Sala Polivalenta in loc de moschee! Administratia locala trebuie sa-si protejeze cetatenii. Ce vrea Laura Chiriac pentru sectorul 1 Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 09 Aprilie 2016, ora 08:15
6939 citiri
Sala Polivalenta in loc de moschee! Administratia locala trebuie sa-si protejeze cetatenii. Ce vrea Laura Chiriac pentru sectorul 1 Interviu
Foto: Facebook/ Laura Chiriac

Convingerea ca se poate cu mainile curate intr-un sector in care administratia si-a manjit mainile, indiferent de partid - acesta considera ca este atu-ul sau Laura Chireac, candidat ALDE la Primaria sectorului 1.

"Sunt foarte multe legi ambigue, dar sunt foarte multi oameni care se prevaleaza de existenta lor, chiar si atunci cand le creeaza, pentru a-si putea manji mainile.

Au fost administratii locale care au servit drept surse de alimentare pentru campanii si pentru partide", a aratat Laura Chiriac intr-un interviu pentru Ziare.com.

Candidatul ALDE si-a prezentat prioritatile incepand cu realizarea unui audit foarte serios, introducerea transportului scolar si construirea unei sali polivalente pe locul unde altii vor sa construiasca o moschee.

De ce v-as vota, dna Chiriac?

Eu sunt noua in politica. Am in spate cateva luni in care am fost consilier de stat pe probleme sociale, am avut contact direct cu oameni care veneau la guvern ca la ultima reduta pentru rezolvarea unor chestiuni concrete, fara raspuns pana atunci.

Am inteles acolo, unde am avut in jur o echipa tanara, ca nevoia de implicare sociala este uriasa in momentul asta cand neincrederea in clasa politica ne face sa ne pierdem nu doar speranta, ci si apetitul de a face planuri de viitor.

Tocmai pentru ca exista aceasta neincredere, de ce as avea incredere in dvs. mai mult decat in alt politician?

Eu nu mi-am permis financiar sa-mi fac un sondaj propriu, nu stiu care e realitatea statistica in ceea ce ma priveste. Dar ies pe strada de luni bune, stau de vorba cu oameni care privesc cu incredere convingerea noastra ca se poate cu mainile curate intr-un sector in care administratia si-a manjit mainile, indiferent de partid. Unii spun ca nu vom reusi pentru ca e mafia prea mare. Altii taxeaza demersul drept inconstient. Dar e datoria noastra sa incercam.

Sunt lideri ai partidului dvs. care au avut legaturi stranse cu "mainile murdare". De exemplu, dl Tariceanu a fost un apropiat al dlor Chiliman si Moisescu.

Eu sunt in politica de cateva luni, dupa cum v-am spus. Am intrat intr-un partid care mi-a dat o sansa ca om politic si am inteles ca e nevoie de suflul nou al unei noi generatii. Cu trecutul nu trebuie neaparat sa ne impacam, trebuie sa-l intelegem. Trebuie sa incercam sa ne asumam niste lucruri.

Eu ii multumesc lui CPT pentru curajul de a ma nominaliza la candidatura Primariei sectorului 1. O nominalizare atipica: sunt femeie, n-am facut politica, nu am legaturi cu marile familii, retele politice. Este un semn ca politicienii traditionali vor sa faca un transfer de mostenire catre alta generatie. Iar guvernarea lui CPT, mi-au amintit-o oamenii de pe strada, le-a adus bani in plus la propriu...

Cu pretul unor mari dezechilibre, scump platite...

A fost un contex economic favorabil pe care oamenii il leaga de numele lui Calin Popescu Tariceanu.

Faptul ca nu aveti nicio experinta manageriala nu e un dezavantaj?

Nu am experienta in aceasta administratie construita pe retele, spaga, mafie. Si asum ce spun.

Sunt multi polticieni, inclusiv in ALDE, care sustin ca nu se poate cu mainile curate din cauza legilor incoerente si pe alocuri aberante. Vedeti o reala problema sau doar scuze pentru necinste si/sau incompetenta?

Sa nu fim ipocriti. Sunt foarte multe legi ambigue, dar sunt foarte multi oameni care se prevaleaza de existenta lor, chiar si atunci cand le creeaza, pentru a-si putea manji mainile. Lasati-ma sa cred ca se poate cu mainile curate.

Chestiunea unei clase politice speriata de catuse exista, sunt multe abuzuri si justitia a dovedit in ultimul timp ca nu e perfecta, dar e datoria mea de cetatean sa incerc sa intru in alta paradigma si sa imi incerc sansa de a reuni in jurul unui ideal o intreaga generatie care sa inteleaga ca o functie publica nu inseamna spaga, imbogatire, alimentarea unor partide.

Au fost administratii locale care au servit drept surse de alimentare pentru campanii si pentru partide. O spun rechizitoriile, o spun oamenii care au facut plangeri.

Degeaba e primar cu mainile curate daca directorii din jur le baga pana la cot. Cum va veti asigura ca si subordonatii dvs. vor ramane curati?

