Antena 3, campioana amenzilor date de CNA in timpul campaniei electorale

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 07:04
5604 citiri
Antena 3, campioana amenzilor date de CNA in timpul campaniei electorale

Televiziunile au inregistrat numeroase derapaje pe parcursul derularii campaniei electorale a alegerilor locale din 2020, unele posturi fiind sanctionate de Consiliul National al Audiovizualului. Fruntas s-a dovedit a fi postul de televiziune Antena 3.

Ziare.com va propune o trecere in revista a deciziilor de sanctionare transmise de CNA, cu mentiunea ca autoritatea nu s-a exprimat inca in privinta intregii perioade de desfasurare a campaniei electorale.

Antena 3

Postul Antena 3 a fost sanctionat cu somatie publica, dupa ce a prezentat sondajul de opinie cu continut electoral, la emisiunea "Sinteza zilei", in 31 august. In cazul sondajelor, legea prevede oferirea unor informatii precum data sau intervalul de timp in care a fost efectuat sondajul, metodologia utilizata, dimensiunea esantionului, marja maxima de eroare, cine a solicitat si cine a platit sondajul. Antena 3 nu a prezentat informatiile mentionate.

Titlurile afisate: "ULTIMA ORA: SONDAJ DE OPINIE BOMBA, Sociopol, privind candidatii cu cele mai mari sanse la alegerile locale din Bucuresti, SURPRIZA MARE, CINE VA CASTIGA ALEGERILE".

Antena 3 a difuzat si o transmisiune in direct cu Gabriela Firea care a vizitat o cladire cu risc seismic consolidata de Primaria Capitalei.

Titlurile afisate: "CLADIRE REABILITATA, OAMENII SE MUTA INAPOI; FIREA: BLOC CONSTRUIT ACUM 85 DE ANI, REABILITAT; FIREA: STRUCTURA DE REZISTENTA A FOST REFACUTA; FIREA: IN DOI ANI AM CONSOLIDAT 20 DE CLADIRI".

In plus, Gabriela Firea a aparut pe post spunand lucruri precum "lucrari care au durat foarte mult timp, iar noi de 2 ani, chiar mai putin de 2 ani, cu administratia si Compania pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, am consolidat deja 20, cateva zeci de fatade, am pus in siguranta 200 de cladiri si lucram in continuare, deci progresul este evident".

Membrii CNA au decis ca informatiile transmise au caracterul unei activitati de campanie electorala din moment ce Gabriela Firea a candidat pentru un nou mandat, iar postul de televiziune nu a avut marcajul "misiune electorala", asa cum prevede legea. Somatia publica a fost impusa si in acest caz.

Antena 3 a primit o amenda de 5.000 de lei pentru ca a prezentat exclusiv punctul de vedere al unui candidat la Primaria Sectorului 1, nu si pe cel al contracandidatului, in cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", moderata de Mihai Gadea, din 8 septembrie.

Adriana Bahmuteanu a fost unul dintre invitati, fiind candidatul la Sectorul 1.

Printre titluri se numara si "IMAGINI HALUCINANTE, SCANDAL FARA PRECEDENT, CIRC TOTAL: ORBAN SI CLOTILDE HUIDUITI, BAHMUTEANU VERSUS CLOTILDE".

La un moment dat, Adriana Bahmuteanu spune ca are un cadou pentru "doamna Clotilde", moment in care este adusa in cadru o coroana funerara in cadru. Ea adauga ca "in seara asta i se ingroapa doamnei si candidatura si viata in Romania pentru ca dansa considera ca Romania este o vaca buna de muls...".

Postul Antena 3 a fost sanctionat cu somatie publica si cand Dana Budeanu a fost invitata in cadrul emisiunii "Sinteza zilei", din 1 septembrie. Invitata a folosit un limbaj jignitor, iar moderatorul nu a luat atitudine. In plus, editia nu a fost marcata cu mentiunea "emisiune electorala".

Exemple de replici pe care Dana Budeanu le-a folosit in cadrul emisiunii:

"Nenorocitilor! Javrelor! Leprelor! Inconstientilor! O natiune inseamna educatie, boilor".

"Tatare, daca tot ai terminat Medicina, nebunule, aia au stat acasa..., n-au facut practica, aia... adica, cum... sunt universitati, unde fara practica nu se poate, ca nu exisa, esti un cretin daca te gande... n-ai... n-ai cum sa termini Medicina fara practica".

"Ce-i ma aberatia asta, si minciuna asta, si cretinismul asta? Ce, ma? Pai tu imi obligi mie

copilul sa-si puna masca in ora? Niciodata in viata asta! Sa stea 6 ore cu masca? Voi stiti ce se intampla sub masca aia? Ce control aveti voi, mai nesimtitilor si mincinosilor?".

"Dar ce sa faca, bai baiatule, Nicusor? Sincer, acuma... ce sa faca el, ca daca il pui aicea si o pui pe Gabi langa... murim. Plangem. Asa e el. Nu spune nimeni ca, nu stiu, nu e... matematician bun. O fi, nu stiu. Orice. O fi un suflet. Bun si el, dar atat. Adica... Tu, daca ai avea o curte, i-ai da-o lui Nicusor sa ti-o sape? Intreb asa, ai trei d-astia, unu-i Nicusor. Vino, ma, tu, sa sapi! Nu, ca mi-e mila sa-i dau sapa".

