INTERVIU Ciprian Ciucu, noul primar al Sectorului 6: "A existat in ultima saptamana o efervescenta de transferuri, detasari, oameni care vor sa fuga de raspundere"

Joi, 15 Octombrie 2020, ora 00:01
13862 citiri
INTERVIU Ciprian Ciucu, noul primar al Sectorului 6: "A existat in ultima saptamana o efervescenta de transferuri, detasari, oameni care vor sa fuga de raspundere"
Ciprian Ciucu FOTO ciprianciucu.ro

Ciprian Ciucu, primarul ales al Sectorului 6, a vorbit intr-un interviu pentru Ziare.com despre prioritatile pe care le are in mandatul de patru ani si despre reforma din administratia locala.

Ciprian Ciucu, in varsta de 42 de ani, a castigat Primaria Sectorului 6, fiind sustinut de PNL si Alianta USR-PLUS. Ciucu a fost consilier general al Municipiului Bucuresti, ales pe listele PNL, incepand cu iunie 2016. Inainte, el a fost presedintele Consiliului National de Integritate, institutie in subordinea careia functioneaza Agentia Nationala de Integritate (ANI) si director de programe si membru al consiliului director al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), pe care l-a fondat impreuna cu Cristian Ghinea. In prezent este presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Ziare.com: Ati fost validat in functia de primar de Judecatoria Sectorului 6. Cand va veti da demisia din functia de presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, intrucat ocuparea celor doua functii este incompatibila?

Ciprian Ciucu: Voi demisiona si Guvernul va numi pe altcineva in locul meu. Voi demisiona cu o zi inainte de a prelua mandatul, pentru a nu exista nici macar un minut o incompatibilitate intre pozitia mea actuala si cea de primar.

Ziare.com: Cand estimati ca veti prelua mandatul pe primar?

Ciprian Ciucu: Ar fi trebuit deja sa preiau mandatul, dar noul cod administrativ a venit cu o noua procedura si cu noi termene. Astazi (n.r. - miercuri, 14 octombrie), la Judecatoria Sectorului 6 vor fi validati si consilierii locali. As putea depune juramantul pe 19 octombrie, in fata consilierilor locali.

Ziare.com: Cum arata acum structura Consiliului Local? Ce majoritate aveti?

Ciprian Ciucu: Avem o majoritate buna PNL-USR-PLUS. Suntem 16 din 27. PSD are noua consilieri locali, iar PMP are doi. Nu avem majoritate de doua treimi, dar dupa ce s-a schimbat iar codul administrativ, sunt putine acele decizii care se iau cu doua treimi.

Ziare.com: Ce viceprimari veti avea?

Ciprian Ciucu: Exista un protocol la nivel de Bucuresti, semnat de liderii celor doua partide, care in negocieri au decis ca cei doi viceprimari sa fie nominalizati de USR-PLUS. Din partea USR este Alexandru Gadiuta, fost consilier general, iar din partea PLUS este Mihaela Stefan, care vine din zona privata. Cred ca ne vom intelege bine, pentru ca am colaborat si in campanie. Avem viziuni asemanatoare, nu cred ca vor fi probleme.

Ziare.com: Care va fi echipa dumneavoastra de la primarie? Veti aduce experti care sa dea concurs pentru a ocupa un anumit post?

Ciprian Ciucu: Intai, va trebui sa imi dau seama cine performeaza si cine nu performeaza in primarie. Daca sunt zone care nu performeaza si nu sunt croite pentru o administratie moderna, vom veni cu schimbari. Daca performeaza, vor fi incurajati si vor avea conditiile sa performeze.

Ciucu: Ma astept sa gasesc lucrari intarziate si o efervescenta de transferari, detasari

Ziare.com: Ce va asteptati sa gasiti in primaria Sectorului 6, avand in vedere ca ati avut o campanie efervescenta impotriva lui Gabriel Mutu?

