Sase partide si jumatate

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 30 Mai 2016, ora 14:05
5596 citiri

E suficient sa privesti statisticile de la Biroul Electoral Central ca sa intelegi de ce scrutinul local nu va aduce o schimbare in politica romaneasca.

Pe scurt, situatia e urmatoarea: doar doua partide, si anume PSD si PNL, au depus candidaturi in cvasi-totalitatea circumscriptiilor.

ALDE intra in alegeri in aproape jumatate din comune si orase, PMP si UNPR acopera o treime din teritoriu, iar UMDR - in jur de zece la suta.

Toate celelalte saptezeci si ceva de formatiuni & aliante nu aduna impreuna nici macar jumatate din necesarul de candidaturi la nivel national. Daca si-ar fi unit fortele, ele ar fi facut, ca sa zic asa, doar 50% dintr-un partid.

Pentru a intelege fenomenul, e suficient sa citam cazul M10, care a fost in stare sa depuna doar 45 de liste dintr-un total posibil de peste 3.000. Faptul ca acum legea iti ingaduie sa fondezi un partid cu doar trei persoane nu te scuteste de fabricarea candidaturilor.

Cand e vorba despre putere, asta e primul test pentru orice ambitie. Iar, daca un politician cu experienta precum M. Macovei n-a putut face mai mult, va inchipuiti cam pe unde sunt debutantii. Problema nu trebuie pusa, insa, in termeni de persoane.

De fapt, cele sase formatiuni parlamentare profita de pe urma divizarii extreme a noilor partide. E semnificativ faptul ca aliantele, atatea cate sunt, au fost concepute tot de formatiunile vechi (a se citi: mari), precum PSD si UNPR la Bucuresti, sau ALDE si acelasi PSD la Cluj. Asta fiindca nou-venitii nu s-au multumit sa stigmatizeze partidele existente, ci au cautat sa discrediteze si ideea de asociere.

De frica unei contaminari cu cei vechi, s-a preferat constructia minuscula, clubul in care toata lumea stie pe toata lumea. Tonul discursului a fost, de aceea, radical, dar si arogant.

S-a ajuns chiar la situatia in care unii au contestat pana si obligatia legala de a reuni semnaturi reprezentand minimum 1% din totalul votantilor, pentru a putea intra in competitie.

Cand spui ca maine vei convinge majoritatea, chiar daca azi nu reusesti sa ajungi nici macar la un alegator dintr-o suta, risti sa pari fie prea trufas pentru a sluji interesul public, fie corigent la matematica.

In conditiile descrise mai sus, rezultatul din 5 iunie e previzibil: mandatele vor fi concentrate in mainile a doua partide, iar alte trei-patru - tot dintre cele parlamentare - isi vor consolida pozitia de sateliti.

Dupa scrutin, problema nr. 1 va fi recompunerea majoritatilor, prin combinatii intre cele 5-6 partide. Fragmente din "jumatatea" cealalta vor fi prinse, ici si colo, in mozaicul puterii locale, dar cel mai probabil vor continua sa se lupte cu "sistemul". E un termen la moda, fiindca desemneaza un adversar generic si nevazut, cu care te poti lupta fara a fi tinut responsabil de vreun esec.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#partide alegeri locale, #aliante alegeri locale, #partide noi locale , #alegeri locale 2016