30 de ani de lupta pentru Primaria Bucuresti. Cele mai importante momente care au schimbat soarta alegerilor locale

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 09:02
4891 citiri
30 de ani de lupta pentru Primaria Bucuresti. Cele mai importante momente care au schimbat soarta alegerilor locale

In ultimii 30 de ani, problemele Bucurestiului au ramas cam aceleasi: salubrizarea, caldura, apa calda si drumurile. Din acest motiv, toti aspirantii la functia de edil-sef al Capitalei si-au construit discursul de campanie bazandu-se pe aceste teme majore.

Bucurestenii si-au putut alege pentru prima data primarul in 1992. Atunci a avut loc, cel putin in teorie, si prima dezbatere electorala.

La 6 ianuarie 1992, cele 128 de formatiuni politice inregistrate legal in Romania au inceput campania electorala pentru organele locale ale puterii, debutul oficial al campaniei electorale fiind marcat printr-o serie de interventii. Astfel, in ianuarie-februarie 1992, a fost pentru prima data cand statiile de televiziune locale au luat parte la campania electorala, realizand interviuri cu liderii politici pe plan local.

De-al lungul campaniei, pe postul national de televiziune au aparut peste 1.200 de candidati la alegerile locale. Romania a inceput atunci sa se obisnuiasca cu exercitiul democratic.

"Bucurestiul este un oras murdar si trist"

In Bucuresti s-au inscris 33 de candidati, printre care se afla si actualul candidat la Primaria Generala, Calin Popescu-Tariceanu (la acel moment reprezenta Partidul National Liberal - Aripa Tanara).

Batalia cea mare, in schimb, se dadea intre Cazimir Ionescu, candidatul FSN, si Crin Halaicu, candidatul Conventiei Democratice.

Cazimir Ionescu a promis in campania electorala ca va "reda primaria oamenilor" si a recunoscut ca nu va putea schimba orasul peste noapte.

Cazimir Ionescu

Ionescu isi dorea o mai mare autonomie locala si colectarea directa a taxele de catre municipalitate, nu sa primeasca o anumita cota de la Guvern. Candidatul a facut si o descriere interesanta a Bucurestiului la vremea respectiva:

"Bucurestiul este la ora actuala - imi pare rau ca sunt nevoit sa o spun - un oras murdar si trist. Disconfortul diurn determina teama locuitorului acestui oras de a ajunge acasa, unde il asteapta frigul, lipsa de gaze ori apa. Eu cred ca nimic nu este mai important, atat pentru individ, cat si pentru societate, decat ca omul, dupa o zi de munca intensa, sa poata gasi, in caminul sau, atmosfera reconfortanta care sa-l faca in stare sa-si reia, a doua zi, eforturile. (...)

Poate nu ne dam seama cat de nocive sunt frustrarile cu care se incarca bucuresteanul, de acasa pana la locul lui de munca, incepand cu murdaria de pe strada, continuand cu inghesuiala din mijloacele de transport in comun, terminand cu magazinul gol prin care trece sa-si cumpere cele necesare, sau chiar cu sentimentul lipsei de aparare in fata opresiunilor", a declarat Cazimir Ionescu in februarie 1992 pentru Ziarul Libertatea.

Crin Halaicu a promis ca va rezolva problema alimentarii cu apa a orasului si ca va repara tevile RADET.

"Este imposibil sa intram in iarna viitoare in aceleasi conditii! Trebuie sa reparam reteaua de transport termic, care are pierderi enorme, ele trebuie stopate pana la limita de la care costul de stopare nu este mai mare decat costul combustibilului. Asta o putem face fiind o problema de organizare si, bineinteles, de ceva bani pe care stim de unde sa-i gasim! Pentru ca e simplu, luam un credit, facem treaba respectiva si rambursam creditul din economiile realizate.

