Sentinta care scoate PSD-ul din cursa pentru un oras de pe Clisura Dunarii. Greseala de amatori facuta de candidati

Vineri, 28 August 2020, ora 13:15
22098 citiri
Sentinta care scoate PSD-ul din cursa pentru un oras de pe Clisura Dunarii. Greseala de amatori facuta de candidati
FOTO Facebook/Adrian Torma

PSD si Pro Romania, care au format o alianta in Moldova-Noua, judetul Caras-Severin, au ramas fara candidati in orasul aflat pe Clisura Dunarii in urma unei decizii a instantei. Ziare.com a analizat sentinta care scoate din cursa pentru Moldova-Noua alianta PSD-Pro Romania.

Primarul din Moldova-Noua, Adrian Torma, exclus din PNL in urma unui conflict cu Marcel Vela, si devenit independent s-a inscris in cursa pentru un nou mandat din postura de candidat al Aliantei PSD-Pro Romania, cele doua partide avand candidati comuni la Moldova-Noua.

Candidatura lui Torma si lista de consilieri din partea Aliantei PSD-Pro Romania au fost validate de Biroul Electoral de Circumscriptie din Moldova-Noua, dar decizia de validare a candidaturilor a fost contestata in instanta de Iuliu Damian, un cetatean din oras care il sustine pe candidatul PNL.

Damian a aratat ca, potrivit unei hotarari a Biroului Electoral Judetean, in cazul aliantelor politice, propunerea de candidat trebuie semnata atat de reprezentantii organizatiilor judetene, cat si de reprezentantii organizatiilor locale ale celor doua partide din alianta, lucru care in cazul candidaturii lui Torma nu s-a intamplat, pe documentele depuse fiind doar semnaturile de la "judet".

In prima instanta, Iuliu Damian a pierdut, dar in apelul judecat la Tribunalul Caras-Severin a castigat, obtinand o sentinta care ii scoate din cursa pentru Moldova-Noua atat pe primarul Torma, cat si lista de consilieri a Aliantei PSD-Pro Romania. Ziare.com a analizat sentinta prin care Alianta PSD-Pro Romania a fost scoasa din joc.

O scapare cu efecte devastatoare pentru candidati

In sentinta prin care a dispus respingerea candidaturii lui Torma si a listei de consilieri PSD-Pro Romania, Tribunalul Caras-Severin a aratat ca legea este foarte clara: daca aliantele electorale se constituie la nivel comunal, orasenesc, municipal sau de sector al municipiului Bucuresti, listele se semneaza de conducerea aliantei si se contrasemneaza de conducerea fiecarei organizatii locale din coalitie.

Judecatorii Tribunalului Caras-Severin au mai aratat ca obligatia contrasemnarii dosarului de candidatura de catre liderii organizatiilor locale nu este doar o chestiune de forma, ci una de fond.

"Actul supus contrasemnarii, propunerea de candidat /i este semnat in prealabil de conducerile partidelor politice din alianta electorala, iar contrasemnarea reprezinta un act subsecvent de a carei existenta depinde valabilitatea actului. Consimtamantul conducerilor organizatiilor locale dobandeste astfel o valoare egala cu c ea a conducerilor judetene ale partidelor, existenta actului fiind conditionata de intrunirea acordului de vointa a celor doua aliante politice (judeteana si locala). Lipsa acestei cerinte de fond determina o nulitate absoluta, avand in vedere ca norma incidenta, este o norma de ordine publica, acest caracter fiind determinat de faptul ca a fost edictata pentru ocrotirea unui interes general, natura acestui interes rezultand din prevederile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 115/2015", au aratat judecatorii Tribunalului Caras-Severin.

Candidatii respinsi au incercat o smecherie

Judecatorii au mai retinut in sentinta ca politicienii PSD si Pro Romania scosi din cursa din cauza ca nu au semnat candidaturile pe plan local au apelat la o smecherie. Au depus la dosar o copie a candidaturilor pe care apar semnaturile cerute de lege. Judecatorii au analizat, insa, actul original, unde semnaturile lipsesc.

"Instanta, analizand exemplarul original al candidaturii pentru primar depusa de catre Alianta, constituita la nivelul orasului Moldova Noua de catre partidele PSD si Pro Romania, constata ca spre deosebire de exemplarul depus in instanta, in copie, acesta nu contine contrasemnaturile conducerii organizatiilor locale ale PSD si Pro Romania astfel cum impune art. 47 alin. 2 din Legea 115/2015", se mai arata in sentinta Tribunalului Caras-Severin.

Magistratii au subliniat ca dosarul de candidatura nu mai poate fi semnat de presedintii filialelor locale ale celor doua partide din alianta, termenul in care documentele puteau fi semnate fiind depasit. "Instanta mai retine ca acest termen pana la care se putea complini lipsa contrasemnaturilor este un termen imperativ, (intrucat doar inlauntrul sau se poate realiza actul) si este un termen prevazut de o norma imperativa, care ocroteste un interes general, astfel ca sanctiunea care intervine pentru nerespectarea lui, este decaderea, conform art. 2545 C.civ., intimatul nemaiputand sa-si exercite dreptul de a complini lipsa contrasemnaturilor, dupa implinirea acestui termen", se mai arata sentinta Tribunalului Caras-Severin, care este definitiva.

A promis de doua ori ca demisioneaza. Niciodata nu s-a tinut de cuvant

Adrian Torma a fost ales pentru prima data primar al orasului Moldova-Noua in 2016 din postura de candidat al PNL. Exclus din PNL dupa ce a intrat in conflict cu Marcel Vela, Adrian Torma a devenit primar independent. De doua ori edilul din Moldova-Noua a promis ca demisioneaza din functia de primar, dar niciodata nu s-a tinut de cuvant. Demisia lui Torma a facut si obiectul unui documentar Recorder.

"Daca toti oamenii politici ar avea curajul meu, Romania s-ar schimba", spunea Torma despre demisia sa, in reportajul Recorder. Pana cand jurnalistii au apucat sa monteze imaginile filmate la Moldova-Noua, Torma si-a pierdut curajul. S-a razgandit si nu a mai demisionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
#adrian torma, #PSD, #pro romania, #Moldova Noua, #sentinta , #alegeri locale 2020