Alegeri parlamentare Frigul si Sf. Andrei ii tin diaspora departe de vot

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 17:10
1413 citiri
Alegeri parlamentare Frigul si Sf. Andrei ii tin diaspora departe de vot

La sectiile de vot din Italia si Spania a fost liniste in prima parte a zilei, dar romanii erau asteptati totusi la vot dupa incheierea slujbei religioase de duminica, dupa ce serbeaza "cate un sfant Andrei" sau poate atunci cand vremea - destul de neprielnica - se va imbunatati.

"La noi este liniste, se voteaza in mod normal si civilizat", a declarat Nicolae Die, presedintele Consiliului federal al FARI (Federatia Asociatiilor de Romani din Italia) si presedinte al organizatiei "Romeni di Padova". Pana la ora locala 12.00, la Padova se prezentasera la vot putin peste 100 de romani.

"Cei mai multi vor veni dupa slujba, dar numarul nu va fi prea mare. E si destul de frig si ploua mocaneste", a mai spus Die. El a subliniat ca a facut eforturi mari pentru ca in Padova sa existe o sectie de votare.

"Padova nu era pe lista MAE. Am facut o scrisoare, m-am zbatut si am reusit sa obtin o sectie si aici. Am organizat sala, urna, tot", a afirmat presedintele "Romeni di Padova".

Nicolae Die crede insa ca numarul romanilor care vor vota in Italia va depasi 10.000.

Mai putin optimist este Ion Dumitru, presedintele "Pro Europa" si coordonator al FARI, care estimeaza ca in Italia nu se vor prezenta la vot mai mult de 4.000 de romani. Ambii lideri sunt de parere ca multi romani se vor duce pe la prieteni sa serbeze "cate un sfant Andrei".

Ion Dumitru locuieste la Navara si spune ca romanii de aici nu vor merge la vot. Cea mai apropiata sectie de vot de Navara ar fi la Milano sau Torino. "Aici domneste apatia si indiferenta. Oamenii nu s-au mobilizat, sunt distante mari si oamenii sunt obositi", sustine Dumitru.

In plus, spune Ion Dumitru, "vremea e posomorata si e foarte frig".

"Singura solutie va fi pe viitor votul prin posta sau cel electronic", conchide Dumitru.

Alina Harja, presedintele asociatiei "Amici della Romania" din Roma, a declarat pentru NewsIn ca la sectia 31 din Roma prezenta la vot pana la ora locala 13.00 a fost de 100 de persoane.

La sectia de de votare din Roma sunt asteptati pana la inchiderea urnelor peste 500 de romani. "Probabil va majoritatea vor veni dupa slujba de la biserica", spune si Alina Harja. Ea a mai spus ca la sectia 31 s-au prezentat mai multi romani care nu aveau drept de vot pentru ca nu locuiau legal in Italia.

In Spania, vot urmat de fiesta

Romanii din zona Castellon au fost organizati si au votat inca din primele ore ale diminetii. La acea sectie se inregistrasera peste 300 de voturi pana la ora locala 12.00. Din Oropesa del Mar, statiune situata la 10 minute de Castellon, oamenii au venit cu doua autocare, puse la dispozitie de primaria locala.

"Eu am vorbit din timp cu oameni si le-am explicat ca trebuie sa votam. Am fost de dimineata cu autocarele la vot, iar acum avem aici o fiesta, cu mici, gratare si muzica", spune Viroel Bidae, presedintele asociatiei de romani din Castellon. In timp ce vorbeste, pe fundal se aude muzica lautareasca si voie buna. In Spania vremea e buna, chiar daca dimineata a fost frig.

Bidae spune ca dupa-masa vor mai pleca spre Castellon inca trei microbuze, pentru cei mai intarziati. El atrage atentia ca la Madrid si Barcelona romanii nu sunt asa de bine organizati si ca prezenta va fi destul de scazuta.

Si la Ciudad Real situatia pare aceeasi. "Este un dezastru", spune Comanita Daniel, presedinte al asociatiei de romani de acolo si membru al biroului electoral al sectiei de votare din Ciudad Real.

Pana la ora locala 15.00 votasera in sectia sa 72 de cetateni romani. "Ne asteptam la o prezenta mult mai consistenta. Acest lucuru confirma dezinteresul si lipsa de motivatie a cetatenului roman din diaspora, care simte ca pentru el nu s-a facut mare lucru", puncteaza Comanita.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri parlamentare 2008, #diaspora la vot, #votul romanilor Spania, #votul romanilor Italia , #alegeri parlamentare 2008