Anul politic 2019 a fost plin de evenimente in Romania, dar cu putine surprize. Rezultatele principalelor alegeri nu au fost unele surprinzatoare, cum nu au fost nici miscarile de pe scena politica. Cu un PSD trecut acum in Opozitie si traversand cea mai mare criza din existenta sa, atentia se muta pe urmatoarea pereche de alegeri extrem de importante.
Daca anii trecuti am avut batalii in Justitie, se pare ca in 2020 acest camp va trece in planul secund. In schimb, ne asteapta alegerile locale din vara si, mai importante, cele parlamentare de la sfarsitul anului, atunci cand este posibil sa se produca mari schimbari in componenta Parlamentului.
Pe plan extern, cel mai important eveniment pentru Romania va fi reprezentat de alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii, acolo unde Donald Trump intentioneaza sa candideze pentru un nou mandat la Casa Alba.
Sa vedem, totusi, la ce sa ne asteptam in 2020, un an cu multe semne de intrebare.
Dupa ce PSD a obtinut putin peste 22 de procente atat la alegerile europarlamentare, cat si in primul tur al prezidentialelor, iar apoi Viorica Dancila a avut cel mai slab scor din istoria PSD la alegerile prezidentiale, social-democratii isi pun toate sperantele in alegeri locale intr-un singur tur, pentru a obtine cat mai multe primarii. Si UDMR si minoritatile din Parlament se opun alegerii primarilor in doua tururi de scrutin.
De partea cealalta, atat PNL si presedintele Iohannis (cel putin la nivel declarativ), cat si alianta USR-PLUS isi doresc ca alegerea primarilor sa aiba loc in doua tururi. Proiectul USR a picat la vot in Comisia de Administratie din Camera Deputatilor, la sfarsitul lui noiembrie, dar pe surse au aparut informatii ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea in ianuarie 2020 pentru alegerea primarilor in doua tururi.
Deocamdata, inca nu este clar cum se vor desfasura alegerile locale, desi sunt date semnale ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe acest subiect, iar USR face apel la Guvernul Orban sa ia aceasta decizie pe care o vor romanii. Pentru moment, insa, nu stim nici cand va avea loc scrutinul, pentru ca inceputul lunii iunie coincide cu Rusaliile si, implicit, cu plecarea in vacante.
Cele doua parti ale scenei politice nu exclud nici aliante, dupa cum urmeaza:
Marea intrebare este daca va fi un singur candidat al Opozitiei, in Bucuresti, contra primarului Gabriela Firea, sau vor fi mai multi. Liberalul Ciprian Ciucu deja a spus ca vrea sa fie candidatul care sa o invinga pe Firea.
In acelasi timp, insa, Nicusor Dan a fost desemnat, prin vot secret, candidatul USR Bucuresti pentru Primaria Capitalei, astfel ca este posibil ca atat PNL cat si USR sa aiba propriul candidat, chiar daca Dan Barna spunea, in luna noiembrie, ca Opozitia trebuie sa aiba candidat unic impotriva Gabrielei Firea.
Calculele sunt complexe si depind atat de disponibilitatea formatiunilor de a sustine un candidat comun impotriva lui Firea, idee pentru care premierul Ludovic Orban a anuntat zilele acestea ca va face un sondaj, cat si de felul in care vor avea loc alegerile - un tur sau doua tururi de scrutin.
Alegeri parlamentare. Vom avea anticipate?
La fel ca in cazul alegerilor locale, si in ce priveste alegerile parlamentare exista un mare semn de intrebare, respectiv daca vor avea loc la timp sau anticipat. Daca vor fi la timp, ar urma sa aiba loc la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie.
In ultimele doua luni s-a discutat mult pe acest subiect, si aici taberele fiind impartite intre PSD, care nu vrea anticipate, si PNL si USR, care vor anticipate, asemenea presedintelui Klaus Iohannis. In aceste conditii, este mult prea devreme pentru discutii si calcule privind posibile aliante electorale.
"Ar fi foarte bine sa mergem spre anticipate in primavara", spunea seful statului la sfarsitul lunii noiembrie, iar fostul premier Dacian Ciolos a precizat, dupa cateva zile, ca a discutat cu prim-ministrul Ludovic Orban despre alegerile anticipate si i-a explicat acestuia ca "agonia" nu mai poate fi prelungita.
In urmatoarele saptamani, Iohannis a continuat sa sustina aceasta idee:
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus insa ca nu este de acord cu alegerile anticipate, in timp ce liderul UDMR Kelemen Hunor a recunoscut ca nu il deranjeaza anticipatele, dar ca nu le considera posibile.
In ultimele zile ale anului, retorica lui Iohannis si Ciolos pentru anticipate a continuat. Fostul premier, care anterior a explicat si ca nu exclude o candidatura la parlamentare, a tinut sa sublinieze ca anticipatele sunt "singura solutie pentru a evita distrugerea tarii", in timp ce presedintele crede ca sunt 50 la suta sanse ca alegerile anticipate sa aiba totusi loc in 2020.
Indiferent cand vor avea loc, este de asteptat ca alegerile parlamentare sa aiba rezultate cu mult diferite fata de precedentele, din urma cu trei ani, cu un PSD in vizibila scadere, si cu un PNL revigorat in ultimul an. In plus, alianta USR-PLUS va incerca sa obtina mai mult decat doar locul 3 de la alegerile din acest an, si ramane de vazut si cum se vor regrupa Pro Romania si ALDE.
Toti ochii vor fi atintiti, in a doua parte a anului, catre alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii. Donald Trump a anuntat ca va candida pentru un nou mandat, iar in randul republicanilor doar actualul vicepresedinte Mike Pence pare a fi luat in carti deocamdata ca potential rival, desi nici macar nu si-a anuntat candidatura.
Spre deosebire de democrati, unde nu mai putin de 15 candidati deja si-au anuntat intentia de a candida, republicanii nu vin decat cu cateva nume pentru a-i face concurenta lui Trump. Joe Biden, Bernie Sanders, Michael Bloomberg si Elizabeth Warren sunt principalii favoriti din tabara democrata pentru a primi nominalizarea pentru prezidentiale.
Alegerile vor avea loc pe 3 noiembrie, iar votul electorilor este programat pentru 14 decembrie. Tot pe 3 noiembrie se vor desfasura alegeri pentru posturi de guvernator, dar si pentru Camera Reprezentantilor si Senat.
In 2020 vom mai avea alegeri locale in Marea Britanie si municipale si pentru Senat in Franta, prezidentiale in Moldova, Polonia si Belarus, precum si parlamentare in Serbia, Slovacia sau Croatia.
In ce priveste restul lumii, Council for Foreign Relations arunca o privire cu precadere catre Asia, unde vor fi alegeri generale in Israel si Taiwan, legislative in Coreea de Sud si Singapore, precum si pentru Consiliul Legislativ in Hong Kong.