Ziare.com

Propunere constructiva: inaugurarea apei calde full-time in Bucuresti

de Cristian Patrasconiu, publicist, scriitor
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 13:11

   

Propunere constructiva: inaugurarea apei calde full-time in Bucuresti
Cristian Patrasconiu
Nu am avut multe momente memorabile ale acestei campanii electorale pentru alegerile locale. Am putea asigura dimensiunea explicativa a acestei stari de fapt - intr-un mod usor arogant, nu neaparat nedrept - prin formula celebra: de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Citeste toate textele scrise de Cristian Patrasconiu pentru Ziare.com

O formula, de altfel, suficient de incapatoare incat sa primeasca subdiviziuni din specii precum: mediocritate institutionala si mi-se-rupism organizational, cvasi-cartelizarea sistemului politic autohton, dominanta unor mass-media "de lesa", reguli electorale care, in fapt, ingradesc drastic situatiile (de dorit aici) confruntationale. Insa nu e numai aceasta - 2020 chiar e un an extrem de problematic de la o pandemie vis-a-vis de care doar idiotii (utili sau nu), ticalosii sau pur si simplu nebunii pot adopta un discurs de tip negationist.

Au fost, totusi, cateva momente distincte; sa le spunem, in masura in care realitatea ne obliga sa lucram si cu numere si dimensiuni mici, "momente de varf". Unele s-au consumat in zona a ceea ce se cheama "lovituri de imagine" sau, ma rog, tentative de lovituri de imagine.

Doua dintre ele tin de categoria "inaugurari". Exista obiceiul in randul decidentilor de a impinge "darea in folosinta" a unor "obiective de mare interes public" cat mai aproape de un moment electoral, cu scopul de a extrage, prin asociere, beneficii de imagine si de vot. "Se dau in folosinta" diverse - de la stadioane, la pasaje, de la constructii sociale, la intersectii de strazi, dupa nevoi - si dupa puteri.

In Bucuresti, fix in campania pentru alegerile locale, am avut doua asemenea momente cu expunere mediatica semnificativa.

Cei care tin de actualul Executiv - atentie: la noi, conform actuale arhitecturi constitutionale, Executivul de bicefal (Presedintie & Guvern)! - au inaugurat folcloricul deja metrou din Drumul Taberei. Cei care tin de Opozitia actuala - o Opozitie care, insa, local (inclusiv la Bucuresti), e la putere uneori - au inaugurat (pana acum, destul de comicul) Pasaj (ul) Ciurel.

Nu voi insista asupra acestor doua momente de "inaugurare" oficiala - poate doar pentru a consemna ca in legatura cu Pasajul Ciurel si cu modul in care a fost "executata lucrarea" sunt deja bancuri. Unul dintre acestea: Pasajul Ciurel aproape ca se varsa in rau; cu putin efort, el poate deveni un afluent al Dambovitei.

Voi avea, in schimb, o "propunere constructiva" pentru "oamenii muncii" si pentru oamenii din Guvern - oricare ar fi el -, de la Putere si din Opozitie - oricare ar fi compozitia si componenta acestora. Tot sub zodia inaugurarilor de imagine.

Suntem in secolul al 21-lea. Anul de gratie 2020. Aceste doua date sunt valabile si pentru Bucuresti - cum bine stim, Capitala Romaniei si, cand vrem sa fim mandri, "Micul Paris". De mai multi ani, in toate sectoarele, apa calda a devenit tot mai pretioasa; atat de pretioasa, incat este intrerupta tot mai des. Mai des ca in acest an - 2020, secolul al 21-lea d.C. - parca nu a fost intrerupta decat pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Ei bine: nu s-ar putea inaugura ceva, o instalatie in asa fel incat sa fie apa calda tot timpul in Bucuresti? Suntem, totusi, in anul 2020. Ar putea veni cu totii la acest "moment de mare insemnatate" - si Putere, si Opozitie, si Presedinte, si Premier, si Primar General si Primari de Sector scl.

De altfel, in 2020, in Bucuresti, nici apa rece nu e tot timpul...

P.S. Nu ar strica nici ridicarea unui Monument al Apei Calde in Bucuresti. Plus inca unul al Apei Reci. Ambele, se subintelege, ar putea fi inaugurate...

Text publicat si pe Marginaliaetc.ro

Cristian Patrasconiu este publicist si scriitor. Are o experienta de peste 20 de ani in mass-media si e autorul si co-autorul a 11 volume. Este o prezenta constanta in mass-media culturala din Romania.


Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2267 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor