De ce a fost invalidat mandatul primarului ales al Sibiului, Astrid Fodor. Motivarea judecatorilor

Joi, 22 Octombrie 2020, ora 13:27
17150 citiri
De ce a fost invalidat mandatul primarului ales al Sibiului, Astrid Fodor. Motivarea judecatorilor
Foto: Hepta (Arhiva)

Magistratul de la Judecatoria Sibiu care a respins validarea mandatului primarului ales, Astrid Fodor, a luat in considerare atat inscrisurile depuse la dosar de avocatul lui Astrid Fodor, cat si hotararea ANI care o declara pe aceasta incompatibila.

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, ales pentru un nou mandat, se afla pe lista ANI cu persoanele care au interdictie de trei ani de a ocupa o functie publica, dupa ce au fost declarate in incompatibilitate. Ceea ce a cantarit cel mai greu a fost interpretarea curgerii termenului de 3 ani care nu da voie unei persoane declarate incompatibile de a mai candida la o functie publica.

Interpretarea judecatorului a fost ca termenul de 3 ani curge de la data ramanerii definitive a hotararii si nu de la data incheierii mandatului in timpul caruia s-a declarat incompatibilitatea, potrivit Ora de Sibiu.

"Cum, la data la care a fost emis raportul de evaluare (8 decembrie 2015), intervenienta Astrid Cora Fodor se afla in exercitarea mandatului de viceprimar al municipiului Sibiu (2012- 2016), rezulta ca ne aflam in prima situatie reglementata de dispozitiile art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, in care interdictia legala de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani produce efecte de la data incetarii mandatului.

Intrucat intervenienta s-a aflat in stare de incompatibilitate in cursul mandatului de viceprimar, incetat in anul 2016 prin ajungerea la termen, s-ar putea concluziona ca termenul de 3 ani a inceput sa curga de la terminarea acelui mandat, implinindu-se in anul 2019 si ca, astfel, nu exista vreun impediment in validarea mandatului pentru care intervenienta a fost aleasa la alegerile locale din 27 septembrie 2020", se arata in motivarea judecatorului.

Dar, tot el explica mai departe de ce a luat totusi decizia de a respinge mandatul lui Astrid Fodor.

"Cu toate acestea instanta retine, raportat la dispozitiile art. 22 alin. 3 din Legea nr. 176/2010, ca raportul de evaluare a starii de incompatibilitate nu produce efecte decat de la data ramanerii definitive, fie prin necontestarea la instanta de contencios administrativ, fie prin respingerea definitiva a contestatiei astfel formulata."

Judecatorul a concluzionat: "Drept urmare, retinand ca raportul de evaluare prin care Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a intervenientei a ramas definitiva in anul 2019, in cursul exercitarii mandatului de Primar al Municipiului Sibiu pentru perioada 2016- 2020, prezenta instanta concluzioneaza ca termenul de 3 ani al interdictiei instituite de art. 25 alin 2 din Legea 176/2010 a inceput sa curga de la data incetarii acestui mandat si nu de la data incetarii mandatului de viceprimar in care intervenienta s-a aflat in stare de incompatibilitate si totodata, ca acest aspect constituie un impediment in validarea mandatului."

Motivarea judecatorului a fost adusa la cunostinta publica in data de 21 octombrie la ora 12. Incepand cu acest moment Astrid Fodor are la dispozitie 48 de ore pentru a formula apel. Pana la ora redactarii acestei stiri, la Tribunalul Sibiu, acolo unde s-ar judeca apelul, nu fusese primita nicio cerere in acest sens.

Astrid Fodor a castigat alegerile cu un procent de 43,04 din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania, pe locul doi clasandu-se candidatul PNL Adrian Cosmin Bibu cu 31,13%.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#adrian fodor mandat, #astrid fodor mandat, #astrid fodor judecatori , #alegeri locale 2020