Crin Halaicu

Noi trebuie sa determinam un ajutor catre Romania din Occident, ca sa nu ne prinda iarna viitoare cu rezervoarele de pacura goale!", a declarat Crin Halaicu chiar inainte de turul II al alegerilor locale din 1992 pentru ziarul Libertatea.

Crin Halaicu a obtinut 45,64% din voturi si candidatul FSN Cazimir Ionescu a castigat 31,45 de procente din voturile valabil exprimate.

Atunci a inceput prima "mare borduriada". Au urmat patru ani de scandaluri si patru ani de acuze dure. Halaicu si-a pierdut repede aura de salvator si a inceput sa fie contestat dupa doar cateva luni de la instalare.

"Daca nu este respectat, plecam toti acasa"

Victor Ciorbea a intrat in PNTCD si a castigat alegerile fara drept de apel dupa ce a promis un contract pe 200 de zile. CDR nu a respectat contractul, dar nici n-a plecat acasa.

Presa straina despre ziua alegerilor pentru Primaria Bucuresti

Victor Ciorbea promitea ca va moderniza anual 70 de km de drum, va repara inclusiv iarna gaurile din asfalt, va face pasaje si parcari moderne, va pune semafoare in intersectiile aglomerate si va reevalua sensurile de circulatie.

Ciorbea a fost unul din oamenii protejati de Corneliu Coposu si descris de taranisti ca "un tanar sarac si cinstit". Statea la bloc, intr-un apartament de trei camere, cu familia, sotia Lacrima si fiica lor. Mai aveau si o Dacie, la acea data veche de douazeci de ani.

Victor Ciorbea

Ciorbea a avut initial o imagine buna pana si dupa parerea lu Vadim Tudor, care a declarat ca e un om serios si cu bun-simt.

Contracandidatul sau, Ilie Nastase (PDSR), a promis in campania electorala ca va recladi orasul dupa principii noi. "Bucurestiul nu poate fi imbunatatit sau carpit", spunea acesta. Acesta isi propunea "Umanizarea orasului".

Ilie Nastase

Pe fondul luptei impotriva FSN-ului, a sperantelor pe care oamenii si le-au pus in CDR si decesul lui Corneliu Coposu, la scrutinul local, in turul doi, din 16 iunie 1996, Ciorbea a fost ales primar general al Capitalei, cu 56,74% din voturile valabil exprimate, invingandu-l, astfel, pe contracandidatul sau, Ilie Nastase (PDSR), care a castigat doar 43,26% din sufragii.

Dupa ce Victor Ciorbea a devenit premier, la 11 decembrie 1996, primar general interimar a fost desemnat Viorel Lis.

Viorel Lis, primar interimar

In legatura cu dubla calitate a lui Victor Ciorbea de primar general al Capitalei si de prim-ministru al Romaniei s-au iscat numeroase polemici si dezbateri juridice si constitutionale. La 30 martie 1998 si-a inaintat demisia din functia de prim-ministru al Romaniei, care i-a fost acceptata de presedintele Constantinescu. In acelasi timp si-a inaintat si demisia din functia de primar general al Capitalei.

Dezbaterea din 1998

Alegerile din octombrie-noiembrie 1998 au avut loc in trei tururi. Primul tur a avut loc pe 25 octombrie, dar a fost anulat din cauza prezentei foarte scazute la vot. Numai un procent de 34,30% dintre bucuresteni s-a prezentat la vot, dar pentru validarea scrutinului era nevoie de prezenta a jumatate plus unu din cetatenii inscrisi pe listele electorale.

In al doilea tur, in cursa pentru Primaria Capitalei erau patru candidati: Viorel Lis, Sorin Oprescu, George Padure si Alexandru Sasu.

Prima dezbatere dintre cei patru candidati, 30 octombrie 1998

"Nu puteti sa spargeti toate oalele in capul meu"

Viorel Lis a condus pana la acel moment Bucurestiul timp de un an si jumatate, lucru care le-a dat prilejul contracandidatilor lui sa-l acuze ca nu a realizat "prea multe lucruri" in perioada respectiva.

