Alegeri parlamentare Votati cu buletinul, nu cu cartea de alegator!

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 07:13
1098 citiri
Alegeri parlamentare Votati cu buletinul, nu cu cartea de alegator!

Cetatenii romani vor putea vota doar cu candidatii din colegiul uninominal in care isi au domiciliul si, pentru ca votul sa fie valabil, trebuie sa aplice stampila pe un singur candidat pentru Senat si unul pentru Camera Deputatilor.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00. La intrarea in cabina de vot cetateanului i se dau doua buletine, unul cuprinzand candidatii pentru Senat, iar celalalt pe cei pentru Camera Deputatilor. Pentru ca votul sa fie valabil alegatorul trebuie sa aplice stampila pe un singur candidat pentru Senat si unul pentru Camera Deputatilor.

Fiecare buletin de vot va contine numele candidatilor ce intra in lupta pentru una dintre cele doua Camere ale Parlamentului dintr-un colegiu uninominal.

Pe fiecare pagina a buletinului de vot se afla 6 patrulatere, distanta dintre acestea fiind mai mare decat diametrul stampilei cu mentiunea "Votat".

In dreptul numelui fiecarui candidat va fi afisata sigla partidului din care face parte sau mentiunea candidatului in calitate de independent. Ordinea candidatilor pe buletinul de vot din fiecare circumscriptie s-a stabilit prin tragere la sorti.

Pentru aceste alegeri s-au tiparit aproximativ 41,5 milioane de buletine de vot, dintre care 1,2 milioane de buletine sunt destinate sectiilor de votare din strainatate.

Acest numar a fost calculat in functie de numarul alegatorilor la care s-a adaugat o rezerva de 10%, potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului.

Noul sistem de vot uninominal a redus numarul modalitatilor de a vota. Astfel ca din cei 18,328,646 de cetateni romani cu drept de vot, potrivit datelor furnizate de BEC, un procent considerabil, reprezentand romanii care din diverse motive nu se afla in localitatea de domiciliu, nu isi va putea exercita acest drept.

Potrivit legii, cetatenii vor putea vota doar cu candidatii din colegiul uninominal in care isi au domiciliu. Nu mai exista liste suplimentare pentru cei care nu au domiciliul in zona respectiva si nici urne mobile.

Prin urmare studentii, bolnavii, romanii plecati la munca in strainatate si cetatenii care din diverse motive nu sunt la data alegerilor in localitatea de domiciliu nu vor putea vota. Exceptia de la aceasta regula o constituie candidatii, care au dreptul sa voteze in colegiul in care candideaza.

De asemenea, cetatenii vor putea vota doar cu buletinul sau cu cartea de identitate, cartea de alegator nu mai este valabila. Dupa vot, pe actul de identitate se aplica un timbru autocolant cu mentiunea "Votat" si data scrutinului.

Legea stabileste si modalitatea in care se pot anula alegrile dintr-un colegiu. Astfel, cererea de anulare a alegerilor dintr-un colegiu uninominal pentru frauda electorala se poate face numai de catre competitorii electorali care au participat la alegeri in colegiul respectiv. Cererea se depune la Biroul Electoral Central in termen de cel mult 24 de ore de la incheierea votarii.

Votul direct al cetatenilor reprezinta insa doar prima parte din procedura prin care se vor desemna castigatorii pentru fotoliile de parlamentar.

Concret, cetateanul poate trimite un candidat direct in Parlament doar daca acesta obtine 50% plus 1 din voturile exprimate in colegiul uninominal in care candideaza si partidul din care face parte trece pragul electoral, restul castigatorilor se vor stabili in urma redistribuirii.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#vot cu buletinul, #alegeri parlamentare 2008, #deschis sectiile , #alegeri parlamentare 2008