Vrei sa votezi in localitatea unde stai, nu in cea unde ai domiciliul? Iata ce trebuie sa faci

Luni, 18 Aprilie 2016, ora 15:52
25329 citiri
Vrei sa votezi in localitatea unde stai, nu in cea unde ai domiciliul? Iata ce trebuie sa faci

Alegerile locale din 5 iunie se apropie cu pasi repezi si multi alegatori si-ar dori sa poata vota in localitatea unde locuiesc efectiv, nu in cea in care au domiciliul inscris oficial in acte. "Ce fac daca vreau sa votez in Bucuresti, unde invat, nu acasa, la Suceava?", ne-a intrebat un cititor Ziare.com.

Intrebarea vine in contextul in care la alegerile precedente multi flotanti (cetateni care au resedinta in alta localitate decat cea de domiciliu) au stat ore in sir la coada la sectiile special amenajate pentru ei (foto), iar unii chiar au cedat, renuntand sa isi mai exercite dreptul de vot.

Anul acesta, pentru cei care au actele in regula exista posibilitatea inscrierii in Registrul electoral, dupa cum se precizeaza in raspunsul primit la redactie din partea Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

Astfel, potrivit art. 18 din Legea nr. 115/2015, "Pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei scrutinului, cetatenii cu drept de vot care si-au stabilit resedinta in circumscriptia electorala in care au loc alegeri pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta pentru scrutinul respectiv".

"Pentru alegerile locale din 5 iunie, alegatorii se pot inscrie in Registrul electoral cu adresa de resedinta pana cel mai tarziu pe data de 21 aprilie 2016. Pentru aceasta, este nevoie sa depuna la primar o cerere scrisa, datata si semnata, al carei model este disponibil pe site-ul Autoritatii (Anexa 1) ", se arata in raspunsul oferit de AEP.

Atentie, insa! "Persoanele care au solicitat sa fie inscrise in Registrul electoral cu adresa de resedinta isi vor exercita dreptul de vot numai in circumscriptia electorala unde isi au resedinta si vor figura numai in listele electorale permanente ale respectivei circumscriptii".

Pe de alta parte, persoanele care nu solicita inscrierea in Registrul electoral pot vota in localitatea de resedinta numai daca fac dovada adresei de resedinta, adica daca sunt inregistrati oficial. "In acest caz, ei sunt inscrisi de presedintele biroului electoral al sectiei de votare in lista suplimentara", precizeaza AEP.

Singura solutie pentru cei care nu pot dovedi ca au resedinta intr-o alta localitate (de exemplu studentii care stau cu chirie in Bucuresti, dar nu si-au facut vize de flotant) este sa mearga in ziua alegerilor in localitatea de domiciliu pentru a putea vota.

Daca vrei sa verifici care este sectia de votare la care esti arondat, foloseste Registrul Electoral.

Vreau sa votez!

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! Stiri

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

Citeste si:
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Curtea Constituţională (CCR) ar putea să se pronunțe joi, 9 decembrie, cu privire la decizia asupra sesizării PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii...
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...