Desi a plecat cu un dezavantaj in cursa electorala, Viorel Lis a dominat dezbaterea cu contracandidatii sai. Pe George Padure l-a acuzat ca "poate nu stie sa citeasca", iar pe Sorin Oprescu l-a numit "comunist".

"Nu puteti sa spargeti toate oalele in capul meu", s-a aparat Viorel Lis in dezbaterea electorala.

Viorel Lis, ca si Crin Halaicu, a fost acuzat, in dezbatere, ca a fost foarte darnic cu apartamentele din fondul imobiliar al Bucurestiului.

"Dumneavoastra nu stiti nimic, domnule Padure!"- i-a raspuns Lis contracandidatului sau.

Dupa al doilea tur, Sorin Oprescu si Viorel Lis au ramas singurii candidati pentru Primaria Bucuresti.

Sorin Oprescu

In schimb, cea de a doua dezbatere nu a mai avut loc, Viorel Lis refuzand invitatia de a participa.

Ultima dezbatere electorala, in absenta lui Viorel Lis, 6.11.1998

In campania electorala, Viorel Lis isi dorea "sa reconstruim impreuna Bucurestiul demolat de stanga rosie".

Lis promitea ca va avea grija de pensionari, va pastra gratuitatile pe transportul public acordate pensionarilor, va concesiona terenuri pentru constructia de locuinte si va imbunatati serviciile publice.

Sorin Oprescu promitea o administratie competenta si depolitizata, renasterea identitatii bucurestene, solidaritate cu pensionarii si cei defavorizati, comunicare si parteneriat cu cetatenii, infiintarea Bursei Locurilor de Munca, a Sfatului Batranilor, crearea unor locuri de parcare prin decuparea trotuarelor, si acordarea de gratuitati tuturor pensionarilor pe transportul public, eliminarea algoritmului politic din Primaria Capitalei.

La 10 noiembrie 1998, Biroul Electoral Central a dat castig de cauza candidatului CDR, Viorel Lis, dupa analizarea proceselor verbale si numararea unor voturi anulate.

In procente, Viorel Lis a obtinut 50,5% din voturi, in comparatie cu candidatul situat pe locul doi, Sorin Oprescu din partea PDSR, care a primit 322.825 voturi, adica 49,5%.

Anul 2000 si circul electoral

Campania pentru alegerile locale din anul 2000 a ramas memorabila pentru bucuresteni. O infuzie de candidati, zeci de partide, circ si Traian Basescu, asa s-ar descrie succint lupta pentru fotoliul de primar.

In anul 2000 erau cinci candidati care depaseau 10%, unii dintre ei erau sprijiniti de blocuri politice mari, iar Romania ajunse la un alt nivel din punct de vedere politic. Lupta devenise mai grea, mai murdara si expunerea era din ce in ce mai mare.

In acea perioada, dezbaterile electorale erau la ordinea zilei, iar cele mai importante momente au fost stranse intr-un documentar realizat de Media Pro.

In cursa pentru Bucuresti, cei mai importanti candidati erau Sorin Oprescu (PDSR), Traian Basescu (PD), Calin Chirita (Conventia Democrata), George Padure (PNL), Varujan Vosganian (Uniunea Fortelor de Dreapta) si Viorel Lis (Partidul Noua Generatie). In cursa s-a mai inscris si Viorel Catarama, care de atunci spera ca va ocupa functia de edil.

Fiecare candidat avea o slabiciune

Oprescu si Padure se aflau la a doua incercare de a castiga primaria.

Oprescu era protejatul lui Ion Iliescu intr-o vreme in care populatia era sufocata de masurile luate de urmasii FSN-ului.