Ciprian Ciucu: Ma astept sa gasesc lucrari intarziate. In cazul unora am constatat personal ca au defecte in executie si sunt destul de scumpe. Ma astept sa gasesc pe anumite zone bugetul arvunit prin contracte cadru pentru o perioada lunga de timp. Contractul cadru nu iti da voie sa ai un alt contract in acelasi domeniu, poti executa acele lucrari doar cu compania cu care ai semnat acel contract cadru. Stiu ca a existat in ultima saptamana o efervescenta de transferuri, detasari, oameni care vor sa plece, poate sa fuga de raspundere. Sper sa nu gasesc si concursuri organizate in ultima perioada, dar este posibil orice.

Ziare.com: Cum veti actiona, avand in vedere aceste asteptari?

Ciprian Ciucu: Solutiile sunt de natura administrativa. Voi avea o discutie cu cei din primarie, sa vad cum au performat. Daca au performat, este spre binele lor si spre binele relatiei dintre noi si nu au de ce sa isi faca griji. Cei care nu au performat, va trebui sa isi dea seama de ce nu au facut-o. Vom face un audit al principalelor institutii din subordinea Primariei Sectorului 6 si vom vedea care a fost eficienta cu care s-a cheltuit banul public si care a fost impactul acestor cheltuieli asupra populatiei.

Intr-o prima faza, vom merge mai departe cu actualele organigrame si cu actualele echipe, dar depinde cum se vor prezenta institutiile in ceea ce priveste eficienta, eficacitatea si impactul asupra calitatii vietii oamenilor. Daca nu raspund si nu sunt ceea ce trebuie, probabil ca vom interveni si vom gasi alte solutii.

Programul de guvernare locala trebuie sa fie reflectat inclusiv de structura primariei. Va trebui sa pun in aplicare programul de guvernare locala, va trebui sa vad ce resurse am in termen de institutii, in termen de competente.

Ziare.com: Recent, ati acuzat Primaria Sectorului 6 de achizitii pe sume imense, pe ultima suta de metri, cu bataie pe mai multi ani. Ce veti face in acest caz?

Ciprian Ciucu: Trebuie vazut ce scrie in contract. Daca mi se pare ca sumele sunt exagerate, atunci voi face publice acele sume ca oamenii sa stie si voi cere renegocierea contractului. Daca lucrarile sunt intarziate, ma voi asigura ca lucrarile se termina la timp. Este tot ce pot sa fac legal.

Ciucu: Toti au vrut sa construiasca si sa faca bani, nimeni nu s-a gandit sa faca si o scoala

Ziare.com: Care sunt prioritatile mandatului dumneavoastra, cum sunt acestea bugetate in prezent si de cati bani au nevoie?

Ciprian Ciucu: Nu pot sa va spun cum sunt bugetate in prezent prioritatile mele, pentru ca aceste informatii sunt extrem de complexe. Analizam bugetele mai multor institutii din subordinea Primariei Sectorului 6, ele sunt facute cumva ca in secolul XIX, pe linii bugetare si linii de cheltuieli si nu pe programe cu obiective si indicatori clari.

Prioritatile mele vor fi axate pe calitatea vietii in sector, am in vedere in special amenajarea spatiului dintre blocuri si din proximitatea blocurilor, pentru ca vorbim de un sector cu o densitate foarte mare, un sector in care locuirea este principala caracteristica. Militari, Crangasi si Drumul Taberei sunt cartiere axate pe locuire. In momentul de fata, spatiul dintre blocuri este degradat, este multa mizerie. Voi lucra cu peisagisti si cu horticultori, pentru a amenaja acest spatiu. Oamenii care traiesc intr-un mediu darapanat, care trebuie pus la punct, sunt afectati de acest lucru, la nivel personal. Stima de sine are legatura cu acest lucru.

