Ziare.com

AEP propune amanarea alegerilor locale. Orban o sa cheme partidele la consultari

Vineri, 27 Martie 2020, ora 14:40

   

AEP propune amanarea alegerilor locale. Orban o sa cheme partidele la consultari
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) propune ca alegerile locale sa fie organizate in termen de cel mult 6 luni de la momentul incetarii starii de urgenta, deoarece, in contextul actual al pandemiei de coronavirus, multe dintre etapele procesului electoral nu se pot desfasura, sustine presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica.

Mituletu-Buica a apreciat ca este nevoie de o decizie politica in privinta alegerilor locale, avand in vedere ca, daca acestea s-ar tine la termen, in perioada urmatoare trebuie demarate procedurile pentru organizarea si desfasurarea lor.

"In atributiile AEP intra organizarea proceselor electorale si a referendumurilor. Drept urmare, in perioada urmatoare ar trebui sa demaram procedurile pentru organizarea si desfasurarea alegerilor locale, potrivit discutiilor, din 28 iunie anul acesta, iar procedurile din 13 aprilie.

In acest context, am adus la cunostinta factorilor politici decizionali ai momentului ca trebuie facute niste proceduri, trebuie date niste hotarari de guvern pentru stabilirea bugetului alegerilor, pentru stabilirea unor masuri si a programului calendaristic si a datei alegerilor. Si in contextul in care ne aflam, este nevoie de o decizie politica daca tinem sau nu aceste alegeri", a precizat presedintele AEP.

El a adaugat ca, in contextul actual, unele dintre etapele procesului electoral nu se pot desfasura.

"Este o misiune cvasi-imposibila, asa cum vedem noi lucrurile, pentru ca la momentul demararii proceselor electorale trebuie stranse semnaturi, trebuie facute dosarele de candidatura, trebuie facuta campanie electorala.

Or, daca suntem intr-un context in care apropierea sociala este o problema, atunci o mare parte din aceste etape nu se pot desfasura. Aceleasi autoritati ale statului care sunt implicate in procesele de pandemie de coronavirus vor fi implicate incepand cu data de 13 aprilie in procesele electorale, fie ca este vorba de STS, MAI, prefecturi, primarii.

Si, imediat dupa data de 13, se va infiinta BEC, se vor infiinta birourile electorale judetene si la nivelul municipiului Bucuresti si va fi nevoie, totusi, de resurse umane pentru a fi implicate. Daca vor stabili decidentii politici ca alegerile se vor tine, atunci trebuie luate masuri suplimentare fata de alta data, adica sa implicam Ministerul Sanatatii in procesul de organizare si supraveghere a sectiilor de votare, cat si Ministerul Educatiei Nationale, pentru ca foarte multe sectii de votare sunt organizate in unitati de invatamant", a explicat Mituleti-Buica.

El a mentionat ca AEP propune un proiect in care alegerile locale sa aiba loc la cel mult 6 luni de la incetarea starii de urgenta.

"Noi propunem in proiect ca, de la momentul incetarii starii de urgenta, in cel mult 6 luni sa fie organizate alegerile locale", a afirmat presedintele AEP.

Orban: Voi chema partidele politice la consultari pe tema alegerilor locale

Comentand propunerea AEP, premierul Ludovic Orban a anuntat ca va avea consultari cu partidele politice pe tema alegerilor locale.

"Voi chema partidele politice la consultari, asa cum am anuntat, si impreuna vom analiza si vom lua decizia legata de alegerile locale", a afirmat Orban.

Mai multe partide politice s-au pronuntat pentru amanarea alegerilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1398 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu se poate ! Gabi Firea inca 6 ani ? Doi din amanare si inca patru

din votare ? Iese la pensie din primarie.

 

Cam așa

Dar chiar dacă se țineau alegeri, tot matrakuka din Voluntir ieșea deoarece (1) miticii nu au nimic impotriva hoților, iar ex-mancătoare de cacao de la Latrine e de-a lor; (2) partidele din opozitie (?) au grija sa se bată intre ele (unele mai uslașe chiar sa ii facă Țaței cale liberă, pe șest).

din votare,zero

dar poate da covid-n ea,are grija badulescu :)

Anticipate pe invers .Ciuma rosie inca 2 ani majoritara,in

Parlament.

 

cine este nebun sa mearga la sectia de votare in plina pandemie de

coronavirus?! stam acasa, votam de acasa. adica trebuie implementat votul electronic de care se tem politrucii comunisti. pana la alegerile locale, electoratul in etate, izolat in case fara hrana, este invitat sa telefoneze la primarie pentrru o masa calda. la care i se raspunde: "regretam, cantina primariei este inchisa, salariatii primariei au fost trimisi acasa la izolare"

 

constitutia obliga la alegeri

mandatele alesilor locali inceteaza in iunie.
primarii vor fi numiti de prefect pt 30 de zile
fara posibilitate de prelungire.

mandatele parlamentarilor inceteaza prin decembrie.
parlamentul se va dizolva iar alegeri nu se
vor mai face niciodata,nu are rost.

e impotriva constitutiei si legii sa prelungim
mandatele unor banditi si criminali.

 

Nu sunt de acord

Termenul de 6 luni dupa... e prea mult!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor