E posibil un bloc electoral anti-PSD?

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 02 Martie 2020, ora 07:46
7488 citiri

In ultimele doua saptamani, PNL a luat doua decizii importante referitoare la campania pentru locale. Orban a hotarat sa sustina la Iasi si la Bucuresti doi independenti:

unul e fostul pesedist Mihai Chirica, celalalt e fostul lider al USB/USR, Nicusor Dan.

In ambele cazuri, motivatia e evitarea unei victorii a unui candidat PSD. E foarte posibil ca ambii candidati sustinuti de PNL sa castige. Avem oare aici debutul constituirii unui bloc electoral anti-PSD?

Probabil ca nu. Iata care sunt motivele: Primul tine de penelisti. In criza de personal in Capitala si la Iasi, partidul de guvernamant controleaza in tara peste o treime din primarii si e convins ca le recastiga fara probleme, profitand de pozitia actuala.

Interesul de a coopera e foarte limitat, fiindca asta ar insemna cedarea catre terti a unor pozitii eligibile. PNL mai are un motiv sa nu caute colaborarea: teama ca ar putea sa se gaseasca din nou in configuratia de la europenele de anul trecut, cand alte doua forte politice - PSD si Alianta 2020 - aveau scoruri comparabile.

Orban prefera un sistem cu doua partide mari, in care guvernarea sa fie transata de seful statului sau de grupul minoritatilor, fiindca acesta e jocul politic ale carui reguli le intelege.

PLUS si USR sunt si ele departe de a viza un front comun anti-PSD. Motivele sunt numeroase: unul tine de includerea PNL in categoria "partidelor vechi", de nefrecventat.

E adevarat ca respingerea penelistilor nu e atat de ferma precum stigmatizarea PSD. Dar nimeni din PLUS ori USR n-a pomenit vreodata ideea de a incheia o alianta care sa izoleze la alegerile din 2020 partidul care a avut, exceptand scurte perioade, cea mai mare pondere in Parlament in ultimii 30 de ani. Ura anti-sistem e mai mare decat dorinta de a infrange in mod clar PSD.

Mai e ceva: PLUS si USR au - in cateva locuri din tara - dificultati in a coopera, asa ca ideea de a mai lucra cu unul sau mai multi parteneri pare o povara prea mare.

Pe scurt: siguranta de sine a PNL si nesiguranta din sanul Aliantei USR-PLUS fac ca,

foarte probabil, la locale sa existe putine locuri in care PSD va avea de infruntat un bloc solid.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.Citeste si:
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Senatoarea Diana Şoşoacă s-a afişat luni, 6 decembrie, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Constituţiei, cu o botniţă, susţinând că drepturile şi libertăţile...