George Padure a fost unul din "milionarii de carton", care au profitat de dezorientarea generata de caderea comunismului si de "portitele" legislative care au permis imbogatirea peste noapte a "baietilor destepti". George Padure conducea lantul de magazine electronice Gepa, fiind extrem de bogat pentru o tara scaldata in saracie.

Viorel Lis tocmai isi incheiase mandatul plin pe care il avusese la Primaria Bucuresti, dupa ce a mai fost in functie un an si jumatate ca primar interimar. Mandatul sau nu a fost receptat ca un succes, in jurul lui Viorel Lis planand mai mult suspiciuni de coruptie si scandaluri din viata sa amoroasa.

Traian Basescu avea si el trecut politic, fiind ministrul Transporturilor si in Guvernul Radu Vasile (17 aprilie 1998 - 22 decembrie 1999) si in Guvernul Mugur Isarescu (22 decembrie 1999 - 26 iunie 2000).

Varujan Vosganian, cunoscut pentru activitatea sa de reprezentare a comunitatii armenilor, a fost sponsorizat in campania din anul 2000 de Sorin Ovidiu Vantu, lucru recunoscut de acesta.

Vantu a devenit cunoscut publicului odata cu prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), un fond fara o baza solida de experti si investitii, in care intre 200 si 300 de mii de romani isi depusesera economiile, atrasi de sansele mari de castig. Fondul National de Investitii s-a dovedit a avea o structura de tip piramidal. Fondul de investitii s-a prabusit in aprilie 2000, aducand zeci de mii de romani in pragul saraciei.

"Am fost cu magarul asta care a inceput cu FNI-ul"

Traian Basescu a promis ca in mandatul sau va rezolva vesnicile probleme ale bucurestenilor: drumurile neasfaltate, lipsa apei si mizeria. In schimb, in dezbaterea electorala a recurs mai degraba la atacarea adversarilor, decat la prezentarea programului politic.

Imagini din culisele ProTV, iunie 2000

Basescu vs Oprescu - "Meciul Secolului"

Traian Basescu este al doilea om care l-a batut pe Sorin Oprescu pentru Primaria Capitalei. A ramas memorabil chiar meciul de box simulat intre cei doi candidati.

Cei doi candidati pentru functia de primar au fost prezenti intr-o emisiune moderata de Florin Calinescu. Astfel, prima dezbatere electorala a fost un circ cu glume proaste, femei imbracate sumar si incordari de muschi.

Imagini din dezbaterea dintre Sorin Oprescu si Traian Basescu, iunie 2000

Traian Basescu a obtinut primul mandat de primar general al Capitalei in urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din 18 iunie 2000, intrunind 50,69% din voturi, la foarte mica distanta de Sorin Oprescu, candidatul PDSR, care a obtinut 49,31%.

Perioada petrecuta de Traian Basescu la Primaria Capitalei a fost marcata de scandal, certuri interminabile cu Consiliul General care nu avea aceeasi culoare politica si "nu-l lasa pe primar sa faca treaba". In cei patru ani a inceput o actiune ampla de demolare a chioscurilor, a strans cainii comunitari de pe strazi, a inceput lucrarile la Pasajul Basarab, proiect care avea sa fie terminat doua mandate mai tarziu, panglica fiind taiata de Sorin Oprescu.

"Singur fac mult. Cu un Consiliu fac totul".

Filmari pentru spotul de campanie, 2004

In anul 2004 Traian Basescu lupta pentru inca un mandat la Primaria Capitalei din partea Aliantei Dreptate si Adevar. Contracandidatul sau cel mai puternic era Mircea Geoana (PSD), urmat de Mitica Dragomir (PRM), Monica Tatoiu (Partidul Umanist), Ciorbea Victor (PNTCD) si Mugur Ciuvica (Partidul Actiunea Populara). Viorel Lis a candidat din nou, dar nu de la Partidul Noua Generatie, ci de la Partidul Noua Democratie.

Imagini din culisele dezbaterii, 2004

Prima confruntare electorala a avut loc la postul Antena 1 si a fost moderata de jurnalista Gabriela Firea. In platou au fost prezenti Basescu, Dragomir si Tatoiu.

Imagini din culisele dezbaterii, 2004

La 6 iunie 2004, primarul general al Capitalei a fost ales din primul tur Traian Basescu, candidat din partea Aliantei 'Dreptate si Adevar' PNL-PD, cu 417.153 de voturi valabil exprimate (54,95%).

Aceasta a fost prima infrangere pe care Mircea Geoana a inregistrat-o in fata lui Traian Basescu.

Dupa ce, la 12 decembrie 2004, Traian Basescu a fost ales presedinte al Romaniei, in functia de primar al Capitalei a fost desemnat, ca interimar, viceprimarul Razvan Murgeanu, care a asigurat interimatul pana la data de 3 aprilie 2005, cand s-au organizat noi alegeri locale pentru desemnarea primarului.

Marian Vanghelie: "Eu sunt bun din Ferentari pana in Calea Victoriei"

Dupa plecarea lui Traian Basescu la Cotroceni, in aprilie 2005 s-au organizat alegeri pentru desemnarea unui nou primar general. Principalii candidati au fost Adriean Videanu (PNL-PD) si Marian Vanghelie (PSD). Desi Vanghelie era candidatul PSD, el a afirmat ca vrea sa continue proiectele lui Traian Basescu, luand ca reper programul sau pentru Bucuresti, inclusiv in cadrul dezbaterii televizate.

Marian Vanghelie avea deja o reputatie proasta in spatiul public. In 16 iunie 2004, Robert Turcescu l-a pus in dificultate atunci cand i-a cerut sa conjuge verbul "a fi".

Marian Vanghelie, 16 iunie 2004

In data de 15 martie 2005, cei doi candidati au avut o dezbatere in cadrul emisiunii lui Marius Tuca.

Moderatorul i-a rugat sa isi adreseze unul altuia o intrebare. Intregul dialog care a urmat a intrecut limita ridicolului.

Vanghelie: Cati locuitori merg pe zi cu transportul in comun?

Videanu: Aproape 380.000.

Vanghelie: Nu. Doua milioane de locuitori merg in fiecare zi cu transportul in comun, 60 de milioane pe luna, 720 de milioane anual.

Videanu: Stiti cati locuitori are Bucurestiul dupa ultimul recensamant?

Vanghelie: Da. 2.300.000.

Videanu: 1.950.000 de locuitori are Bucurestiul, deci circula mai mult decat populatia orasului.

Conform datelor din 2005, populatia Municipiului Bucuresti nu depasea 1.950.00 de locuitori.

Dezbaterea dintre Marian Vanghelie si Adriean Videanu, 15 martie 2005

Urmatoarea intrebare, de data aceasta adresata de candidatul PDL, era legata de numarul de kilometri de infrastructura pe care ApaNova ii reface anual.

Vanghelie: Aproape doua milioane de kilometri.

Videanu: ApaNova reface 30 de kilometri pe an, atat are capacitatea. Intreaga retea administrata de ApaNova este de 2.700 de km.

Adriean Videanu a castigat din primul tur scrutinul desfasurat la 3 aprilie 2005, cu 53,01% din voturile valabil exprimate.

Adriean Videanu a ramas in memoria bucurestenilor ca primarul care a schimbat bordurile de beton din oras cu unele de granit. Scandalul cu bordurile a aparut in principal din cauza faptului ca Videanu era actionar la Titan Mar, firma care vindea printre altele si borduri de granit. Un raport al Curtii de Conturi a aratat insa ca doar 1,62% dintre bordurile montate in perioada 2005-2007 ar fi fost cumparate de la Titan Mar, valoarea acestora fiind de circa 660.000 lei.

