Candidatii pentru diaspora, nevoiti sa se lupte mai mult pe Internet

Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 18:10
1899 citiri
Candidatii pentru diaspora, nevoiti sa se lupte mai mult pe Internet

Candidatii pentru colegiile din diaspora la alegerile parlamentare din 2008 au doua strategii de campanie: intalniri cu electoratul din Europa si Statele Unite ale Americii si campania pe Internet pentru tarile mai putin accesibile.

In cele sase colegii uninominale din strainatate, patru pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat, sunt inscrisi in cursa 38 de candidati, dintre care 36 candideaza din partea Aliantei PSD+PC, PD-L, PNL, PRM, UDMR si PNG-CD, Partidul Verde Ecologist are un singur candidat in colegiul 1 la Senat, iar in colegiul 3 la Camera Deputatilor mai candideaza un independent, informeaza Newsin.

Colegiile pentru deputati acopera in principal spatiul UE (colegiul1), Europa de Est (colegiul 2), America de Nord, America de Sud, Australia, Noua Zeelanda (colegiul 3) si Orientul Mijlociu si Asia (colegiul 4), in vreme ce cele doua scaune de senator pot fi ocupate daca se obtin voturile alegatorilor din colegiile 1+2, respectiv colegiile 3+4 pentru deputati.

Petre Roman si Ilie Ilascu se bat pe fotoliul de senator

Petre Roman, candidat PNL pentru Senat in colegiul pentru Europa, beneficiaza de avantajul pozitiei sale guvernamentale, de Inalt Reprezentant al Guvernului pentru romanii din strainatate. "Insa acolo unde nu ma duc in calitate de Inalt Reprezentant voi merge pe banii mei", a precizat Roman pentru NewsIn.

Acesta a adaugat ca finantarea campaniei sale va fi asigurata in cea mai mare parte de catre liberali, insa a deschis si un cont pentru donatii. "Ne bizuim indeosebi pe cercurile liberale din strainatate", a declarat Roman.

Pentru acelasi fotoliu de senator, in colegiul 1, candideaza si peremistul Ilie Ilascu, fostul detinut politic de la Tiraspol. Datorita trecutului sau, Ilascu mizeaza in special pe sprijinul celor 300.000 de basarabeni care au cetatenie romana.

"Mesajul meu va fi acela pe care l-am avut si in perioada 1989-1991. Daca n-am reusit unirea atunci, din vina autoritatilor romane, acum trebuie sa ne intalnim in Uniunea Europeana", a spus Ilascu. Senatorul este insa preocupat de lipsa resurselor financiare. "Ma voi descurca singur, partidul nu prea are bani. Deplasarile le voi face pe cont propriu. Iar la romanii din Italia si Spania va fi greu sa ajung. Voi folosi Internetul si mass-media", a spus Ilascu.

Viorel Badea, candidatul PD-L pentru colegiul 1 din Senat, va avea centru de campanie la Bucuresti si echipe de campanie mobile in tarile in care traiesc comunitati mai mari de romani.

Campania va cuprinde concerte, mesaje media, afise si intalniri directe cu electoratul, potrivit lui Badea. Toate acestea vor fi finantate din banii proprii si cu sprijinul unor sponsori, din familie si dintre prieteni, dupa cum a precizat Viorel Badea.

In ceea ce priveste concertele, care presupun cheltuieli mai mari, Viorel Badea a spus ca acestea sunt organizate impreuna cu colegul sau de partid, care candideaza pentru Camera Deputatilor in colegiu 1 din diaspora, William Brinza, ceea ce reduce la jumatate costurile.

Partidul si sponsorii, principalele surse de finantare

Candidatul PSD la Senat pentru Europa, dar si pentru cateva tari din Asia, Marian Mocanu, a declarat pentru NewsIn ca pentru campania sa electorala sunt planificate actiuni in comun cu candidatul PSD la Camera Deputatilor, Marian Popescu, dar si deplasari in afara Italiei si a Spaniei, fara sa depaseasca spatiul european.

Pentru Orientul Mijlociu si Asia, candidatul la Camera Deputatilor din partea PNL este un fost ambasador in Israel, Mariana Valeria Stoica, al carei mesaj electoral va fi concentrat pe doua categorii de electorat: femeile casatorite cu cetateni rezidenti din Africa si lumea araba si cetatenii evrei de origine romana din Israel.

Avand in vedere amploarea campaniei electorale pe care si-a propus sa o intreprinda, costurile vor fi foarte mari, aspect recunoscut si de ea, insa singurul finantator este partidul, dupa cum sustine Stoica.

In colegiul 3 ce cuprinde si Statele Unite ale Americii, la Camera Deputatilor din partea PSD candideaza Ana Birchall. Principalul mijloc prin care Ana Birchall isi va convinge electoratul este Internetul.

Ea a declarat pentru NewsIn ca cea mai mare parte a campaniei electorale o va purta in Statele Unite ale Americii, unde va lua contact cu romanii din mai multe orase americane, si ca va mai avea cateva deplasari in Canada, iar pentru restul tarilor, ce fac parte din colegiul uninominal, precum Australia si Noua Zeelanda, campania se va duce prin intermediul Internetului.

Citeste si:
Conferința privind viitorul Europei. Participanții, preocupați de libertatea presei, accesul la Internet și migrație
Conferința privind viitorul Europei. Participanții, preocupați de libertatea presei, accesul la Internet și migrație
O treime dintre participanții la Conferința privind viitorul Europei au spus că au citit în presa națională despre acest eveniment, iar 30 la sută dintre ei că au mai luat parte la un...
Revolta surdă a unui român plecat la muncă în Anglia: "Adevărații noștri miniștri își fac treaba în anonimat, în țară sau peste granițe"
Revolta surdă a unui român plecat la muncă în Anglia: "Adevărații noștri miniștri își fac treaba în anonimat, în țară sau peste granițe"
Un român plecat la muncă în străinătate și-a amintit un episod dureros urmărind circul politic încheiat cu instalarea guvernului PSD-PNL-UDMR. Tânărul pe nume Octavian Herța, care...