Ziare.com

Votul valabil exprimat si votul nul: Unde se aplica stampila pe buletin. Procedura pentru votul multiplu

Vineri, 25 Septembrie 2020, ora 12:41

   

Votul valabil exprimat si votul nul: Unde se aplica stampila pe buletin. Procedura pentru votul multiplu
Cetatenii care se vor prezenta la vot duminica trebuie sa aplice stampila cu mentiunea ''Votat'' in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pentru care isi exprima optiunea.

Fiecare alegator va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judetean si unul pentru presedintele consiliului judetean.

In Bucuresti, fiecare votant va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului Bucuresti si unul pentru Consiliul General.

Alegatorul trebuie sa fie atent in momentul in care aplica stampila pe buletinul de vot, pentru ca exista riscul ca votul sau sa fie declarat nul.

Sunt considerate voturi valabil exprimate buletinele de vot gasite in urne pe care optiunile alegatorilor au fost exprimate in oricare dintre urmatoarele modalitati: stampila cu mentiunea "Votat" este aplicata in interiorul unui singur patrulater; stampila cu mentiunea "Votat" depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta (inclusiv situatia in care stampila atinge doar un patrulater); stampila cu mentiunea "Votat" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului (votul este considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletinul de vot); stampila cu mentiunea "Votat" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a aplicat una sau mai multe stampile fara sa atinga vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi nule urmatoarele buletine de vot gasite in urne: buletinul pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare; buletinul de vot care are alt model decat cel legal; buletinul pe care a fost aplicata o stampila cu mentiunea ''Votat'' care are alt model decat cel legal aprobat; buletinul pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea ''Votat''; buletinul pe care stampila cu mentiunea ''Votat'' este aplicata in doua sau mai multe patrulatere; buletinul pe care stampila cu mentiunea ''Votat'' este aplicata in doua sau mai multe patrulatere, chiar daca unele stampile au fost taiate/ anulate de alegator; buletinul pe care stampila cu mentiunea ''Votat'' a fost aplicata in exteriorul patrulaterelor si nu atinge niciun patrulater; buletinul de vot pe care stampila cu mentiunea ''Votat'' atinge doua sau mai multe patrulatere.

Dupa ce a votat, alegatorul indoaie buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si introduce fiecare buletin de vot in urna corespunzatoare. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

In cazul in care buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul-verbal al operatiunilor de votare.

Votul multiplu este atunci cand o persoana voteaza de doua sau mai multe ori in aceeasi zi; persoana in cazul careia SIMPV semnaleaza ca a mai fost inscris ca alegator care si-a exercitat dreptul de vot duminica poate sa voteze doar daca semneaza un proces verbal.

Biroul Electoral Central a stabilit procedura care va fi urmata la alegerile locale in cazul in care Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal va semnala ca o persoana a mai votat o data in aceeasi zi.

Potrivit BEC, in cazul in care, urmare a introducerii codului numeric personal al unui alegator in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal - SIMPV, acesta semnaleaza faptul ca persoana care s-a prezentat la urne si-a mai exercitat dreptul de vot in aceeasi zi la alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2020, presedintele biroului electoral al sectiei de votare mai intai va aduce la cunostinta alegatorului ca SIMPV a semnalat ca si-a mai exercitat o data dreptul de vot la aceste alegeri si ca fapta unei persoane care voteaza de doua sau mai multe ori constituie infractiunea de frauda la vot prevazuta de art. 387 alin. (1) lit. b) din Codul penal si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

In cazul in care alegatorul staruie in solicitarea de a-si exercita dreptul de vot, presedintele biroului electoral al sectiei va contacta telefonic, prin intermediul terminalului pus la dispozitie de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, presedintele biroului electoral al sectiei de votare unde alegatorul figureaza deja inscris in SIMPV, in vederea identificarii eventualei semnaturi a acestuia in dreptul datelor sale de identificare din listele electorale, iar convorbirea va fi inregistrata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Daca presedintele biroului electoral al sectiei de votare apelate infirma existenta unei semnaturi in lista electorala in dreptul alegatorului in cauza, ii va permite exercitarea dreptului de vot. Daca presedintele biroului electoral al sectiei de votare apelate confirma existenta unei semnaturi in lista electorala in dreptul alegatorului in cauza, ii va permite sa voteze numai dupa ce acesta va completa si semna impreuna cu presedintele biroului electoral al sectiei de votare si operatorul de calculator un proces verbal.

