Ziare.com

PSD a facut plangere penala pe numele lui Nicusor Dan pentru propaganda electorala in ziua votului

de Teodora Munteanu
Duminica, 27 Septembrie 2020, ora 12:51

   

PSD a facut plangere penala pe numele lui Nicusor Dan pentru propaganda electorala in ziua votului
PSD a depus duminica, 27 septembrie, o plangere penala si a sesizat politia dupa declaratiile sustinute de candidatul Nicusor Dan la Primaria Capitalei la iesirea de la vot. Nicusor Dan este acuzat ca a continuat propaganda electorala dupa incheierea campaniei.

Redam textul plangerii formulate de PSD:

In fapt, in data de 27.09.2020, in jurul orei 9.15, candidatul la primaria generala a municipiului Bucuresti, dl. NICUSOR DAN DANIEL, dupa ce si-a exercitat dreptul de vot, in fata sectiei de votare de la Scoala gimnaziala nr.279 sector 6, Bucuresti, in perimetrul de 500 m din raza sectiei de votare prevazut de art.83 din Legea nr. 115/2015 a declarat urmatoarele:

"Astept de mult votul asta si am votat cu sete. Am votat sa scoatem din primaria Bucurestiului o caracatita de interese, neamuri, cumetri, nasi, fini, prieteni, care au tinut in subdezvoltare orasul asta. De asta n-au fost in stare sa rezolve apa calda, daramite poluarea si traficul. Am votat pentru un oras care are un potential extraordinar, pentru oameni cinstiti, muncitori si creativi si in zona privata a dovedit ca poate tot ce isi propune, iar dupa aceste alegeri sunt convins ca tot acest potential de munca si creativitate poate fi pus in slujba bucurestenilor de toate generatiile, familiilor care nu au avut parte de infrastructura scolara de care aveau nevoie, in slujba persoanelor varstnice care si-au vazut copiii si nepotii plecand din oras.

Si dincolo de probleme vietii curente care au fost lasate de izbeliste. Competitia electorala e o competitie de valori, o competitie intre adevar si minciuna, competenta si incompetenta, cinste si coruptie si intre decenta si superficialitate fudula. De asta am votat cu mare sete si invit bucurestenii sa iasa in numar mare la vot, de dimineata pentru ca sunt conditii speciale si votul e mai lent, sa dea un vot util care sa puna Bucurestiul pe directia buna, sa faca din orasul Bucuresti orasul pe care bucurestenii il merita.

Conform art. 64 din Legea nr. 115/2015, "Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor si se incheie in ziua de sambata care preceda data alegerilor, la ora 7,00.". Coroborand acest text cu prevederile art. 1 din Legea nr. 135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2020, precum si a unor masuri pentru buna organizare si desfasurare a acestora, este limpede ca inceputul campaniei electorale se situeaza in data de 28 august 2020, iar sfarsitul acesteia se va plasa la ora 7 a zilei de 26 septembrie 2020.

Potrivit art.108 lit s) din Legea nr.115/2015 reprezinta contraventie continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale potrivit dispozitiilor art. 64, prin lansarea, afisarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum si sfatuirea alegatorilor, in ziua votarii, la sediul sectiilor de votare sau in perimetrul prevazut la art. 83 alin. (1), sa voteze sau sa nu voteze anumite partide politice, aliante politice, aliante electorale ori candidati independenti;

Acest mesaj de propaganda electorala ilicit, pe langa faptul ca este difuzat in ziua alegerilor, dupa incheierea campaniei electorale este si defaimator la adresa candidatului PSD prin folosirea unor cuvinte/sintagme precum "caracatita de interese, neamuri, cumetri, nasi, fini, prieteni, minciuna," "incompetenta", "coruptie", "superficialitate fudula", incalcand astfel in mod flagrant legislatia electorala

Libertatea de exprimare de care dispun partidele/ candidatii in campania electorala pentru promovarea mesajelor lor politice nu este absolute si poate fi exercitata decat in contextual respectarii si a altor valori ale statului de drept.

In acest context, legiuitorul a stabilit ca materialele de propaganda electorala, indiferent de natura sau destinatia acestora, trebuie sa respecte prevederile art.65 alin 5-6 din Legea 115/2015.

Drept urmare, se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ura si intoleranta, respectiv atat discursul, cat si mesajele de propaganda electorala exprimate in forma scrisa sau prin viu grai care incita, promoveaza sau justifica ura rasiala, xenofobia, anti-Semitism. De asemenea, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa sau etnica, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.

Or, va rugam sa observati faptul ca materialele electorale reclamante denota o "campanie electorala negativa" deoarece transmit un mesaj electoral speculativ, defaimator, mesaj care poate influenta negativ alegatorii.

Prin urmare, prin raportare la aspectele sus-mentionate, va solicitam respectuos
sa obligati candidatul DAN NICUSOR DANIEL, precum si ALIANTA USR PLUS sa inlature de pe toate mediile de difuzare on-line mesajele de propaganda electorala reclamate in cele ce urmeaza si sa sesizati politia in vederea sanctionarii contravenientilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre NIcusor Dan plangere penala PSD
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7193 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Noroc ca PIZDISTII ROSII sunt prosti congenitali :)))

ND nu a pronuntat in nici un moment numele vreunui partid sau candidat.
Este dificil sa probeze in fata unui judecator ca (,) "caracatita de interese, neamuri, cumetri, nasi, fini, prieteni, minciuna," "incompetenta", "coruptie", "superficialitate fudula" sunt atribute ale unui partid sau persoana in particular.

Mai mult, daca PSD a simtit ca aceste atribute sunt adresate lui Firea, are o dubla semnificatie:

1. PSD este constient ca Firea este asa cum este descrisa.
2. PSD poate fi actionat in Justitie pentru ca isi trateaza propriul candidat in acest fel :)))))

Aceste obiceiuri pzdiste s-au demonstrat cu cele 2-3 guverne auto-demolate !

 

PSD e disperat și nu mai știe de ce și de cine sa se agate, doar,

... doar a mai caștiga niște voturi!

 

Păi dacă Johannis incalcă Constituția ...

Nu i se va intampla nimic, justiția noastră este "profund independentă"!

asta e o veste buna, inseamna ca datele psdului

arata ca pierde si au intrat in panica. cu cat e victoria mai clara, cu atat mai bine pentru ca nu curata doar bucurestiul de psd, dar mobilizeaza electoratul sa curete si parlamentul de psd.

pentru toti care s-au saturat de saracie mizerie, coruptie si incompetenta, doar votul rezolva urmatorii 4 ani. iar peste 4 ani daca nu sunt multumiti pot vota din nou, dar oferta va fi mai buna daca se vor bate candidati cu proicte si nu mincinosi ca firea si psdistii

Vezi baroane

ca in Romania constitutia nu e aia pe care o stii tu, publicata periodic in Pravda, sa stie tot colhoznicu ca de la Vladi ia lumina.....

Si care-i baiul?

Nu are dreptate?

 

QED

PSD se recunoaste in aceste epitete.

 

Adică așa...

Un om cu verticalitate...
In partea opusă, e Fii-rea, care a anunțat că vătează la o oră și a votat la altă oră...
A mai văzut cineva un candidat la funcția de primar care să fugă, să se ascundă de alegători...?
Și mai are pretenția să fie aleasă???

Romani, ieșiți la vot! Doar așa vom putea da deoparte furturile, minciuna și baronii locali!

Cine nu votează nu este indreptățit să critice administrația următorilor patru ani!

 

@tarfrad

Sa nu sarim calul! Nicusor nu a convins, in mare este un vot antiFirea!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor