Romanii din strainatate se pot inscrie de astazi in Registrul electoral: Atentie la termene!

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 15:07
10630 citiri
Romanii din strainatate se pot inscrie de astazi in Registrul electoral: Atentie la termene!
Foto: captura YouTube/AEP

Romanii care au domiciliul sau resedinta in strainatate se pot inscrie incepand de vineri, 1 aprilie, in Registrul electoral, inclusiv cu optiunea pentru votul prin corespondenta, in perspectiva alegerilor parlamentare din acest an.

"Inscrierile se pot face pana cel mai tarziu cu 48 de ore dupa inceperea perioadei electorale pentru alegerile parlamentare", se arata intr-un comunicat remis vineri de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

ATENTIE! Data alegerilor parlamentare din acest an nu a fost inca stabilita, insa ele vor fi organizate fie la sfarsitul lui noiembrie, fie la inceputul lunii decembrie, pentru ca alegerile legislative precedente au avut loc in data de 9 decembrie 2012. Deoarece perioada electorala incepe cu 90 de zile inainte de ziua votarii, Ziare.com va atrage atentia asupra faptului ca termenul de inscriere in Registrul electoral expira, cel mai probabil, la sfarsitul lunii august sau in primele zile ale lunii septembrie.

Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta

In comunicatul AEP se mai precizeaza faptul ca, "pentru cei care doresc sa voteze prin corespondenta, este obligatorie inscrierea in Registrul electoral cu aceasta optiune".

"Cei interesati trebuie sa depuna personal sau sa trimita prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta o cerere scrisa, datata si semnata, insotita de o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine. Modelul cererii poate fi descarcat de pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente si de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Precizam ca verificarea inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta se poate face online, dupa cinci zile de la expirarea termenului de inscriere, accesand site-ul Registrului Electoral si introducand datele personale", se mai arata in comunicatul citat.

Cum dovedesti ca stai legal in strainatate daca vrei sa votezi la alegerile parlamentare

AEP ii incurajeaza pe alegatorii romani sa se inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta, "pentru a beneficia de facilitatea de a vota de acasa, printr-o procedura simpla si de scurta durata, evitand astfel costurile unei deplasari si aglomeratia de la sectiile de votare".

"Autoritatea recomanda si alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care nu opteaza pentru votul prin corespondenta sa se inscrie in Registrul electoral, deoarece inregistrarea le ofera facilitatea de a vota la o sectie de votare din apropierea domiciliului sau resedintei, scutind astfel costurile si timpul pierdut cu deplasarea la sectiile de votare de pe langa ambasade, consulate sau institute culturale.

In localitatile sau grupurile de localitati unde sunt inregistrati cel putin 100 de alegatori romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate vor fi infiintate sectii de votare.

Fiecare alegator inscris in Registrul electoral cu domiciliul sau resedinta in strainatate va fi arondat de AEP unei singure sectii de votare. Alegatorul roman din strainatate poate afla la ce sectie de votare este arondat, inclusiv adresa acesteia, accesand Registrul Electoral si introducand datele personale.

Tinem sa precizam ca inscrierea in Registrul electoral nu este obligatorie si ca au drept de vot toti alegatorii romani care au domiciliul sau resedinta legal stabilite in strainatate", se mai arata in comunicatul AEP.

Pentru a va familiariza cu procedura completa privind exercitarea votului prin corespondenta, va recomandam videoclipul realizat de Autoritatea Electorala Permanenta, care poate fi vizionat accesand urmatorul LINK.

De asemenea, informatii complete pe aceasta tema gasiti in "Ghidul alegatorului roman din strainatate", care poate fi consultat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, sectiunea "Votul in strainatate", accesand acest LINK.

Vreau sa votez!

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#romani diaspora vot corespondenta, #inscriere Registrul Electoral, #Registrul Electoral Vot corespondenta , #alegeri locale 2016