Alegerile din 2008

Favoritii in cursa pentru Primaria Bucuresti erau in anul 2008 Sorin Oprescu (independent) si Vasile Blaga (PDL). Dupa ei urmau Cristan Diaconescu (PSD), Ludovic Orban (PNL) si Cozmin Guza (Partidul Initiativa Nationala). In cursa pentru functia de edil s-a mai inscris si Codrin Stafanescu (PC) si Aurelian Pavelescu (PNTCD).

Sorin Oprescu, a treia oara e cu noroc

Sorin Oprescu, 2008

Pana in 2008, Sorin Oprescu isi incercase de doua ori norocul in alegerile pentru Primaria Capitalei. Sustinut de PSD, doctorul esuase si in fata lui Viorel Lis si in fata lui Traian Basescu. A treia candidatura i-a iesit dupa o telenovela in care Oprescu poza ca independent.

PSD-ul condus de Mircea Geoana a refuzat atunci sa-l nominalizeze drept candidat la primarie. Ca urmare, Oprescu a demisionat din partid si a mediatizat o serie de atacuri care sa-l pozitioneze in dezacord cu partidul care l-a ocrotit ani de zile.

Oprescu a venit cu o propunere, cel putin trasnita. El spunea ca va face "autostrazi suspendate", lucru de care la acel moment Vasile Blaga nu a reusit sa profite.

In dezbaterea dintre cei doi care a abut loc la Nasul TV, Oprescu aparea ca un candidat pus pe fapte mari, in timp ce Blaga tacea superior. Blaga s-a limitat sa-l corecteze discret pe Oprescu atunci cand acesta a confundat raza cu diametrul, in valtoarea unei explicatii despre proiectele sale de infrastructura.

Dezbaterea intre Sorin Oprescu si Vasile Blaga, 2008

"Du-te, ma, la stapanul tau!"

Spre deosebire de democrat-liberal, Oprescu nu s-a sfiit sa faca o serie de atacuri murdare. A ramas inca in memoria colectiva clipul pe care doctorul l-a promovat pe internet, in care el il indemna pe un buldog care-i dadea tarcoale sa se duca la stapanul lui. Toata lumea stia ca porecla pe care Traian Basescu i-o daduse lui Vasile Blaga era "Buldogul".

Clip electoral, Sorin Oprescu 2008

In timp ce Blaga vorbea de la sediul partidului, Oprescu isi destindea participantii la conferintele sale de presa in barul branduit "La Independentul".

Astfel, Sorin Oprescu a devenit primar general al Capitalei cu 315.981 de voturi (56,55%).

Codrin Stefanescu a continuat lupta

Dintre toti fostii candidati, Codrin Stefanescu a sperat ca va mai putea schimba ceva in Capitala. Asa ca un an mai tarziu, sedinta Consiliului General al municipiului Bucuresti din 30 septembrie 2009 a inceput cu o bataie intre fortele de ordine ale politiei comunitare si membrii PRM Codrin Stefanescu si Marius Marinescu.

Bataie in Consiliul General, 30 septembrie 2009

Alegerile din 2012

Sorin Oprescu (candidat independent, sustinut de USL), Vasile Silviu Prigoana (Partidul Democrat Liberal), Anghel Iordanescu (Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei), George Becali (Partidul Noua Generatie Crestin Democrat) si Irinel Columbeanu (Partidul Popular si al Protectiei Sociale) s-au luptat pentru conducerea Primariei Generale in anul 2012. In cursa pentru fotoliul de primar a participat si independentul Nicusor Dan, presedinte al Asociatiei "Salvati Bucurestiul".

Dezbaterea dintre Nicusor Dan si Silviu Prigoana

Sorin Oprescu a refuzat dezbaterea electorala in timpul campaniei pentru alegerile locale 2012.

Sorin Oprescu si dosarul la DNA

Sorin Oprescu nu a apucat sa-si termine cel de-al doilea mandat deoarece a fost arestat in septembrie 2015 pentru luare de mita, dosar instrumentat de DNA. Pe 13 mai 2019, Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 4 ani si 4 luni de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus confiscarea sumelor de 25.000 euro si 695.871 lei de la Oprescu.

