Vocea strazii: Ce vor bucurestenii de la viitorii primari si ce cred despre candidati

Duminica, 29 Mai 2016, ora 13:48
5001 citiri
Vocea strazii: Ce vor bucurestenii de la viitorii primari si ce cred despre candidati
Foto: Ziare.com

Campania pentru alegerile locale din Bucuresti pare ca i-a lasat pana acum neimpresionati pe potentialii votanti, ba chiar i-a dezamagit pe unii dintre cei cat se poate de interesati de administratia orasului si a sectorului in care locuiesc.

Corespondentul Ziare.com a stat de vorba cu locuitorii Bucurestiului despre cum vad campania, despre intentia de a merge la vot si asteptarile pe care le au de la viitorii primari.

Prin Piata Universitatii, vineri seara, se perinda studenti care au iesit de la cursuri, oameni care au terminat munca si asteapta autobuzul sa mearga acasa in vreun cartier sau chiar in afara Bucurestiului, oameni cu treaba in zona sau parinti si bunici veniti cu copiii la plimbare.

Campania electorala in desfasurare si apropiatele alegeri nu sunt o preocupare pentru cei mai multi. "Nu urmaresc", "Nu m-a interesat", "Nu votez" sunt raspunsuri care se tot repeta.

Insa, fie ca vor sau nu sa mearga la vot, toti cunosc si resimt problemele mari ale orasului, dar constata ca nu se fac de amar de vreme nici unele lucruri marunte, ca pavarea unor strazi sau curatenie pe un spatiu verde.

N-am vazut candidatii pe strada, o sa ma intalnesc cu ei direct in sectia de votare

Dintre cei interesati de alegeri, pana sa isi exprime vreo impresie fata de candidati, unii sunt dezamagiti de campanie in sine.

"La sector am vazut doar o poza cu un candidat si cu Tariceanu. La Primaria Capitalei stiu ca sunt trei mari si lati care sunt mai de notorietate. Dar la sector sunt dezamagita, pentru ca nu a fost nimeni, o sa ma intalnesc cu ei direct in sectia de votare", spune Anca, in varsta de 34 de ani, traducator.

Nu crede ca era o solutie sa fie si anul acesta campaniile cu care ne-am obisnuit, cu bannere uriase si corturi, ci pe candidati ar fi vrut sa ii vada pe strada, "macar in anumite zone ale sectoarelor".

"Asa s-a intamplat si cu senatorii, pe care i-am vazut doar pe afise. Intotdeauna merg la toate alegerile. Acum o sa ma interesez, ca sunt posibilitati sa aflu care sunt candidatii, dar sunt dezamagita de atitudinea lor", mai spune ea.

"Nu vad vreun candidat serios, cu un program serios, cu o platforma pe care as putea s-o analizez ca lumea. In momentul de fata mie mi se pare ca e o campanie moarta", spune si Adrian, 29 de ani, avocat.

Candidatii, considera el, ar trebui sa vina cu o lista de prioritati pentru oras, de la transport pana la posibilitati de distractie, dar sa fie "chestiuni reale".

"Dezbaterile pe care le-am vazut pana acuma sunt cel putin penibile. Nu se ating problemele adevarate si e mai mult o mascarada de dragul audientei, de dragul datului in spectacol", spune Raluca, 21 de ani, studenta la Limbi straine.

Fie au urmarit sau nu campania si s-au decis sa mearga sau nu la vot, toti vor in schimb ca o multitudine de probleme din cartierul lor sau in tot Bucurestiul, sa fie rezolvate.

Stam bara la bara si doua ore, nu e posibil

Indiferent unde locuiesc, oamenii vor sa nu mai stea in trafic, sa aiba parcari sau sa se deplaseze mai repede cu mijloacele de transport in comun.

Chiar o tanara care se declara total neinteresata de alegeri si de tot ce se intampla in viata politica spune hotarat: "Daca vine cineva si face parcari, il votez".

"Stau in 13 Septembrie la Marriot si nu poti sa iesi cu masina dimineata. Masina imi sta in parcare, ies cu ea in weekend, si stau la autobuz", spune Mioara, de 42 de ani, jurist.

O femeie care trebuie sa ajunga acasa, la Domnesti, in Ilfov, asteapta autobuzul 122 care vine cam la 30 de minute. La centura se sta bara la bara si cate doua ore, spune ea.

"Nu e posibil asa ceva. Au venit in vizita, a venit chiar Oprescu, s-au uitat, dar n-au luat nicio masura. S-a propus o pasarela peste centura, a fost miting la Cartierul Latin, dar nu s-a facut nimic", spune exasperata Nicoleta, in varsta de 49 de ani, care vine in fiecare zi in Bucuresti la munca si la facultate.

Afis cu "Sectorul verde", maldar de gunoi mai incolo

Dupa trafic, cel mai des invocata dintre problemele Bucurestiului e mizeria. Oamenii semnaleaza zone neingrijite din cartierele lor sau se plang de "jegul" din tot orasul.

