Un tur sau doua? Ultimul cuvant al CCR

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 03 Mai 2016, ora 18:18
8091 citiri
Un tur sau doua? Ultimul cuvant al CCR

CCR urmeaza sa se pronunte miercuri asupra exceptiilor ridicate de Liviu Avram la legea electorala, adica exact in ziua in care candidaturile pentru alegerile locale devin definitive si cu doua zile inainte de inceperea campaniei electorale.

Nu am eu caderea sa dau verdict, insa in opinia mea nu este vorba despre neconstitutionalitati, dupa cum a aratat si instanta care a sesizat CCR.

In privinta numarului de semnaturi CCR s-a pronuntat deja, iar in aceea a numarului de tururi ar trebui sa intelegem ca nu orice prostie este neaparat neconstitutionalitate. Si, personal, desi sunt total impotriva unui singur tur, nu vad care sa fie motivul de neconstitutionalitate.

Pana la urma, fix asta ne spunea in iarna si presedintele CCR, Augustin Zegrean, cand era in discutie o eventuala OUG pe tema trecerii la doua tururi: "Un tur sau doua tururi sau zece tururi este o optiune politica. Constitutia nu spune ca alegerile trebuie sa se faca intr-un tur sau doua tururi, ci ca trebuie sa fie alegeri libere, periodice si corecte. De aici incolo este la latitudinea politicienilor sa stabileasca".

Problema este ca daca totusi CCR va gasi un temei de neconstitutionalitate - consecventa nefiind neaparat o virtute romaneasca, iar dl Zegrean doar un judecator din 9 - ea va veni dupa ce procesul electoral va fi inceput. Ce sa mai vorbim despre o schimbare a regulilor cu mai putin de un an inaintea scrutinului, considerata inoportuna de Comisia de la Venetia. Vorbim despre o eventuala schimbare a regulilor in timp ce jocul e deja in desfasurare. Adica in minutul 10 arbitrul anunta echipele ca nu vor mai juca doua, ci trei reprize.

Deci daca CCR admite exceptia privind cele doua tururi cred ca intram intr-o situatie imposibila din punct de vedere juridic.

E infantil sa spui ca pana la urma candidatii si programele sunt aceleasi indiferent de numarul de tururi. Toata strategia de campanie si chiar de precampanie depinde de el, totul trebuie regandit. Poate ca ar fi existat mai multe candidaturi sau mai putine, poate ca unele declaratii ar fi lipsit sau altele ar fi fost facute, poate ca insisi candidatii ar fi fost altfel alesi.

E drept ca dupa o eventuala declarare a neconstitutionalitatii exista un termen de 45 de zile pentru modificarea legii, dar articolul atacat este suspendat. Nu poti organiza alegeri cu reglementarea suspendata. Deci modificarea trebuie sa vina imediat ca sa nu lasi alegerile in vid legislativ si sa le bagi in haos.

Singura iesire firava mi s-ar parea ca procesul deja inceput sa intre sub prezumtia de constitutionalitate a textului desfiintat. Dar solutia mi se pare riscanta pentru ca oricine iti poate contesta ulterior scrutinul insusi.

Pe de alta parte, nici nu poti sa anulezi tot ce s-a facut pana acum si sa o iei de la capat sub o noua lege. Mandatele alesilor locali expira, au fost totusi stranse mii de semnaturi, nu iti poti bate joc nici de candidati, nici de cei care au semnat.

Asta nu inseamna sub nicio forma ca as pleda pentru mentinerea unei neconstitutionalitati. Daca CCR o va constata, ea trebuie corectata. Pe de alta parte, poate ca revenirea la doua tururi este singura modalitate de a opri marsul PSD impotriva Justitiei.

Si iata cum iar suntem pe muchie de cutit din cauza unor politicieni inepti care au jucat pe mize meschine o lege extrem de importanta. Care si-au asumat consecinte grave, care acum pot fi evitate numai printr-o interventie la limita a Justitiei.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre congresul PNL cu 5.000 de participanți: „Un afront uriaş la adresa românilor. Guvernul Cîţu siluieşte cum vrea legea în interes politic”
Marcel Ciolacu, despre congresul PNL cu 5.000 de participanți: „Un afront uriaş la adresa românilor. Guvernul Cîţu siluieşte cum vrea legea în interes politic”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 23 septembrie, despre „Congresul PNL cu 5.000 de oameni într-o singură sală, deşi infectările au explodat" că reprezintă un afront uriaş...
Aroganța scandaloasă numită congresul PNL. Ce restricții pandemice sunt călcate în picioare cu obrăznicie pentru ciolanul intern
Aroganța scandaloasă numită congresul PNL. Ce restricții pandemice sunt călcate în picioare cu obrăznicie pentru ciolanul intern
Valul 4 al pandemiei de COVID-19 a lovit crunt România, iar proiecțiile specialiștilor indică cifre dramatice în viitorul apropiat. În acest context, Partidul Național Liberal "îndoaie" și...
Sursa: Ziare.com