Votul valabil exprimat si votul nul: Unde se aplica stampila pe buletin. Procedura pentru votul multiplu

Vineri, 25 Septembrie 2020, ora 12:41
4987 citiri
Votul valabil exprimat si votul nul: Unde se aplica stampila pe buletin. Procedura pentru votul multiplu
FOTO: Hepta

Cetatenii care se vor prezenta la vot duminica trebuie sa aplice stampila cu mentiunea ''Votat'' in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pentru care isi exprima optiunea.

Fiecare alegator va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judetean si unul pentru presedintele consiliului judetean.

In Bucuresti, fiecare votant va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului Bucuresti si unul pentru Consiliul General.

Alegatorul trebuie sa fie atent in momentul in care aplica stampila pe buletinul de vot, pentru ca exista riscul ca votul sau sa fie declarat nul.

Sunt considerate voturi valabil exprimate buletinele de vot gasite in urne pe care optiunile alegatorilor au fost exprimate in oricare dintre urmatoarele modalitati: stampila cu mentiunea "Votat" este aplicata in interiorul unui singur patrulater; stampila cu mentiunea "Votat" depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta (inclusiv situatia in care stampila atinge doar un patrulater); stampila cu mentiunea "Votat" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului (votul este considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletinul de vot); stampila cu mentiunea "Votat" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a aplicat una sau mai multe stampile fara sa atinga vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi nule urmatoarele buletine de vot gasite in urne: buletinul pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare; buletinul de vot care are alt model decat cel legal; buletinul pe care a fost aplicata o stampila cu mentiunea ''Votat'' care are alt model decat cel legal aprobat; buletinul pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea ''Votat''; buletinul pe care stampila cu mentiunea ''Votat'' este aplicata in doua sau mai multe patrulatere; buletinul pe care stampila cu mentiunea ''Votat'' este aplicata in doua sau mai multe patrulatere, chiar daca unele stampile au fost taiate/ anulate de alegator; buletinul pe care stampila cu mentiunea ''Votat'' a fost aplicata in exteriorul patrulaterelor si nu atinge niciun patrulater; buletinul de vot pe care stampila cu mentiunea ''Votat'' atinge doua sau mai multe patrulatere.

Dupa ce a votat, alegatorul indoaie buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si introduce fiecare buletin de vot in urna corespunzatoare. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

In cazul in care buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul-verbal al operatiunilor de votare.

Votul multiplu este atunci cand o persoana voteaza de doua sau mai multe ori in aceeasi zi; persoana in cazul careia SIMPV semnaleaza ca a mai fost inscris ca alegator care si-a exercitat dreptul de vot duminica poate sa voteze doar daca semneaza un proces verbal.

Biroul Electoral Central a stabilit procedura care va fi urmata la alegerile locale in cazul in care Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal va semnala ca o persoana a mai votat o data in aceeasi zi.

Potrivit BEC, in cazul in care, urmare a introducerii codului numeric personal al unui alegator in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal - SIMPV, acesta semnaleaza faptul ca persoana care s-a prezentat la urne si-a mai exercitat dreptul de vot in aceeasi zi la alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2020, presedintele biroului electoral al sectiei de votare mai intai va aduce la cunostinta alegatorului ca SIMPV a semnalat ca si-a mai exercitat o data dreptul de vot la aceste alegeri si ca fapta unei persoane care voteaza de doua sau mai multe ori constituie infractiunea de frauda la vot prevazuta de art. 387 alin. (1) lit. b) din Codul penal si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

In cazul in care alegatorul staruie in solicitarea de a-si exercita dreptul de vot, presedintele biroului electoral al sectiei va contacta telefonic, prin intermediul terminalului pus la dispozitie de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, presedintele biroului electoral al sectiei de votare unde alegatorul figureaza deja inscris in SIMPV, in vederea identificarii eventualei semnaturi a acestuia in dreptul datelor sale de identificare din listele electorale, iar convorbirea va fi inregistrata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Daca presedintele biroului electoral al sectiei de votare apelate infirma existenta unei semnaturi in lista electorala in dreptul alegatorului in cauza, ii va permite exercitarea dreptului de vot. Daca presedintele biroului electoral al sectiei de votare apelate confirma existenta unei semnaturi in lista electorala in dreptul alegatorului in cauza, ii va permite sa voteze numai dupa ce acesta va completa si semna impreuna cu presedintele biroului electoral al sectiei de votare si operatorul de calculator un proces verbal.

Alegatorul va preciza, in document, ca, desi i s-a adus la cunostinta ca SIMPV a semnalat ca a mai fost inscris ca alegator care si-a exercitat dreptul de vot la alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale, precum si ca fapta de a vota de doua sau mai multe ori constituie infractiunea de frauda la vot si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi, solicita in continuare exercitarea dreptului de vot.

Verificari in cazul folosirii urnei mobile, pentru evitarea votului multiplu

Codurile numerice personale ale alegatorilor care au formulat cereri pentru urna speciala sunt preinregistrate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, urmand a fi inregistrate definitiv la intoarcerea in localul de vot a echipei care s-a deplasat la locul unde se afla alegatorul netransportabil, pe baza semnaturilor in extrasul de pe lista electorala.

Inainte ca echipa de membri ai biroului electoral al sectiei de votare sa se deplaseze cu o urna de vot speciala la persoanele care nu pot vota la sectia de votare potrivit legii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare solicita operatorului sa verifice daca persoanele respective si-au mai exercitat dreptul de vot in aceeasi zi.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Marcel Ciolacu trece peste ”regrete”: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste ”regrete”: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#alegeri locale, #vot nul, #stampila, #buletin , #alegeri locale 2020