Un om in toate mintile isi mai poate imagina ca se duce in exercitiul administatiei publice sa se imbogateasca? Eu cred ca nu. Eu cred ca unii ne putem asuma sarcina unui serviciu credincios, chiar daca poate suna pretentios.

Un domn tanar, de conditie sociala foarte buna, mi-a spus ca si-ar lua sase luni de voluntariat in administratia publica pentru a incerca sa schimbe lucrurile. Stiti cati oameni de acest fel intalnesc in ultima vreme?

Le propuneti locuri pe listele de consilieri?

Fara indoiala. Lista mea de consilieri e deschisa pentru toti oamenii valorosi. Lista aceasta e un exercitiu de a atrage alaturi de mine oameni curati care doresc sa se implice. Si implicare nu inseamna ca tu, fiu de director de banca, sa te dai jos din Maserati intr-o vacanta din viata de la Saint Tropez ca sa le vorbesti oamenilor despre asta.

Sunteti liberala, cum sa fie bogatia o vina? O vina poate fi doar modul in care o obtii.

Sunt liberala, cred in valorile liberale, cred in transferul de prosperitate. Nu exista valoare liberala mai puternica decat libertatea de a trai in demnitate. Multi prieteni ma intreaba de ce nu raman in mediul privat sa incercam sa schimbam lucrurile de acolo. Pentru ca nu e suficient. Mediul privat are nevoie de o administratie locala puternica si receptiva.

Si ce vreti sa schimbati in mod concret? Care ar fi top trei prioritati?

Cred ca primul pas trebuie sa fie un audit foarte serios ca sa intelegem pe ce baze stam. Primaria aceasta are un buget de 1,5 miliarde de lei, in sectorul 1 sunt peste 200 de mii de oameni, 1.125 de strazi. Problema nu e bugetul, el e mare, ci modul in care a fost cheltuit. Oamenii au de ales intre a da acest buget pe mana unora cu mainile legate sau a altora cu mainile curate.

Mostenirea buna a lui Andrei Chiliman trebuie pastrata, iar ce a fost gresit trebuie schimbat si gresita a fost, dupa mine, directia corupta.

Cel mai usor este sa astupi gaurile din asfalt, dar sectorul 1 nu a beneficiat de un proiect de viziune important, un proiect de anvergura cu care sa se identifice viziunea edilului.

Si un proiect destinat sa ne faca viata mai usoara este introducerea tansportului scolar. Autobuzele scolare care sa ia copiii de acasa si sa ii duca inapoi acasa ar usura misiunea parintilor care sa nu isi mai dea peste cap ziua de lucru, ar descongestiona traficul. Resursele necesare sunt minime, ideea a lipsit.

Jafurile, cersetorii s-au inmultit, imi doresc ca siguranta cetateanului sa fie protejata de administratia locala. Pe fondul cresterii nevoii de siguranta, cred ca e necesara instalarea unor camere de supraveghere.

Veti fi acuzata ca sunteti adepta lui big brother si de aici alte acuzatii.

Nu, sunt doar o femeie care a fost jefuita pe strada, in Bucuresti. Cunosc oameni ale caror case au fost sparte. Cunosc parinti care vor sa isi stie copiii in siguranta. Si administratia locala trebuie sa faca tot ce poate pentru sa-si proteja cetatenii.

Imi doresc in sectorul 1 o sala polivalenta, care a fie construita poate pe terenul pe care unii vor sa construiasca o mochee, pe care eu nu o consider oportuna in acest moment. O sala de spectacole, o sala de concerte, un spatiu in care am putea resuscita cercurile de talente si aptitudini pentru copii, o sala frumoasa de sport. Asadar un ansamblu care sa reuneasca toate aceste constuctii moderne si bine dotate ar fi binevenit.

O mare problema, cu mult mai prozaica e drept, o reprezinta parcarile de resedinta.

Sectorul 1 e plin de rable abandonate pe strada, mii de asemenea masini care ocupa locuri de parcare. Ele trebuie ridicate. Acesta este un prim pas.

Apoi, in capitalale occidentale exista intre blocuri, in preajma pietelor, acele smart parking, parcari supraetajate. Sistemele modulare sunt usor de amplasat.

Visez un Bucuresti cu piete volante care sa se instaleze in week-end si sa ne putem duce la producatori pentru a cumpara produse bune si proaspete. Le-as pune la dispozitie gratuit tarabe.

Pentru parinti si copiii?

Cresele, gradinitele, "after - school"-urile sunt prioritati ale programului meu. Vara vacanta copiilor e foarte lunga si pe parcursul ei imi propun ca parintii sa isi poate duce copiii gratuit la scoli si gradinite de vara.

Eu locuiesc pe strada Smaranda Braescu in sectorul 1, e foarte important ca un om care isi doreste sa candideze pentru functia de primar de sector sa fie om al locului. Nu-i inteleg pe cei care vin din afara comunitatii cu pretentia ca le pot explica oamenilor ca sunt inradacinati aici.

#Laura Chiriac candidat ALDE, #Laura Chiriac candidat primarie , #alegeri locale 2016