Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Referendum local prin Posta si o mana forte la Politia Locala - planurile ALDE la Sectorul 6 Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 21 Mai 2016, ora 16:21
6776 citiri
Referendum local prin Posta si o mana forte la Politia Locala - planurile ALDE la Sectorul 6 Interviu
Foto: Facebook/Robert Stan

Principala problema a Sectorului 6 este lipsa absorbtiei fondurilor europene. E nevoie de o directie eficenta prin care sa putem accesa bani europeni necesari in toate domeniile, de la reabilitare blocuri, la constructie de crese si gradinite, camine de batrani, chiar spitale, spune Robert Stan, candidat ALDE la Primaria Sectorului 6.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Robert Stan si-a explicat proictele pentru sector, inclusiv construirea unui spital.

Din patru in patru ani sunt redescoperite aceleasi nerealizari care se constituie din nou in promisiuni, pentru ca administratia nu functioneaza bine. Reorganizarea ei va fi prima prioritate, spune Robert Stan.

Leafa nu-i mare, raspunderea da, doar un primar dintre cei alesi in Bucuresti in 2012 pare sa-si termine mandatul fara sa treaca pe la DNA. De ce vreti sa fiti primarul S6?

Sunt locuitor al S6 de la 3 ani, adica din 1972, am observat de-a lungul timpului ca evolutia sectorului nostru a fost de fapt o involutie, care s-a accentuat dupa Revolutie de la mandat la mandat. Locuiesc intr-un bloc nereabilitat, iar strada din spatele blocului arata ca dupa bombardament.

Administratiile succesive nu au oferit o dezvoltare durabila sectorului. Trebuie gasita o formula care sa ridice Sectorul 6 la standard european.

Si care ar fi secretul acestei formule?

Prima problema este a Administratiei Locale. Am observat de-a lungul ultimilor 4 ani ca acest aparat nu functioneaza in interes public. Functionarul ar trebui sa lucreze in slujba si interesul cetateanului.

Daca administratia de sector functiona bine, probabil ca nu asistam la promisiunile pe care le auzim azi: curatenie, taxa zero, reabilitare, siguranta cetateanului, crese si scoli, piete etc. Sunt activitati normale pe care orice administratie ar fi trebuit sa le desfasoare pana acum.

Am ajuns in situatia in care, din patru in patru, ani sunt redescoperite aceleasi nerealizari care se constituie din nou in promisiuni.

Daca sursa relelelor e administratia prost organizata, cum o veti organiza dvs in interesul cetateanului?

Prin evaluari periodice ale personalului doresc sa ajung ca omul potrivit sa ocupe postul potrivit. Oamenii nu trebuie sa se sperie ca vor fi dati afara, dar acei directori care nu-si indeplinesc atributiile postului trebuie sa faca un pas inapoi. Voi lucra cu fiecare in parte si vor pleca doar cei care vor dovedi ca nu pot ocupa locul respectiv.

Sunt consilier de 4 ani, cunosc personal multi angajati ai Primariei, ai directiilor descentralizate.

Aveti afaceri cu Primaria?

Nu, am avut o afacere locala, am renuntat la ea, am afaceri care nu tin de aria Sectorului 6. Nu am riscat pana acum, nu voi risca nici de acum un conflict de interese.

Si cu o administratie asezata altfel care considerati ca ar trebui sa fie primele trei urgente ale S6?

Principala problema este lipsa absorbtiei fondurilor europene. De aici pleaca si restul problemelor. E nevoie de o directie eficienta prin care sa putem accesa bani europeni necesari in toate domeniile, de la reabilitare blocuri, la constructie de crese si gradinite, camine de batrani, chiar spitale etc. Un asemenea spital a fost promis si de actualul primar in 2012.

Cand l-ati sustinut. Ati si fost in acelasi partid cu dl Manescu pana sa treceti la ALDE. I-ati reprosat nerespectarea promisiunilor si involutia de care vorbiti?

Am plecat din PNL din cauza activitatii dlui Manescu. Un singur consilier nu poate schimba conceptia unui partid si activitatea grupului de consilieri.

Deci fonduri europene. Urmatoarea urgenta?

Nu avem o reglementare a circulatiei dintre blocuri si ea se desfasoara haotic. Exista cateva sensuri unice care nu prea sunt insa respectate, ceea ce imi ridica semne de intrebare si in privinta functionarii Politiei Locale, o mana forte ar putea schimba lucrurile in bine si acolo. Este o chestiune de vointa.

Daca traficul dintre blocuri s-ar varsa reglementat in arterele principale, nici ele nu ar fi atat de aglomerate, iar circulatia ar fi mai sigura.

Dupa crearea sensurilor unice, se poate face un recensamant al locurilor de parcare, ele pot fi regandite, redesenate. Voi incerca sa eliberez spatiul verde de masinile parcate.

Intre blocuri sunt destule suprafete de teren, unele cu situatie juridica incerta, care s-ar preta pentru constructia unor parcari supraterane, cladiri verzi cu mai multe nivele, cu panouri fotovoltaice pe acoperis, cu un mic magazin la parter.

Aveti in plan investitii mari pentru S6?