Desi sta in centru, in zona Tribunalului, Mioara, 49 de ani, jurist, nu este deloc multumita de ce vede cand iese din bloc.

"In jurul copacilor au astupat cu un pietris vopsit sau nu stiu ce Dumnezeu e. Planta aia nu mai respira, deci nu faci asa. Sunt zone cu ceva pomi si vegetatie usor salbatica, dar in care lumea arunca gunoi. Din '97 de cand locuiesc eu acolo nu s-a schimbat nimic", spune ea, considerand ca ar trebui ca primaria sa inceapa "cu lucrurile astea minore".

"Adica, nu vii si-mi pui un afis "Sectorul 3 verde" pe un stalp de beton combinat cu metal si in rest mergi pe un trotuar, care e cat de cat ok, dar pomii sunt astupati, si avansezi si dai de maldarul de gunoi", subliniaza ea.

"Sectorul 1 nici nu-si merita denumirea de "Sectorul verde". Eu locuiesc in zona Baneasa si va spun ca de la Baneasa pana la iesire spre Otopeni este o mizerie de... Adica nu se face curatenie. Pe tot traseul cresc buruienile, este cea mai rusinoasa imagine pe care am vazut-o. Toti care intra si ies din Bucuresti vad asta", spune Tudor, pensionar.

Si primarul general, crede el, ar trebui "sa se ocupe in primul rand de infrumusetarea orasului, de constructiile care sunt lasate in paragina".

Sa faca ceva cu cladirile istorice

Razvan, de 43 de ani, care lucreaza in turism, se gandeste tot la aspectul orasului.

"Sa faca ceva cu cladirile istorice. Vin turistii la noi, turistii straini, si vin degeaba. Doar sa mearga in Centrul Istoric, sa bea, sa manance, si-n rest totul e numai gunoi. Asta e!", spune el.

O pensionara care sta chiar la Universitate, pe Academiei, se plange de mizeria din casele retrocedate si lasate in paragina.

Mihai, de 59 de ani, care locuieste in zona Republica, spune ca "acolo sunt strazi care niciodata n-au fost pavate".

"Oamenii aia au si ei nevoie de apa, de canalizare. Eu am avut noroc ca pe strada mea era o scoala", spune el.

Intrebat cat e de multumit in rest de aspectul orasului, raspunde simplu: "Mie imi place Bucurestiul, eu sunt de aici".

O tanara din sectorul 6 se bucura ca a fost reabilitat Parcul Moghioros, dar ar vrea ca si Lacul Morii sa fie pus in valoare.

"In rest, sa termine magistrala de metrou, cred ca nu sunt foarte pretentioasa", adauga Diana, 21 de ani, studenta la Medicina.

Eu nu cred ca astea se vor rezolva nici in 20 de ani de-acum incolo

Traficul, curatenia, spatiile verzi, cladirile istorice care se pierd sunt enumerate iar si iar de trecatorii care se opresc sa isi exprime gandurile legate de alegerile din Capitala.

"Eu nu cred ca astea se vor rezolva nici in 20 de ani de-acum incolo", spune dupa o astfel de enumerare Cristina, o profesoara de 36 de ani.

"Prea multa mizerie, prea multa poluare, prea multi oameni ai strazii, nebuni care sunt pe strada liberi, nu-i tine undeva. In autobuz, pe strada, nu mai vad patrule de politie, de jandarmerie, se injura, se scuipa, se vorbeste urat, ti-e rusine sa mai mergi cu copilul de mana pe strada sa n-auda ceva. Cred ca e cea mai urata capitala Bucurestiul, din pacate", spune Vali, de 48 de ani, fost politist, acum pensionar.

Si spune asta stand tot in centru: pe strada Traian, pe langa Spitalul Caritas, devenit o ruina in numai cinci ani de cand a fost inchis.

"E plin de aurolaci, de sobolani, de seringi, se drogheaza aia noaptea, trebuie sa fii atent sa nu calci intr-o seringa, vai de capul meu ce-i acolo", continua el.

Totusi, crede ca exista solutii, chiar si fara bani.

Arata nemultumit spre dusurile ramase de vara trecuta pe langa fantana, unde au fost puse de primarie ca sa se racoreasca trecatorii si lasate sa rugineasca, apoi spre cazinou: "Prea multe cazinouri, afara cazinourile sunt la periferie, pana ajungi acolo iti trece". Ar desfiinta si fantanile de la Unirii, ca sunt "degeaba si urate" si ar da o hotarare de consiliu sa se limiteze numarul autoturismelor care circula in oras.

"Sunt multe chestii care se pot face, si simplu, dar nu se vrea", conchide el, hotarat sa isi anuleze votul pe 5 iunie.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#alegeri locale Bucuresti alegatori , #alegeri locale 2016