A doua zi dupa aparitia dosarului, Nicusor Dan (Uniunea Salvati Bucurestiul) si Eugen Tomac, presedintele PMP, i-au cerut imediat demisia lui Sorin Oprescu din functia de primar general al Municipiului Bucuresti, dupa ce primarul a fost retinut de DNA intr-un dosar de coruptie. Aceeasi pozitie o are si M10, partidul Monicai Macovei, dar si PNL.

"La sfarsitul lunii iulie am facut o analiza a activitatii celor 7 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, in care am subliniat amploarea fenomenului coruptiei la nivelul acestei institutii. Retinerea de catre DNA a Primarului General pentru infractiuni grave de coruptie legitimeaza actiunea noastra de a-l demite pe edilul Capitalei. Salutam efortul DNA de a taia capul caracatitei coruptiei din Primaria Generala si sustinem campania de curatenie inceputa de procurorii anticoruptie la nivelul administratiei. Sorin Oprescu, capul coruptiei din Primaria Capitalei trebuie sa demisioneze chiar astazi", spune Nicusor Dan intr-un comunicat de presa.

In 2012 Nicusor Dan avea deja zeci de procese impotriva autoritatilor si a primit statul de erou al societatii civile cand a fost saltat de Jandarmerie pentru ca protesta fata de decizia de demolare a Halei Matache.

Proteste Hala Matache

Alegerile din 2016 - Cum si-a stabilit PNL candidatul la primarie

Cu putin timp inainte de alegerile din 2016, se credea ca batalia principala va fi intre Gabriela Vranceanu-Firea - PSD si Cristian Busoi - PNL. La scurt timp, insa, Busoi a fost inlocuit cu Ludovic Orban. Dupa ce procurorii au anuntat ca il cerceteaza pe Ludovic Orban, candidatul PNL s-a retras din cursa pentru Primaria Capitalei, motivand ca nu doreste sa afecteze sansele partidului.

Pe data de 12 aprilie 2016 Marian Munteanu este anuntat drept candidatul PNL la Primaria Capitalei.

In data de 14 aprilie 2016 ies la lumina tot mai multe detalii din trecutul fostului lider al studentilor, in special legaturile cu Virgil Magureanu si inclinatiile legionare. Reprezentantii Institutului "Ellie Wiesel" se declara ingrijorati de unele declaratii facute de Marian Munteanu.

Ulterior, zeci de ONG-uri cer partidelor sa nu propuna candidati cu atitudini extremiste.

Presedintele Klaus Iohannis precizeaza ca nu a propus, nu a sustinut si nu a impus candidatura lui Marian Munteanu.

In data de 19 aprilie, dupa ce se inmultesc criticile din partea societatii civile, dar si a celorlalti candidati liberali, la primariile de sector, conducerea PNL anunta ca decizia finala in privinta lui Munteanu va fi luata in urma unei alte sedinte.

La finalul sedintei, PNL a renuntat la candidatura lui Marian Munteanu la alegerile pentru Primaria Capitalei si l-a propus pe Catalin Predoiu.

Dezbaterile din 2016

Dezbaterea intre Gabriela Firea, Robert Turcescu si Nicusor Dan

O dezbatere a avut loc intre Gabriela Firea, Robert Turcescu si Nicusor Dan la postul Digi24. Catalin Predoiu, candidatul PNL a refuzat participarea.

O alta dezbatere a avut loc la TVR unde 11 din cei 12 candidati la functia de primar general al Capitalei si-au anuntat participarea. Singura care a lipsit a fost Gabriela Firea, cea care a castigat ulterior Primaria Capitalei.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
#alegeri Bucuresti, #Oprescu, #Basescu, #NIcusor Dan, #Firea, #Viorel Lis , #alegeri locale 2020
Comentarii