Alegeri parlamentare Votul diasporei poate modifica rezultatul cu 0,3-0,4% la suta

Luni, 01 Decembrie 2008, ora 11:47
2963 citiri
Alegeri parlamentare Votul diasporei poate modifica rezultatul cu 0,3-0,4% la suta

La cele 221 de sectii de vot din strainatate organizate de MAE au votat peste 24.000 de romani, ceea ce reprezinta 0,3-0,4% din totalul voturilor exprimate la nivel national, o proportie ce poate fi semnificativa in conditiile in care rezultatul alegerilor este foarte strans, la diferente mai mici de 2%.

Pe baza informatiilor primite de la misiunile Romaniei, pana luni, la ora 07.00, ora Romaniei, la sectiile de vot din strainatate au votat peste 24.000 de cetateni romani, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, informeaza NewsIn.

Majoritatea voturilor s-au inregistrat in Spania, unde au votat 6.200 de romani, in Italia, unde 3.800 de romani si-au exprimat optiunea, in SUA, unde s-au inregistrat 2.500 de voturi si in Republica Moldova, unde au votat 2.300 de romani.

In conditiile in care prezenta la vot, la nivel national, a fost de circa 40% dintre cei peste 18 milioane de romani cu drept de vot, cele 0,3-0,4 procente venite din strainatate au o semnificatie crescuta, daca se ia in calcul si faptul ca intre partidele care se lupta pentru primul loc in optiunile romanilor diferentele sunt mai mici de doua procente, dupa centralizarea rezultatelor a 71% dintre sectiile de votare.

Chiar daca, in premiera pentru istoria democratica a Romaniei, odata cu scrutinul legislativ din 2008, care introduce votul uninominal, romanii din diaspora vor fi reprezentati separat in Parlament - prin intermediul a patru deputati si doi senatori - prezenta la vot in strainatate se dovedeste a fi extrem de scazuta.

La alegerile generale din 2004 romanii din strainatate au fost mai interesati de algeri, la urne prezentandu-se atunci aproape 39.000 de romani de pe tot globul, desi au avut la dispozitie numai 142 de sectii de vot, fata de 221, cate au fost organizate la aceste alegeri.

La referendumul vizand demiterea presedintelui, din mai 2007, au votat peste 75.000 de romani din strainatate, iar pentru europarlamentare au votat numai 21.000 de romani.

Liderii comunitatilor de romani din strainatate spun ca apatia si lipsa de interes vine din faptul ca cetatenii romani de peste hoatare se simt parasiti de clasa politica din Romania, care isi aduce aminte de ei numai in preajma alegerilor.

Mai mult, ei spun ca nu au cum sa fie reprezentati in Parlament de senatori si deputati care nu stiu ce inseamna o viata de imigrant. O solutie pentru cresterea prezentei la vot din strainatate ar fi, potrivit romanilor de acolo, folosirea votului electronic sau prin corespondenta.

In strainatate s-au inregistrat doar doua neregului in desfasurarea procesului electotoral. La Bruxelles, reprezentanta PD-L a semnalat ca baza de date cu contactele angajatilor romani din structurile NATO fusese folosita in scoprui electorale.

Aceasta sesizare urmeaza sa fie solutionata de Tribunalul sectorului 2, din Bucuresti. La Seul, cele 14 voturi ale romanilor de acolo pentru Senat au fost anulate, dupa ce votantii au ales candidatii de pe liste gresite. In loc sa voteze pentru colegiul uninominal care cuprinde si Asia, ei au votat pentru colegiul care cuprinde America, Australia, Canada si Africa. In rest, votul in strainatate a decurs in conditii normale.

In anul acesta nu au mai existat nici cozi la sectiile de votare, spre deosebire de alti ani, cand, mai ales in Spania si Italia, imigrantii s-au plans ca s-au organizat prea putine sectii si ca a fost aglomeratie.

Singura nemultumire a romanilor din strainatate a fost ca cei care nu aveau actele necesare nu au putut vota. Astfel, nu au putut vota decat cetatenii romani care aveau actele necesare pentru a dovedi ca au resedinta sau domiciliul in strainatate. Resedinta in strainatate a trebuit probata cu ajutorul unor acte doveditoare eliberate de autoritatile din tara in care locuiesc alegatorii romani.

Romanii care, de pilda, s-au aflat in strainatate in scop turistic sau de afaceri la 30 noiembrie nu au putut vota. Multi dintre romanii care au venit la vot, in special in Republica Moldova, dar si in Franta, Italia, Spania sau SUA, nu stiau de noile prevederi legislative, astfel incat au constatat ca au facut drumul degeaba neputand vota pentru ca nu aveau actele necesare.

Ca urmare a decalajelor de fus orar, scrutinul din strainatate s-a desfasurat pe parcursul a 35 de ore. A inceput in Noua Zeelanda sambata, la ora 20.00, ora Romaniei, si s-a incheiat luni la ora 7.00, ora Romaniei, pe coasta de vest a SUA. Ultimele sectii unde romanii si-au exprimat votul au fost cele din Los Angeles, Seattle, San Francisco, Sacramento, Las Vegas, Orange County, Riverside si Portland.

Primul cetatean roman care a votat la alegerile parlamentare din 2008 a mers la urne la Wellington, in capitala Noii Zeelande. Se numeste Dinca Marian Razvan si are 35 de ani. Sectia de vot nr.158 de la Wellington, prima care s-a deschis, sambata, la ora 20.00, ora Romaniei (duminica, ora 7.00 locala), apartine de Colegiul Uninominal 3.

Ultimii cetateni romani care au votat pentru scrutinul de la 30 noiembrie 2008 au fost Pascu Lucian, de 47 de ani, un mic intreprinzator, si Daniel Sarlea, 35 de ani, pastor. Cei doi au votat la sectia de vot nr. 183 din Riverside, Statele Unite ale Americii.

MAE a trimis in strainatate 1.240.000 de buletine de vot, 620.000 pentru Camera Deputatilor si tot atatea pentru Senat. Ministerul de Externe a repartizat pentru actualele alegeri buletinele de vot dupa cum urmeaza: Colegiul Uninominal 1 (spatiul UE) - 300.000 buletine; Colegiul 2 (statele europene non-UE, tarile CSI si Asia) - 100.000 buletine; Colegiul 3 (America, Australia, Noua Zeelanda) - 120.000 buletine; Colegiul 4 (Africa si Orientul Mijlociu) - 100.000 buletine.

Romanii din strainatate au votat exclusiv pe liste suplimentare. Listele permanente pentru strainatate vor fi introduse, potrivit legii, din 2012.

MAE a trimis din Centrala 56 de angajati, pe langa cei existenti la fiecare misiune diplomatica, pentru a asigura buna desfasurare a procesului electoral in strainatate. In total au fost implicate in acest demers peste 1.700 de persoane, provenind din randul partidelor politice, al comunitatilor de romani si al misiunilor diplomatice ale Romaniei.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#alegeri parlamentare 2008, #electorat strainatate, #voturi alegatori spania , #alegeri parlamentare 2008