Judetul Cluj, un judet cu 100% drumuri asfaltate (P)

Publicitate electorala
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 17:01
11353 citiri

Saptamana trecuta, in dicutiile pe care le-am avut cu presedintele Consiliului judetean Cluj, Alin Tise, am abordat, bineinteles, si tema infrastructurii judetene. Judeteul Cluj este cunoscut mai degraba ca fiind un judet cu drumuri asfaltate, modernizate. Tot aici, stim ca au fost cazuri care au pus forul judetean in situatii pe care a trebuit sa le depaseasca.

REP: Domnule presedinte Alin Tise, ne-ati spus mai devreme ca infrastructura rutiera din judet este una care ar putea fi perceputa ca model pentru alte judetet. Va propun sa incepem cu ce este mai greu. De ce anume nu sunteti complet multumit, ce ati schimba?

Alin Tise: Ma consider un om cu experienta in administratia publica. Eu cred ca judetul Cluj a trecut prin provocari multiple care au fost depasite cu succes iar administratia pe care o conduc a facut fata cu brio, asadar sunt multe aspecte pe care le cunosc in detaliu, proceduri si solutii pe care nu le gasesti in manaualul de adminsitratie publica. In privinta modernizarii drumurilor judetene, da, sunt norme si proceduri pe care le-as schimba in regim de urgenta. In primul rand as modifica procedurile prin care firmele care participa la licitatiile publice trebuie sa prezinte un set de criterii de eligibilitate, dar si garantiile pe care le ofera in privinta finalizarii contractelor pe care le castiga.

Este inadmisibil faptul ca o autoritate judeteana, precum Consiliul judetean, sa fie pus in situatia de a explica oamenilor din diferite comunitati ca, desi exista bani, sunt unele firme care fie nu au capacitatea tehnica de a lucra conform programului stabilit in contract, fie nu au suficient de multi oameni, fie pur si simplu nu isi dau interesul. Nu putem tolera asa ceva. Rostul Consiliului judetean este de a uni oamenii, inclusiv prin infrastructura rutiera modernizata si prin noi cai de acces la noi zone. Am depasit aceste situatii, am gasit solutii juridice rapide si am continuat treaba. Astfel de situatii nu s-au petrecut numai in judetul Cluj ci mai in toate judetele tarii. Ceea ce am facut noi a fost sa impunem controale in teren mult mai stricte, sa trimitem inspectorii si specialistii in lucrari publice foarte des pe santiere din judet. Solutii se gasesc, dar, din punctul meu de vedere, trebuie o noua abordare in ceea ce priveste modalitatea in care se organizeaza aceste licitatii. Nu mai vorbesc despre faptul ca atunci cand vorbim despre contestatiile in instanta, termenele procesuale ar trebui sa fie mult mai scurte. Din nou, nimeni nu isi permite sa stea cu drumuri neasfaltate.

REP: Concret, cum se prezinta acum judetul la capitolul drumuri?

Alin Tise: Judetul Cluj are peste 1.200 de km de drumuri judetene. Acum 4 ani, la preluarea mandatului, mi s-a prezentat o analiza a starii in care se afla infrastructura judeteana. Din cei 1200 de km, aproximativ 792 km aveau nevoie de lucrari de intretinere si modernizare. Rezultatele pe care le avem astazi demonstreaza ca de la momentul prezentarii acelui raport, pur si simplu nu s-a stat o zi. Astazi, situatia se prezinta dupa cum urmeaza: din cei 792 de km, mai bine de 691 de km sunt deja asfaltati, reabilitati, modernizati. In plus, tot raportat la acea zi in care mi s-a prezentat raportul, Consiliul judetean a atras fonduri europene de peste 131 milioane euro, numai pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Aceste fonduri au fost castigate pentru proiecte majore, cum este Drumul Bistritei, Drumul Apusenilor si inca 9 trasee rutiere majore ale judetului. Trebuie sa mentionez aici faptul ca judetul Cluj este se plaseaza pe primul loc la atragerea de fonduri europene, cu o cifra record de peste 560 milioane euro. Pentru a dezvolta judetul, Consiliul judetean a mai facut un lucru: a analizat si situatiile unor drumuri comunale, aflate exclusiv in administrarea primariilor, drumuri care, din cauza starii lor si a costurilor, nu puteau fi asfaltate. Asa ca, prin hotarari de Consiliu judetean, am preluat astfel de drumuri si leam asfaltat. Recent, am procedat asa cu un drum comunal, acum redenumit drum judetean, un drum extrem de folosit de catre clujeni, mai ales in weekend. In doar 3 satamani au fost realizate lucrarile de consolidare, de asfaltare, au fost realizate podeturi si rigole noi.

https://www.facebook.com/AlinTise/videos/1183887058640637/?v=1183887058640637&extid=IPNkIhRl3a8SkRkZ

REP: Domnule presedinte, dincolo de drumurile judetene actuale, aveti proiecte pentru noi rute?

Alin Tise: Bineinteles ca nu ne rezumam la actuala harta a drumurilor. Consiliul judetean Cluj este implicat in realizarea unei noi centuri a municipiului Cluj-Napoca si in realizarea noii centuri ocolitoare intre municipiile Turda si Campia Turzii, cu conexiune la Autostrada Transilvania. Aceste nu sunt proiecte aflate intr-un dosar, care stau frumos pe masa sau intr-o postare pe Facebook. Nu, sunt proiecte demarate deja, aflate in diferite stadii. Aceste noi rute se vor realiza si prin acestea, toate comunitatile care sunt travesate de ele, vor beneficia de noi oportunitati de dezvoltare, de noi locuri de munca prin atragerea de investitori carora sa le punem la dispozitie o infrastructura moderna, la standarde europene.

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Cluj, #alegeri locale 2020, #alin tise, #Consiliul Judetean Cluj , #alegeri locale 2020