Primaria, prin Consiliul Local, se va ocupa. Noi ne vom ocupa. Vom bugeta si vom executa aceste lucrari. Trebuie sa fie si intretinute. Daca ele se degradeaza, daca mai vad mizerie, o sa identificam unde este vina. Daca vina apartine firmei de salubritate sau asociatiei de proprietari, oamenii vor fi trasi la raspundere. Nu cred ca Bucurestiul trebuie sa fie un sat fara caini. Exista reguli, exista norme de convietuire si toata lumea trebuie sa le respecte. Noi ne vom face partea noastra de treaba si ma astept ca cetatenii sa participe in a mentine ceea ce vom lucra. Pana acum, spatiul public a fost un fel de loc al nimanui, cu masini pe trotuare, stalpi dati jos pentru ca masinile sa parcheze. Reguli incalcate. Asa ceva nu se va mai intampla.

A doua prioritate deriva dintr-o nevoie, va trebui sa rezolv problemele pe care altii le-au creat, in ultimii zece ani. Ma refer la faptul ca in Sectorul 6 s-a construit cel mai mult in ultimii ani, aproape cat in toate celelalte sectoare la un loc. In jurul Sectorului 6 s-a construit, de asemenea, foarte mult. S-a construit enorm in Bragadiru, Domnesti si in Chiajna. Toate aceste ansambluri de locuinte pun o presiune formidabila asupra infrastructurii sectorului, atat din punctul de vedere al trazitului, cat si al infrastructurii scolare. Adica, toti au vrut sa construiasca si sa faca bani, nimeni nu s-a gandit sa faca si o scoala. Unde apar 5.000-7.000 de apartamente, va dati seama ca sunt si cateva mii de copii. Acum se invata in schimburi in sectorul 6, scolile sunt supraaglomerate.

Dezvoltarea aceasta spontana, haotica, neplanificata creeaza foarte mari probleme. Mi-am propus sa vin cu un program de mansardare a scolilor, pe de-o parte, de construire de unitati noi de primire in scolile unde exista spatii si constructia de gradinite si de crese.

Proiectele pentru lacul Morii si strada Liniei

O alta prioritate deriva din structura si specificul sectorului meu. Vreau sa extind suprafata verde si a parcurilor si sa am zone noi de promenada si de agrement, ca oamenii sa aiba ce sa faca cu timpul lor in weekend si dupa munca. Vrem sa deschidem scolile pentru comunitate, in sensul in care vor putea primi pe terenurile de sport oameni care vor sa joace baschet, tenis de picior sau sa faca miscare.

In acelasi concept intra amenajarea spatiilor pentru promenada. Am doua proiecte mari in minte. In primul rand, amenajarea insulei lacul Morii pentru agrement, dar si promenada, pe directia de la metrou Crangasi pana la insula lacul Morii. Aici este un proiect complex. Voi face o amenajare minimala rapida, in ceea ce priveste iluminatul, pentru ca oamenii isi doresc acest lucru. Dupa care, pe un proiect mai complex, pe baza unui concurs de solutii, o sa il etapizez pentru a se desfasura in urmatorii ani.

Strada Liniei este in momentul de fata la Ministerul Transporturilor. O voi cere in administrare, nu in proprietate, pentru a fi amenajata ca un parc verde, cu transport alternativ si locuri de joaca. Voi cere de la Ministerul Apararii spatiul de peste linia tramvaiului 41, de la parcul Drumul Taberei pana la posta. Spatiul este foarte mare, dar este insalubru, plin de sobolani. Vom extinde suprafata parcului Drumul Taberei si in acea parte vom amenaja un parc in zona Ghencea.

Am multe lucruri de facut pentru digitalizare si simplificare administrativa, pentru combaterea spagii.

Ziare.com: Sectorul 6 este unul dintre cele mai aglomerate, atat de oameni, cat si masini. Ce solutii aveti pentru parcarile din cartiere?

Ciprian Ciucu: In primul rand, sunt foarte multe masini abandonate si trebuie sa eliberam acele spatii. In al doilea rand, solutiile vor fi identificate de la caz la caz, pentru ca fiecare zona are propria morfologie. O sa ne orientam catre zone dense si acolo vom veni cu parcari de tip smart parking, acelea pe verticala, care presupun un cost. O alta solutie, care va depinde foarte mult de buget si de ce fonduri voi reusi sa atrag la Primaria Sectorului 6, este constructia in subteran in zonele aglomerate, sa construim parcari ingropate. La intrarea in Bucuresti, pe prelungirea Ghencea este prevazuta o parcare intr-un proiect al Municipiului Bucuresti. De asemenea, este nevoie de o astfel de parcare la intrarea in Bucuresti, pe bulevardul Iuliu Maniu, concomitent cu extinderea metroului din statia Pacii in zona centurii Bucurestiului.

