Alegeri locale 2020. Reguli aplicate in cazul verificarii datelor inscrise in procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 21:14
2359 citiri
Alegeri locale 2020. Reguli aplicate in cazul verificarii datelor inscrise in procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii

Biroul Electoral Central a emis joi, 1 octombrie, o circulara pentru aplicarea unitara a legii in procesul de reverificare a datelor inscrise in procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii la alegerile locale din 27 septembrie, ca urmare a numeroaselor cereri de renumarare a buletinelor.

In document se arata ca, in cazul in care birourile electorale de circumscriptie hotarasc reverificarea datelor inscrise in procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii, aceasta procedura va fi efectuata cu respectarea stricta a prevederilor Hotararii Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020, tinand cont de mai multe reguli.

* In cazul incarcarii in SIMPV a fotografiei unui proces-verbal care contine neconcordante, corecturile datelor inscrise in acesta vor fi realizate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, numai in baza hotararii biroului electoral de circumscriptie comunala, oraseneasca, municipala sau de sector al municipiului Bucuresti, la sediul acestora;

* Orice alte modificari ale proceselor-verbale vor fi facute numai in baza hotararilor pronuntate ca urmare a solutionarii contestatiilor (...), de catre biroul electoral de circumscriptie comunala, oraseneasca, municipala sau de sector al municipiului Bucuresti, dupa caz, acestea urmand a fi asumate prin semnatura presedintelui si stampila biroului electoral care a adoptat hotararea;

* Birourile electorale de circumscriptie comunala, oraseneasca, municipala si de sector al municipiului Bucuresti verifica toate cele patru tipuri de procese-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii intocmite la nivelul unei sectii de votare in vederea asigurarii coerentei si a intocmirii corecte a acestora.

Potrivit BEC, verificarea anterior mentionata trebuie sa asigure:

- respectarea cheilor de control, inscrise in procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii;

- ca numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale, respectiv cel al alegatorilor prezenti la urne, atat cel total, cat si cel din fiecare tip de lista electorala in parte, sa fie identic in toate cele patru tipuri de procese-verbale intocmite la o sectie de votare.

* Verificarea proceselor-verbale se realizeaza in prezenta presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si a celorlalti membri ai acestora si a operatorilor de calculator care ii insotesc. Eventualele neconcordante intre datele inscrise in procesele-verbale se vor rezolva de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare pe baza materialelor utilizate in procesul electoral, se precizeaza in circulara.

* Totodata, pot fi facute corectii ale cifrelor care atesta voturile valabil exprimate obtinute de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidatii independenti numai ca urmare a hotararilor biroului electoral de circumscriptie pentru solutionarea unor contestatii referitoare la valabilitatea unor voturi exprimate, care au fost stabilite, la nivelul sectiei de votare, ca fiind voturi nule.

* Este interzis sa se efectueze alte tipuri de corectii ale cifrelor ce atesta voturile valabil exprimate obtinute de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidatii independenti, mai arata BEC.

Citeste si:
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
În contextul în care România se apropie din ce în ce mai mult către o criză economică, numărul angajaților la stat crește de la lună la lună. Totodată, deși premierul Nicolae Ciucă a...
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Comentarii
Socialistwars
rank 5
La puscarie cu falsificatorii !