Allen Coliban, primarul ales al Brasovului: Nu pot sa lucrez cu oameni in care nu am incredere

Sambata, 03 Octombrie 2020, ora 00:04
32267 citiri
Allen Coliban, primarul ales al Brasovului: Nu pot sa lucrez cu oameni in care nu am incredere

Allen Coliban (USR PLUS) a fost ales de brasoveni pentru a ocupa functia de primar in urmatorii patru ani, lasandu-l in urma pe cel care a condus primaria in ultimii 16 ani, George Scripcaru. Coliban vorbeste, intr-un interviu pentru Ziare.com, despre primele masuri pe care le va lua in administratia locala si despre schimbarea necesara din cadrul Universitatii Transilvania.

Allen Coliban, noul primar al orasului Brasov, sustinut de USR-PLUS, a castigat alegerile locale in fata lui George Scripcaru. Coliban, in varsta de 41 de ani, este vicepresedinte USR si senator de Brasov din anul 2016. Acesta a urmat Colegiul National "Andrei Saguna" si a absolvit Facultatea de Management din cadrul Universitatii Transilvania, din Brasov, dar si Facultatea de Automatica si Calculatoare la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In plus, a fost sportiv de performanta si a facut schi, curling, adventure racing si orientare.

Ziare.com: Care sunt prioritatile mandatului dumneavoastra de primar?

Allen Coliban: Legat de prioritati, sunt mai multe perspective. In ceea ce priveste mandatul, aici sunt temele mari ale Brasovului. Avem nevoie de un spital nou, corect dimensionat. Avem nevoie de strategii. Planul urbanistic general se afla acum in revizuire si de felul in care va arata acest plan depinde dezvoltarea orasului pe urmatorii zece ani, dar si teme importante, precum lipsa de parcuri, blocarea proiectelor de construire de blocuri pe dealurile din jurul Brasovului.

Pe de alta parte, avem nevoie de o strategie de dezvoltare economica, iar aceasta vine in contextul crizei, dar si al aparitiei de oportunitati, acel fond european de rezilienta si recuperare. Este important ca Brasovul sa redevina ambitios, pentru ca are un istoric industrial, dar la ora actuala nu are o strategie de dezvoltare economica. Iata ca exista resurse pe care le putem folosi. Mi-ar placea ca Brasovul sa redevina relevant in contextul discutiilor de relocare de facilitati de productie dinspre Asia spre Europa. Avem forta de munca calificata si am putea sa oferim multe Europei.

Daca ne uitam pe axa timpului, este necesara o reasezare a felului in care se face strategie locala, avem nevoie de revolutia bunei guvernari. La Brasov avem nevoie de functionari publici, de aparat administrativ care sa fie competent, ambitios si sa faca lucrurile cu dragoste pentru oras si respect pentru brasoveni. Aceasta ar fi prima prioritate.

Revin la ideea spitalului, pentru ca studiul de fezabilitate, care se afla acum in elaborare, trebuie finalizat pana in luna februarie, ca sa putem sa beneficiam de fonduri europene.

Concurs la Brasov pentru postul de city manager

Ziare.com: Criticii dumneavoastra acuza ca va lipseste experienta in administratie. Cum aveti de gand sa o supliniti?

Allen Coliban: Este o intrebare pertinenta mai ales adresata oricui vine din afara sistemului. Pe de alta parte, pot sa dau multe exemple in care o astfel de schimbare de paradigma, in care aparitia cuiva din afara jocului poate sa aiba un impact foarte bun. Eu vin cu experienta in zona de management, in zona de fonduri europene si strategii. Am facut consultanta. Inainte de a ajunge in politica, am lucrat cinci ani pe strategii de dezvoltare si toate aceste lucruri sunt atuu-uri pe care le aduc in exercitarea primului meu mandat.

Cu siguranta ca voi folosi toate instrumentele pe care le am ca primar. Exista acel cabinet al primarului in care pot sa imi aleg consilieri pe diverse teme si, totodata, ma astept sa am un city manager eficient si foarte bine pregatit, pentru care voi organiza un concurs in perioada urmatoare.

Ziare.com: Ce va asteptati sa gasiti la Primaria Brasov, care a fost condusa in ultimii 16 ani de un singur primar, George Scripcaru?

Allen Coliban: Ma astept sa gasesc niste oameni care au ales aceasta cariera din pasiune, din vocatie, iar ei sa fie bucurosi ca au un cadru in care pot sa isi arate competentele si in care sa isi desfasoare activitatea in folosul comunitatii. Sunt optimist, am incredere ca dintre oamenii care lucreaza la ora actuala in primarie sunt foarte multi care au facut aceasta treaba din pasiune, nu din alte motive.

Coliban: Acolo unde performanta lasa de dorit, voi lua masurile necesare

Ziare.com: Mentionati vocatia si pasiunea din administratia publica, dar in acest domeniu este prezent un sistem binecunoscut de "pile si relatii". Cum veti rezolva aceasta problema: veti demite personal, veti avea noi criterii de angajare sau veti lucra cu aceiasi oameni?

Allen Coliban: Aici avem un cadru legislativ clar si foarte strict. Legea prevede inclusiv evaluari, comisii de disciplina si toate mecanismele astfel incat functionarul public sa isi faca datoria fata de cetatean si in interesul public. Acolo unde lucrurile nu se intampla, iar performanta lasa de dorit, voi lua masurile necesare si vom gasi oamenii care sa produca performanta. Din acest punct de vedere, da, este nevoie de o noua atitudine. Cred ca tot sistemul si performanta administratiei publice este legata in mod direct de atitudinea de la nivel de leadership, de atitudinea pe care primarul o da.

Citeste si:
Moartea unui primar neimunizat i-a înspăimântat pe localnicii vaccinosceptici. Ultimul mesaj al edilului: "Ne omoară pe toți!" VIDEO
Moartea unui primar neimunizat i-a înspăimântat pe localnicii vaccinosceptici. Ultimul mesaj al edilului: "Ne omoară pe toți!" VIDEO
Mai mulți locuitori din comuna vâlceană Stănești, nevaccinați, au decis să își administreze serul anti-COVID după ce primarul localității, la rândul său nevaccinat, a murit din cauza...
Postarea virală despre mașina "trimisă să gazeze oamenii" închiși în case de autorități: "Împrăștie covidul, așa ne omoară" VIDEO
Postarea virală despre mașina "trimisă să gazeze oamenii" închiși în case de autorități: "Împrăștie covidul, așa ne omoară" VIDEO
O filmare în care apare o mașină care execută lucrări de dezinfecție și împrăștie substanțe a devenit virală pe Facebook. Filmarea a fost făcută noaptea în cartierul Stupini, din...
Sursa: Ziare.com