Vorbeam de trafic. Pentru fluidizarea acestuia trebuie realizate strapungeri sau prelungiri ale unor artere care apartin Primariei generale: Valea Cascadelor - Prelungirea Ghencea prin exproprierea unor terenuri, bd. Timisoara- Centura Bucurestiului pentru degravarea iesirii spre A1, str. Brasov-Soseaua Alexandriei, reamenjarea si prelungirea str. Liniei intre Valea Cascadelor si bd. Geniului pentru a descongestiona bulevardele Iuliu Maniu si Timisoara.

La Razoare trebuie construit un inel care sa preia si sa distribuie circulatia.

Cele mai multe asemenea investitii trebuie rezolvate in colaborare cu Primaria generala si sunt sigur ca in dl prof. dr. Daniel Barbu, candidatul ALDE la Primaria generala, voi gasi o persoana cu care sa pot lucra.

Dl Barbu mi s-a parut foarte interesat de aspectele culturale. Aveti planuri si din acest punct de vedere?

Centrul cultural Favorit este o prioritate. E nevoie de el pentru activitati culturale, pentru recreare, e nevoie de o biblioteca de sector. Exista un studiu de fezabilitate finalizat, corespunde in mare masura si intentiilor mele, e agreat de grupul de initiativa Favorit, iar in cel mai scurt timp vreau sa-l realizez ca si proiect.

Un alt centru cultural poate fi realizat si in Giulesti. Daca rezultatele sunt bune, vom face mai multe.

Un alt proiect mare va fi un spital. S-au tot gasit terenuri pentru mari lanturi de magazine, dar nu pentru un spital.

Centrele comerciale aduc bani Primariei.

Asa este si nu spun ca nu sunt bune. Cel mai mare mall din Bucuresti impreuna cu cladirile de birouri au adus sume substantiale la bugetul sectorului anul trecut. Dar sunt si terenuri pe care se poate construi un spital de calibru.

De exemplu, acolo unde au fost ridicate cladirile Auchan de la intersectia Drumul Taberei cu Brasov. Sigur ca nu e un proiect pentru numai 4 ani, va fi greu, dar am curajul sa incep.

Cultura, parcari, spital, dar aveti in Sectorul 6 si zone foarte departe de ceea ce ar trebui sa fie o capitala europeana, de exemplu, capatul cartierului Giulesti sau Prelungirea Ghencea, unde recent oamenii au si protestat. Pentru ele ce plan aveti?

Acestor oameni le-au facut promisiuni toti primarii si au ramas pacaliti. In Giulesti sunt strazi fara utilitati, chiar Calea Giulesti este intr-o stare foarte proasta. Cineva trebuie sa actioneze si aici, in primul rand, in privinta utilitatilor, iar acela cu siguranta voi fi eu. Asta se poate face cu banii europeni, adica exact ce va spuneam: prioritara este directia care sa se ocupe de absorbtia fondurilor europene.

Pe langa Parcul Drumul Taberei, inceput inainte de mandatul dlui Manescu, neterminat nici acum si de care multi cetateni care-l folosesc sunt nemultumiti, au mai existat doua proiecte: revigorarea spatiului dintre blocuri in Drumul Taberei si Militari. Dar au fost facute haotic, oamenii s-au revoltat si au reusit sa opreasca derularea acestor proiecte in instanta, ceea ce nu e bine.

Eu vreau sa consult oamenii prin referendum local prin corespondenta, la fel ca dl Barbu.

Aruncati niste bani pe plicuri si timbre, multi nu va vor raspunde, valoare juridica aceasta consultare nu are.

Sa va spun cum va functiona. Intentionez sa fac, de exemplu, un proiect pentru o subzona din sector unde am 7.000 de adrese postale, pentru a repune in functie cismele de apa, pentru a reface aleile dintre blocuri sau pentru a monta banci la capetele blocurilor. Trimit chestionarul la cele 7.000 de adrese, sintetizez raspunsurile si apoi chem la consultari personele care se arata interesate, ajungem la un rezultat si incheiem un protocol, desigur, cu respectarea normelor legale.

Cum va veti implica in terminarea la timp a lucrarilor de la metrou?

Termenul pentru finalizarea lucrarilor de suprafata este iulie anul acesta si sunt extrem de atent la respectarea lui. Blocul in care locuiesc are un capat la limita santierului.

Finalizare inseamna sa fie si iarba plantata?

Da si din ce vad va fi respectat, cu o singura exceptie, la Raul Doamnei unde lucrarile stagneaza. Deci cred ca se poate.

Asadar, sperati sa taiati panglica.

Nu voi taia panglici niciodata. Voi lasa locuitorii sa le taie.

Cum va evaluati sansele, mai ales intr-un tur?

Perceptia locuitorilor despre ALDE si despre mine e foarte buna, ceea ce ii descalifica pe cei care se declara deja castigatori: candidatul PSD si PNL sau independentul care nu poate ramane independent dupa alegeri, pentru ca nu va avea consilieri.

Ma bucur ca oamenii isi dau seama de faptul ca partidele mari nu mai sunt credibile si deci nu mai sunt o optiune. Reactia oamenilor intalniti pe strada spune totul. Cei care ma cunosc imi strang mana, iar cei care nu ma cunosc personal sau de pe materialele de campanie spun ca m-ar fi votat oricum.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#alegeri locale 2016, #Robert Stan candidat ALDE , #alegeri locale 2016