a admis ca ofesniva DNA e o problema in partid: "Multor colegi le-a fost frica (sa candideze - n.red.). Se dorea de catre partid sa existe un 'guvern' pentru Bucuresti, candidatii pentru primarii sa fie fosti membri ai Guvernului Ponta. Au refuzat: 'mai bine stau cu familia decat sa dau cu subsemnatul'".

Ati candidat in 2008 fara succes la Primaria sectorului 1. Ati vrut dar nu ati prins candidatura USL in 2012 pentru ca i-a revenit dlui Chiliman, acum incercati din nou. De ce ar fi cu noroc? Cu ce credeti ca veti convinge?

Cu experienta mea. Lucrez de 16 ani in administratie. Am fost consilierul primarului Vasile Gherasim in mandatul 2000 si 2004, intre 2004 si 2007 am fost consilier general. Nu am stat tot mandatul pentru ca toti consilierii ne-am dat demisia din cauza situatiei Parcului Bordei. Am fost viceprimar la sectorul 1 si din 2012 sunt deputat.

Ati fost viceprimarul lui Andrei Chiliman. Aveati cunostinta de ceea ce procurorii ii reproseaza?

Nu. Nu am auzit nimic, e treaba justitiei sa verifice. Din ce cunosc din presa, problemele sunt din 2012.

Multi colegi ai dvs se plang ca in PSD nimeni nu vrea sa candideze pentru ca lumea e speriata de catuse.

E adevarat. Multor colegi le-a fost frica. Au refuzat. Se dorea de catre partid sa existe un "guvern" pentru Bucuresti, candidatii pentru primarii sa fie fosti membri ai Guvernului Ponta. Au refuzat: "mai bine stau cu familia decat sa dau cu subsemnatul".

Adica se simt cu musca pe caciula?

Nu stiu.

Dvs cum de nu va temeti sa candidati?

Stiu ca nu poate plana asupra mea nimic ilegal.

Ati fost vreodata invitat la DNA?

Niciodata, nu am fost citat. Nu am ajuns acolo, Slava Domnului!, si sper sa nici nu fiu chemat.

Deci un om care se considera cinstit nu trebuie sa se teama de candidatura si isi poate duce mandatul fara probleme pana la capat?

Cu siguranta. Banuiesc ca de acum incolo vom avea parte peste tot numai de oameni cinstiti.

Dar multi colegi ai dvs spun ca nu se poate pentru ca legislatia face imposibila terminarea mandatului fara probleme penale.

E adevarat. Va dau un exemplu. Tu ca primar ai ultima semnatura, sa zicem la o autorizatie de constructie. Eu sunt inginer de cai ferate, nu ma pricep la problemele care tin de autorizatia de constructie. Vazand ca secretarul primariei, seful de juridic au semnat, iau de bun, dar ca primar raspund.

Si cum veti evita aceasta situatie?

Avand oameni foarte bine pregatiti. E un partid foarte mare, cu siguranta gasim un arhitect bun, gasim un jurist foarte bun, deci persoane bine pregatite se vor gasi.

Si integre?

Cu siguranta.

La Primaria sectorului 1 n-a picat doar primarul, ci si consiliul, luat aproape in bloc de procurori. Cum veti selecta lista de consilieri ca sa nu fie probleme?

Dintre colegii mei de partid cu o anumita pregatire profesionala si care au un serviciu. Activitatea de consilier trebuie sa fie peste ceea ce faci zi de zi. Sedinta de consiliu e o data pe luna, plus sedintele de comisii de cateva ori pe luna. Indemnizatia lunara e de 700-800 de lei, nu se poate trai din ei.

Ei trebuie sa munceasca pentru partid, sa convinga locuitorii sectorului ca PSD e un partid de stanga care vine in intampinarea lor. Lista va fi stabilita in jur de 15 aprilie impreuna cu dna Firea. Avem un protocol cu colegii de la UNPR care vor avea cateva locuri.

Sectorul 1 a fost in ultimii ani un sector de dreapta. Plecati cu sansa a doua?

Nu. Alegerea intr-un singur tur avantajeaza partidul mai mare care e PSD, deci cred ca am prima sansa. Ma veti intreba de ce? Pentru ca de 16 ani ma ocup de administratie, eu m-am nascut in sectorul 1, sunt de-al locului. Si cei care pleaca la munca in strainatate trag tot catre locul unde s-au nascut. Locul meu e sectotul 1.

Sunt crestin ortodox si e foare placut sa trec de multe ori pe zi prin fata manastirii Casin, acolo am fost botezat. E un privilegiu sa pot sta unde m-am nascut. Sunt bucuros ca traiesc in sectorul 1.

Si ce ati vrea sa faceti pentru sectorul 1. Care ar fi top trei probleme ale sectorului pe care vreti sa le rezolvati?

Voi continua lucrurile bune facute de Andrei Chiliman si colegii nostri liberali din USL. Mai sunt de reabilitat 10% din blocuri si trebuie sa le terminam. Trebuie sa incepem reablitarea termica a caselor. Eu am mers cu dl Chiliman pe teren in urma cu 4 ani si aceasta era una dintre promisiunile USL. Nu s-a putut din cauza legislatiei, a normelor de aplicare. Acum ele exista si sper ca din acest an sa demaram reabilitarea termica a caselor.

Vreau sa montez panouri fotovoltaice pe blocuri ca sa reduc cheltuielile comune ale locatarilor, dar si pe scoli si gradinite.

Toate acesta se vor face pe banii primariei?

Da. Asa cum s-a facut reabilitarea termica a blocurilor.

Nu veti fi acuzat ca vreti sa dati bani unor firme?

Licitatiile vor fi transparente. S-a votat aceasta transparentizare in consiliul local. Sa fie o licitatie, sa castige cel mai bun fara sa fie implicat primarul. Voi pune pe site toate contractele, toate facturile primariei.

Eu am mers pe strada si o parte dintre cetateni spun "nu mai vrem sa votam cu voi pentru ca toti furati". Noi vrem sa le castigam increderea prin transparentizare pentru ca tot ce am vazut in ultima vreme la televizor e in detrimentul nostru, al politicienilor.

O mare problema a sectorului 1 sunt parcarile de resedinta. Ce solutie aveti?

Am propus si in 2008 parcari supraterane. Contracandidatii mei vor sa faca parcari subterane. Vom vedea in fiecare loc ce se preteaza mai bine. Ajunge un loc de parcare sa coste 10 mii de euro, mai mult decat o masina. Le amortizezi foarte greu.

Lumea, mai ales in partea de nord a orasului, imi cere sa rezolv problema traficului aglomerat. Nu e treaba primarului de sector, ci a Primariei Capitalei, dar oamenii nu stiu asta, se plang si au dreptate. Sunt multe masini parcate si nemiscate de mult timp.

In Bucurestii Noi si in Chitila mai ales au fost constuite in ultimii ani blocuri P+2, P+3. Fiecare proiect trebuie sa prevada si locuri de parcare la subsolul caldirii, dar dezvoltatorii le-au desfiintat si le-au facut locuinte. La un bloc cu 16 familii, ai deschiderea la strada 20 de m. Nu au cum sa parcheze toti.

Cresele si gradinitele, sistemul after-school sunt o alta problema a sectorului 1. Cum o vedeti ameliorata?

Sunt trei crese in sector, cu mult prea putine. In toata zona Gheorghe Ionescu Sisesti nu e nicio scoala de stat si o singura gradinita de stat. Si terenuri acolo chiar sunt. Trebuie construite crese, gradinite, scoli.

Si bani aveti pentru toate?

Primaria sectorului 1 e bogata. Important e sa cheltuiesti banii transparent si eficient.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dan Tudorache candidat Bucuresti, #Dan Tudorache primarie Bucuresti, #candidati sectorul 1 , #alegeri locale 2016