Ziare.com

UPDATE Alegeri locale 2020. Programatorii Code for Romania acuza autoritatile ca "au facut un pas in spate in asigurarea transparentei alegerilor". Reactia STS

Luni, 28 Septembrie 2020, ora 13:00

   

UPDATE Alegeri locale 2020. Programatorii Code for Romania acuza autoritatile ca "au facut un pas in spate in asigurarea transparentei alegerilor". Reactia STS
Platforma construita de Serviciul de Telecomunicatii pentru prelucrarea automata in timp real a datelor oferite de Autoritatea Electorala Permanenta a blocat in acest an centralizarea rapida a numaratorii votului. Reactia STS, la finalul articolului.

Code for Romania, o retea de initiativa sociala care transforma in procente buletinele de vot numarate si centralizate de Autoritatea Electorala Permanenta pe platforma rezultatevot.ro, sustine ca "autoritatile au facut un pas in spate in asigurarea transparentei si bunei informari a publicului larg privind rezultatul alegerilor".

Cu ocazia alegerilor locale, fluxul de informatii n-a mai fost unul firesc, spune organizatia din care fac parte 1.773 de romani plasati in toata lumea, pe 11 fusuri orare.

"Spre deosebire de ultimele runde electorale, datele oferite dupa inchiderea urnelor de catre Autoritatea Electorala Permanenta printr-o platforma construita de Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu permit prelucrarea automata in timp real:

- Fisierele nu mai pot fi preluate in flux automat fara un efort considerabil de decodificare a modului de livrare, denumire si expunere a informatiilor.

- Structurarea informatiilor din aceste fisiere nu respecta reguli predictibile (candidatii nu sunt asezati in ordinea de pe buletinul de vot - cea comunicata in prealabil si de catre Biroul Electoral Central)

- Seturile de date sunt amestecate (unele dintre arhive, desi provin din link-uri care se refera la un anumit judet, contin fisiere provenind din alte judete)"Reactia STS

Dupa publicarea articilului, STS a transmis mai multe precizari.

"Procedura privind afisarea datelor cu rezultatele a respectat acelasi format ca la procesele electorale precedente, insa tinand cont de complexitatea specificului alegerilor locale.

Datele prezentate in fisierele *csv s-au realizat pe structura informatiilor regasite in cele 4 procesele-verbale centrtalizatoare (primar/primar sector, consiliu local, presedinte consiliu judetean/primar general si consiliu judetean/consiliiu general).

Pentru asigurarea transparentei, odata incarcate in sistemul informatic, informatiile din procesele-verbale sunt transmise automat pe site-ul https://prezenta.roaep.ro/," se arata in punctul de vedere al STS.

Conform sursei citate, din punct de vedere al formei, structura de prezentare a informatiilor este intuitiva si unitara pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala, insa difera in functie de numarul de candidati.

"Totodata, denumirea fisierelor are o regula dupa care se formeaza, aspect care permite identificarea si prelucrarea lor. Precizam ca afisarea candidatilor este in concordanta cu ordinea stabilita pe buletinele de vot," explica STS.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4182 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vin nemții!

Nu vă legați de STS, Johannis știe de ce!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor