Lovitura de teatru intr-un oras din vestul tarii. Alegerile au fost anulate si vor fi reluate, dar primarul ales nu mai poate candida

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 07:32
7695 citiri
Lovitura de teatru intr-un oras din vestul tarii. Alegerile au fost anulate si vor fi reluate, dar primarul ales nu mai poate candida
Primarul din Moldova Noua a fost reales, dar alegerile au fost anulate FOTO Facebook/Adrian Torma

Biroul Electoral Central a anunlat alegerile din orasul Moldova Noua, judetul Caras-Severin, acolo unde castigator a fost candidatul aliantei PSD-Pro Romania, primarul in functie, Adrian Torma. Edilul a intrat cu greu in cursa electorala, fiind foarte aproape sa fie scos din cursa in urma unor hotarari judecatoresti.

BEC a luat decizia de anulare a alegerilor de la Moldova Noua la plangerea PNL, care a reclamat fraudarea scrutinului. Gabriela Stupatu, fosta judecatoare, intrata in PSD dupa pensionare, a declarat ca in cazul anularii unor alegeri pentru frauda, unui candidat i se interzice sa mai candideze doar daca a fost implicat direct in fraudarea alegerilor.

"Pe rolul Biroului Electoral Central s-au aflat niste sesizari cu privire la o eventuala frauda, in urma carora s-au anulat alegerile si a fost scos din competitie candidatul Adrian Torma. Intr-adevar, potrivit dispozitiilor din Legea 115, art.39, lit.h, BEC solutioneaza sesizari privitoare la frauda electorala putand dispune anularea alegerilor in cazul in care se constatata, pe baza probelor administrate, ca votarea si stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin frauda de natura a modifica atribuirea mandatelor in circumscriptia electorala respectiva. Noile alegeri ar trebui sa aiba loc intr-un astfel de caz in aceleasi conditii, folosindu-se aceleasi liste cu candidati. Exceptie fac cazurile in care comiterea fraudei e retinuta in sarcina unui candidat, in cazul in care candidatul e implicat direct in frauda ce a determinat anularea alegerilor", a declarat Stuparu, fosta vicepresedinte a Tribunalului Caras-Severin, dar si a Biroului Electoral Judetean, pentru expressdebanat.ro.

Potrivit fostei judecatoare, frauda se stabileste de catre BEC, de la caz la caz, pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o, fara ca cel vizat de o asemenea acuzatie sa poata arata ca lucrurile stau altfel.

"Pe baza probelor invocate de PNL Caras-Severin nu se poate retine in niciun caz in sarcina lui Adrian Torma implicarea in aceasta frauda. Se reclama ca ar fi plecat, de la una dintre sectii, presedintele cu masina, cu un sac de voturi, lucru total nedovedit. Sau ca a plecat un membru al unei comisii dintr-o sectie pe la pranz. Pai asta nu e treaba candidatului, e a presedintelui de sectie. Ca nu bat nu stiu ce cifre cu cele din tableta, din nou, nu poate fi imputat candidatului. In plus, validitatea candidaturii nu e de competenta BEC, ci a instantelor, s-a stabilit ca are dreptul sa candideze", a adaugat Gabriela Stuparu, citata de expressdebanat.ro.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Moldova Noua, #adrian torma, #alegeri anulate, #alegeri reluate, #BEC , #alegeri locale 2020