Ziare.com

Alegeri parlamentare Seul: Romanii au votat candidatii dintr-un alt colegiu

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 19:38

   

Alegeri parlamentare Seul: Romanii au votat candidatii dintr-un alt colegiu
La Seul au fost trimise gresit buletinele de vot pentru Senat, acestea cuprinzand candidatii din Colegiul uninominal numarul 2, in loc de candidatii din Colegiul uninominal 1.

Biroul Electoral al Circumscriptiei 43 pentru romanii din strainatate a constatat ca la Seul, in Coreea de Sud, procesul verbal pentru stabilirea rezultatului votarii pentru algerea Senatului cuprinde "rezultatul voturilor exprimate pentru competitorii electorali care candideaaza pentru Senat in Colegiul electoral 2 si nu rezultatul pentru competitorii care candideaza pentru Colegiul electoral numarul 1".

Coreea de Sud este inclusa in delimitarea aferenta Colegiului numarul 2 pentru Camera Deputatilor si in Colegiul 1 pentru Senat. La sectia 117 din Seul au votat 14 persoane.

Romanii din strainatate trebuie sa desemneze patru reprezentanti pentru Camera Deputatilor (unul pentru fiecare colegiu uninominal) si doi senatori (unul pentru Europa si Asia si altul pentru America, Australia si Africa).

Practic, la Seul au fost trimise listele de candidati gresite. In loc sa primeasca liste cu candidatii Szabo Karoly-Ferenc pentru UDMR, Marian Mocanu (PSD+PC), Petre Roman pentru PNL, Ilie Ilascu din partea PRM si Viorel-Riceard Badea pentru PD-L, pe listele primite se regaseau Bela Karolyi (UDMR), Duca Viorel (PSD+PC), Luca Raymond (PNL), Eugen Chivu (PD-L), Toma Petru-Radu (PRM), care candideaza pentru colegiul 2.

Prin urmare, cei 14 romani care au votat la Seul s-au pronuntat pentru candidatii din America, Australia si Africa in loc sa-i voteze pe cei desemnati pentru Asia si Europa.

Biroul Electoral Central al Circumscriptiei 43 a inaintat aceasta sesizare spre analiza si solutionare Biroului Electoral Central.

La votul in strainatate s-a mai inregistrat o singura neregula, la Bruxelles, unde reprezentanta PD-L a semnalat ca baza de date cu contactele angajatilor romani din structurile NATO fusese folosita in scopuri electorale. In rest, votul in strainatate decurge in conditii normale.

Pe baza informatiilor primite de la misiunile Romaniei, pana la ora 14.00, ora Romaniei, la sectiile de vot deschise in strainatate votasera peste 9.000 de cetateni romani.

Romanii voteaza in 221 de sectii de votare din intreaga lume, dar, ca urmare a decalajelor de fus orar, ultimele urne se vor inchide pe coasta de vest a Americii, luni dimineata, la ora 7.00, ora Romaniei.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost trimise 620.000 de buletine pentru Camera Deputatilor si acelasi numar de buletine pentru Senat, in total 1.240.000 de buletine de vot peste hotare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1020 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor