Unul dintre cei mai longevivi baroni PSD anunta ca nu mai candideaza. Dupa 16 ani la conducerea judetului Salaj, Tiberiu Marc afirma ca vrea sa lase loc tinerilor

Joi, 27 August 2020, ora 13:24
2959 citiri
Unul dintre cei mai longevivi baroni PSD anunta ca nu mai candideaza. Dupa 16 ani la conducerea judetului Salaj, Tiberiu Marc afirma ca vrea sa lase loc tinerilor
Foto: Facebook/ Consiliul Judetean Salaj

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc (PSD), a anuntat joi, ca in urma unei analize, a decis sa nu mai candideze pentru inca un mandat, pentru a lasa sansa unor colegi mai tineri, care, in opinia sa, vor putea gestiona corespunzator activitatea institutiei judetene.

"Decizia asta am luat-o ca urmare a unei analize, n-a fost o decizie emotionala. Sunt convins ca experienta pe care am acumulat-o aici este utila, dar la un moment dat si generatia care vine dupa noi trebuie sa aiba o sansa si a nu tine cont de lucrul acesta nu e un act de colegialitate, de altruism, de cum vreti sa-i spuneti. Daca aveam indoieli legat de capacitatea colegilor mei mai tineri de a administra in viitor, poate ca ezitam. Dar sunt convins ca o pot face", a precizat Tiberiu Marc, in cadrul unei conferinte de presa, el aflandu-se de 16 ani la conducerea institutiei.

In acest context, Tiberiu Marc a prezentat cateva date privind principalele repere ale investitiilor si proiectelor in domenii precum drumurile judetene, sanatate, situatii de urgenta, patrimoniu cultural, gestionarea deseurilor, reteau de alimentare cu apa si canalizare si protectia grupurilor dezavantajate pe care institutia pe care a condus-o le-a derulat in perioada de 16 ani cand s-a aflat la conducerea ei.

In ceea ce priveste drumurile judetene, Tiberiu Marc a precizat ca s-a reusit cadastrarea in totalitate a celor 605 kilometri din reteaua aflata in administrarea Consiliului Judetean Salaj, valoare totala a investitilor fiind de de peste 590 milioane de lei. Peste 240 kilometri din drumurile judetene (39 % din reteaua totala) au avut parte de lucrari de modernizare fie incheiate, fie in derulare, iar 340 kilometri (56%) de reparatii insemnand cel putin un covor asfaltic si pentru putin peste 25 km (5 %) au fost realizate documentatiile tehnice necesare anterior executarii lucrarilor realizate, aflandu-se in faza de identificare a unor solutii de finantare.

In domeniul sanatatii, Consiliul Judetean si-a concentrat investitiile la Spitalului Judetean de Urgenta Zalau (SJUZ), al carui management l-a preluat in 2010.

Presedintele CJ a aratat faptul ca toata infrastructura unitatii spitalicesti a fost modernizata sau este in curs de modernizare, valoarea totala a investitiilor, inclusiv in aparatura medicala, fiind de peste 238 milioane lei.

Tiberiu Marc a adaugat faptul ca institutia pe care o conduce a sprijinit financiar Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Salaj pentru achizitia de masini si echipamente de interventie terestra, aeriana si acvatica, in deschiderea unor subunitati de pompieri in judet, dar si pentru realizarea punctului aeromedical Jibou - hangar elicopter SMURD.

Consiliul Judetean a avut in vedere si valorizarea patrimoniului cultural, implementand un proiect cu fonduri europene pentru reabilitarea si modernizarea Cazarmii Dragalina, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Galeriile de Arta Ioan Sima, alaturi de alte doua proiecte europene vizand un circuit al castrelor romane si un circuit al bisericilor de lemn. Valoarea totala a investitiilor destinate patrimoniului cultural a fost de peste 67 milioane lei, a precizat presedintele CJ Salaj.

Potrivit acestuia, alte doua proiecte cu finantare europeana au avut in vedere realizarea unui sistem de management integrat al deseurilor in judetul Salaj - valoare de peste 109 milioane lei, respectiv dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj - proiect aflat in implementare.

Tiberiu Marc a aratat faptul ca din 2005 si pana in prezent valoarea patrimoniului judetului administrat de catre Consiliul Judetean a crescut de 47 de ori, de la noua milioane de euro pana la peste 426,4 milioane euro, fiind implementate 34 proiecte prin fonduri nerambursabile europene, suma atrasa fiind de circa 200 de milioane de euro.

"In 2004, cand am venit la Consiliul Judetean nu erau proiecte si nu era nici buget. Portofoliul de proiecte in lucru sau in achizitie, cu finantare asigurata, in acest moment, inseamna peste 370 de milioane lei, peste 80 de milioane de euro si daca l-am raporta la viitorul mandat, ar insemna investitii de aproape 93 de milioane lei in fiecare an. Eu cred ca portofoliul de proiecte pentru Consiliul Judetean este asigurat pe cel putin sapte ani. (...) In concluzie, Consiliul Judetean are in acest moment un patrimoniu consistent, are un portofoliu de proiect consistent si care cred ca acopera o mare paleta din nevoile judetului, are documentele programatice pentru viitor. Important e sa fim sanatosi si sa putem sa vedem toti beneficiile viitoarelor investitii si ale interventiilor pe tot cea ce inseamna dezvoltare viitoare a judetului", a conchis Tiberiu Marc.

In ceea ce priveste activitatea sa de dupa alegerile locale, presedintele Consiliului Judetean a precizat ca are in vedere mai multe variante.

"Evident ca mi-am facut un proiect. Am un proiect si dupa viitor, nu legat neaparat de administratie, nu legat neaparat de politica, dar iau in calcul sa-mi valorific experienta si in zona administrativa si in zona politica. Dar mai am un proiect care este independent de cele doua", a mai declarat Marc.

In varsta de 66 de ani, Tiberiu Marc a fost in perioada 2001-2004 si prefect al judetului Salaj, ulterior fiind ales in patru mandate succesive presedinte al Consiliului Judetean. El a fost liderul organizatiei judetene PSD Salaj in perioada 2005 - februarie 2020. La conferinta judeteana de alegeri a PSD Salaj din luna februarie a acestui an el nu a mai candidat pentru vreo functie de conducere. In august 2019, Tiberiu Marc s-a pensionat din functia sa de baza, de consilier in cadrul Directiei Economice a Consiliului Judetean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Consiliul Judetean Salaj, #Tiberiu marc psd, #Tiberiu marc salaj , #alegeri locale 2020