Vin alegerile: Unde voteaza operatorii de calculator din sectiile de votare?

Miercuri, 25 Mai 2016, ora 19:30
6598 citiri
Vin alegerile: Unde voteaza operatorii de calculator din sectiile de votare?
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 22.000 de operatori de calculator vor asigura duminica 5 iunie, din sectiile de votare, corectitudinea alegerilor locale. Unde voteaza toti acestia?

In urma cu doua saptamani, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat ca au fost trasi la sorti cei 22.225 de operatori de calculator ai birourilor electorale din sectiile de votare constituite pentru primele alegeri informatizate din Romania.

Fiind trasi la sorti, exista riscul ca sectiile de votare in care ei vor fi prezenti in 5 iunie sa nu fie cele la care sunt arondati cu domiciliul. Deci riscul sa nu poata vota.

"Eu sunt operator pe calculator la o sectie intr-o alta localitate decat cea unde trebuie sa votez. Cum pot vota si eu? Vreau sa fiu si in acea sectie, dar vreau sa si votez!", ne-a intrebat Carmen Draia, cititor al Ziare.com, in cadrul campaniei Vreau sa votez!, derulata in colaborare cu AEP.

In raspunsul oficial primit la redactie, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a precizat ca, potrivit legii, alegatorii voteaza numai la sectia la care sunt arondati cu domiciliul sau resedinta, dar fac exceptie presedintele, membrii birourilor electorale si personalul tehnic auxiliar, categorie in care intra si operatorii de calculator.

Acestia pot vota in sectiile in care isi desfasoara activitatea in ziua votului cu conditia ca ea sa se afle in aceeasi unitate administrativ-teritoriala sau in acelasi sector in care locuiesc, caz in care sunt trecuti pe listele suplimentare si radiati de pe listele electorale permanente in care figurau.

Dar ce se intampla cu ceilalti? Operatorii de calculator trebuie sa fie prezenti la sectia de vot incepand de la ora 6 dimineata si pana dupa inchiderea urnelor. Cu aceste restrictii impuse de lege, inseamna ca unii dintre ei nu vor putea vota?

Am solicitat noi lamuriri din partea AEP, iar in raspunsul primit, miercuri, se precizeaza in primul rand faptul ca persoanele care au dorit sa devina operatori de calculator in sectiile de votare au depus o "cerere scrisa, datata si semnata" in acest sens, in care au mentionat inclusiv localitatea in care doresc sa fie prezenti in data de 5 iunie.

De asemenea, ele au semnat un acord in acest sens si un angajament. Iar daca nu au cunoscut legea inainte de a fi repartizati la sectiile de votare, cei care aleg sa voteze in 5 iunie pot refuza sa semneze acordul, urmand sa renunte si putand apoi sa se prezinte la urne, la sectia de care apartin potrivit legii.

"Calitatea de operator de calculator al biroului electoral al sectiei de votare este o optiune personala, nu un imperativ al legii", subliniaza AEP.

Citeste cu atentie despre ce trebuie sa faci in data de 5 iunie, ziua votului.

Vreau sa votez!

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! Stiri

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#operatori calculator sectie votare locale, #operatori sectie votare alegeri 2016 , #alegeri locale 2016