Ziare.com: De asemenea, ati mai vorbit despre constructia unui spital-policlinica cu 100-150 de paturi. Ati identificat o sursa de finantare pentru acest spital?

Ciprian Ciucu: Nu, nu am identificat in acest moment o sursa de finantare, dar astept sa vina mai repede programarea fondurilor europene actuale si sunt convins ca voi gasi acolo suficienti bani pentru un astfel de spital. In sectorul 6 este nevoie de un spital mic, care sa fie realist, sa nu puna accentul pe cazare, ci pe specializari medicale. Importante sunt serviciile medicale, nu cazarea. Cazarea este subsidiara pentru cazuri grave. Oamenii au nevoie rapid de servicii, in special axate pe pediatrie. Noi nu avem spital in sector. Vom pune accent pe a avea medici buni, care sa puna rapid un diagnostic si care sa recomande un tratament care poate fi facut in ambulatoriu si acasa, nu neaparat in spital. Spitalul va fi un fel de policlinica mai mare, daca vreti.

Primarul care a cerut ordin de protecție împotriva propriei secretare. Femeia este obligată să muncească de acasă
Primarul care a cerut ordin de protecție împotriva propriei secretare. Femeia este obligată să muncească de acasă
Primarul unei comune din județul Argeș pare a fi responsabil de un nou scandal de proporții. Edilul care incendiat clărirea primăriei în urmă cu 3 ani a obținut un ordin de protecție...
Cine e românul care a creionat bugetul de 200 de miliarde de euro al Parlamentului European pentru 2025. ”E esențial pentru echilibrul puterilor în UE”
Cine e românul care a creionat bugetul de 200 de miliarde de euro al Parlamentului European pentru 2025. ”E esențial pentru echilibrul puterilor în UE”
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a aprobat bugetul pentru anul 2025, propus de negociatorul-șef al Parlamentului European. În valoare de 200 de miliarde de euro, bugetul propune...
#ciprian ciucu, #primar, #sector 6, #alegeri locale 2020, #detasari, #contracte, #lucrari, #buget, #crangasi, #drumul taberei , #alegeri locale 2020
  1. Ciucă revine după gafa de la Măruță: ”Nu s-a prins lumea de tâlcul răspunsului” VIDEO
  2. Haos la dezbaterea candidaților pentru funcția de președinte din Republica Moldova. Maia Sandu a refuzat să participe, iar Alexandr Stoianoglo a părăsit studioul
  3. A murit Simona Maya Teodoroiu, deputat PSD de Prahova și fost judecător al CCR. Avea 55 de ani
  4. Cum încearcă candidații la prezidențiale să fure electoratul oponenților: „Strategia este cu bătaie lungă, inclusiv pentru turul doi”
  5. Mircea Geoană: ”Decizia Curții deja produce efecte, ne arată că avem în față o situație modificată democratic și un sentiment de blat generalizat”
  6. Ciucă susține că moțiunea de cenzură lansată de USR este "un exerciţiu neserios". Elena Lasconi, invitată la discuții pentru „viitorul țării” VIDEO
  7. Ludovic Orban:"Iohannis și Ciucă sunt prizonierii PSD”. Mesajul fostului premier pentru liberali
  8. Aderarea completă a României la Schengen nu va fi pe masa Consiliului JAI. „Nu o să se întâmple nimic concret”. Când ar putea primi țara noastră o decizie definitivă
  9. Kelemen Hunor comentează ruperea pe hârtie a coaliției de guvernare: "E o vorbă, câinele nu pleacă de la măcelărie"
  10. Nicolae Ciucă: „Pe Mircea Geoană l-aș pune să lustruiască bocancii". Ce sarcini ar da celorlalți rivali politici