Antena 3 a fost sanctionata cu somatie publica pentru ca, in cadrul emisiunilor de dezbateri, din perioada 4-10 septembrie, nu a fost precizata calitatea persoanelor invitate si nu au existat marcaje care sa anunte ca este o dezbatere electorala.

De exemplu, in cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" din 9 septembrie nu a fost anuntata calitatea de candidat a invitatului Budai Marius, PSD. In cadrul emisiunii "Decisiv", din 7 septembrie, moderatoarea nu a mentionat ca invitata, Ligia Popescu, este candidat din partea PNL pentru Primaria Sectorului 6.

B1 TV

Postul de televiziune B1 TV a fost sanctionat cu somatie publica pentru emisiunea "Dosar de politician" din 30 august, moderata de Silviu Manastire, care l-a avut invitat pe Ludovic Orban.

Moderatorul i-a adresat invitatului intrebari cu caracter electoral cu toate ca emisiunea nu a avut un marcaj in acest sens.

Exemple de intrebari:

"In Capitala alianta PNL-USR va castiga pe vot politic?"

"Care este opinia dumneavoastra privind candidatura ministrului Vela pentru Consiliul Judetean

Caransebes?"

Exemple de titluri: Lupta pentru putere in Romania/ Anunturile de ultima ora ale Premierului Ludovic Orban; Orban: Voturile nu se castiga atacand PNL. Vor pierde; Nu stiu de ce USR ataca unii candidati PNL; PSD poate fi invins doar prin candidati cu cele mai mari sanse;

Postul B1 TV a fost sanctionat cu somatie publica de intrare in legalitate pentru mai multe derapaje din perioada 4 - 10 septembrie pentru ca nu a fost precizata calitatea persoanelor invitate, cum ar fi cea de candidat al unui partid, iar numele acestora nu au fost vizibile pe ecran in momentul interventiei acestora.

De exemplu, la emisiunea "Buna, Romania!", din 4 septembrie, moderatorii au comentat declaratia de avere a Adrianei Bahmuteanu, candidat la functia de primar al Sectorului 1, fara sa precizeze formatiunea politica din care face parte. In cadrul emisiunii "Dosar de politician" a participat prin legatura telefonica Cristian Bulfon, fara sa i se mentioneze calitatea de candidat indepedent la Consiliul Local al Sectorului 1.

Realitatea Plus

Postul Realitatea Plus a fost sanctionat cu somatie publica pentru mai multe abateri cu caracter electoral.

In cadrul emisiunii "Culisele Puterii", moderata de Alexandra Pacuraru si Iulian Leca, din data de 30 august, titlurile care au rulat au fost "Discurs graseiat pentru locuitorii Micului Paris. Detalii din culisele campaniei electorale. Interese ascunse in spatele candidatilor. Lupta acerba pentru Primaria Constantei. Surpriza pregatita pentru votul motiunii de luni. Scenariul PSD daca Motiunea de cenzura trece. Negocierile pentru daramarea Guvernului Orban. Premiantul si repetentul saptamanii".

Printre temele dezbatute s-au numarat si candidatura lui Clotilde Armand la Primaria Sectorului 1 si alianta PNL cu USR-Plus.

CNA a constatat ca moderatoarea Alexandra Pacuraru a facut comentarii partinitoare la adresa lui Clotilde Armand, cum ar fi "le spuneati primarilor de sectoare sa plece acasa. Ei sunt acasa, pentru ca sunt aici, in tara lor, in Romania, pe cand dvs., la cum jucati si la ce sume scoateti din contractele pe care le manageriati, am un gust amar! Am acest gust amar, pentru ca toata lumea este revoltata! Si de USR si de comunicatul si de toate magariile pe care le fac! Aceste sloganuri populiste: "Sa avem spatii verzi, sa combatem poluarea...".

Potrivit CNA, moderatorii au obligatia sa fie impartiali si sa nu critice activitatea si comportamentul candidatilor sau competitorii electorali.

Postul de televiziune Realitatea Plus a fost sanctionat cu somatie publica de intrare in legalitate pentru ca a difuzat emisiuni electorale in zilele de sambata, 5 septembrie, respectiv duminica, 6 septembrie. In plus, in intervalul 4-10 septembrie, unele emisiuni nu au fost marcate ca fiind electorale, iar anumiti invitati nu au fost prezentati ca fiind candidati.

De exemplu, in 4 septembrie, la ora 17.00, postul nu a precizat apartenenta politica a candidatului Nicusor Dan, iar in cazul editiei speciale din 5 septembrie, de la ora 15.00, postul nu a precizat calitatea de candidat la Primaria Targu Mures din partea PMP a lui Marius Pascan, ci doar calitatea de deputat.

Citeste si:
Cu ce amenință Dmitri Medvedev Republica Moldova, în cazul în care se alătură sancțiunilor UE împotriva Rusiei
Cu ce amenință Dmitri Medvedev Republica Moldova, în cazul în care se alătură sancțiunilor UE împotriva Rusiei
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a amenințat sâmbătă, 25 iunie, guvernarea pro-europeană de la Chișinău, pe canalul său de Telegram, că...
Care sunt în realitate excepțiile medicale ce ar putea avea contraindicație la portul centurii de siguranță
Care sunt în realitate excepțiile medicale ce ar putea avea contraindicație la portul centurii de siguranță
Centura de siguranță este din nou subiectul unor dezbateri aprinse în aceste zile. Medicii și specialiștii în siguranță rutieră spun că sunt ”extrem de rare” excepțiile pentru portul...