Alegatorul va preciza, in document, ca, desi i s-a adus la cunostinta ca SIMPV a semnalat ca a mai fost inscris ca alegator care si-a exercitat dreptul de vot la alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale, precum si ca fapta de a vota de doua sau mai multe ori constituie infractiunea de frauda la vot si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi, solicita in continuare exercitarea dreptului de vot.

Verificari in cazul folosirii urnei mobile, pentru evitarea votului multiplu

Codurile numerice personale ale alegatorilor care au formulat cereri pentru urna speciala sunt preinregistrate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, urmand a fi inregistrate definitiv la intoarcerea in localul de vot a echipei care s-a deplasat la locul unde se afla alegatorul netransportabil, pe baza semnaturilor in extrasul de pe lista electorala.

Inainte ca echipa de membri ai biroului electoral al sectiei de votare sa se deplaseze cu o urna de vot speciala la persoanele care nu pot vota la sectia de votare potrivit legii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare solicita operatorului sa verifice daca persoanele respective si-au mai exercitat dreptul de vot in aceeasi zi.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre alegeri locale vot nul stampila buletin
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3629 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

votul valabil e ala de la sts

prostimea stampileaza hartii fara valoare

 

Din experienta

mea de circa 30 ani in a vota in strainatate ca cetatean al tarii unde ma aflu, nu se foloseste nicidata o "stampila" pe care sa o pui bine sau gresit intr-un patrat. Ma intreb: de ce in Romania se foloseste si acum dupa 30 de ani de democratie sistemul cu "stampila". Imi raspund:pentru ca asa se poate fura voturi, nu doreste niciun partid lucruri clare, se doreste incilceala ca in oricare domeniu.

 

votul intre un partid al carui lider

vrea trenuri si autostrazi ca in cina comunista si chiar inaugureaza trenuri si altul care dubleaza salariile ca in china comunista si declara urgenta ca in provinciile chineze.

 

Erata:

la comentariu: "ca asa se POT fura voturi, dar mi se pare corect si "se poate fura...voturi"

 

Haideti la vot in numar cat mai mare !

Ne-au umilit cu OUG 13, ne-au batut pe 10 august, toate astea ar putea incepe din nou, daca nu mergem la vot. Daca mafia PSD castiga primarii importante vor castiga si alegerile parlamentare. In Romania conteaza cu adevarat alegerile locale si cele parlamentare. Europarlamentarele au impact mic in tara, iar dupa ce functia Prezidentiala a fost golita de mafia PSD si slugile sale din CCR, conteaza in primul rand cine are majoritate in parlament si formeaza guvernul.

 

Tovarasi, pe stampila scrie TATOV. Pronuntia are un usor accent

rusesc :)))

Daca o puneti pe buletinul de vot acolo unde trebuie, ea se transforma in VOTAT si atunci va pot numi DOMNILOR :)))

In caz de dubiu, bagati stampila in CIUMA ROSIE pana la cotor...

 

TOATA LUMEA sa asculte ce spune EXCREMENTU' mosgerila cel

cu 100 de nickuri special facute pentru prostimea de pe ziare sa va dea sfaturi si sa se autopuncteze ca sa vada lumea cat e de destept ....votati ce vu se spune !!!! cred ca ati inteles : Prostimea nu trebuie sa gandeasca ....
e suficient ca LABAGIUL MosGerila gandeste pentru voi toti
...si stampila sa o bage in PZDa massii ACESTUI GHERTOI MacacGigi fµteoai pe matta-n gura dejeg MosGerila


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor